asdf

Tom Hardy piszkos és magányos élete

Michaël R. Roskam filmje aligha kapott akkora figyelmet, mint mondjuk A bíró, a Holtodiglan vagy a Harag. Pedig Tom Hardy és James Gandolfini főszereplésével már biztosítva van, hogy érdekes filmet láthatunk. Sőt! Több, mint érdekes! A thriller műfajba sorolt film, inkább csak egy bűnügyi mozi, amiben nem csak a rabló visel álarcot.

Roskam, belga rendezőt a producerek kérték fel a film megrendezésére, akinek eddig egyetlen filmje van referenciaként, a Bikanyak, amit Oscar-díjra is jelölték legjobb külföldi film kategóriában. Stílusát tekintve veszélyes, magányos fickóról szóló thriller. Így kis ujjból rázta ki a Piszkos Pénz rendezését. Roskam egy 2009-es Dennis Lehane novellát dolgozott fel (Animal Rescue), akinek nevét a Titokzatos folyó és a Viharsziget kapcsán ismerhetjük.

PiszkosPenz_tomhardy

Bob (Tom Hardy) csaposként dolgozik Marv (James Gandolfini) brooklyni kocsmájában. Ám ez a kocsma a maffia kedvenc helye, ugyanis a sötét ügyletekből származó pénzt itt rejtik el (ezek állandóan változó helyek). Marv bárja igazából már nem az övé, hanem egy csecsen bűnbanda tulajdona. Ez a tény, akkor kap igazán nagy hangsúlyt, amikor kirabolják a bárt. A maffia azonnal színre lép és nincs jó kedvében, rászállnak Bob-ra és Marv-ra.PiszkosPenz_jelenetfoto (4)Bob egy magának való, magányos pasi, aki szeretne új életet kezdeni, de ilyen körülmények között aligha megy neki. Nem sokat beszél és a tekintete is azt sugallja, hogy nem tudja mit kezdjen az életével. Egy napon rátalál Roccora, a pitbull kutyakölyökre, akit jól helybenhagyott valaki. Ekkor ismerkedik meg Nadiával (Noomi Rapace). A kutya sorsa pár napig kérdéses. Aztán Bob hosszas gondolkodás után haza viszi magához Roccot. A kutya megmentése lassan megváltoztatja az életét. Mondhatni a kutya menti meg Bob-ot, és nem fordítva. Bob eddig totál elnyomta magában az érzéseket, de a kutya és a nő hatására valami kinyílik benne. Elkezd újra élni. Rocco nem csak cuki, de ebben a filmben pozitív színben tüntetik fel a pitbull kutyát, éreztetve, hogy a gazdán múlik milyen lesz a kutya. Nadia és Bob rokonlelkek, mindketten nagyon magányosak, csak arra vágynak, hogy megbízhassanak valakiben, aki megérti őket. Aztán ott van még Eric Deeds, akit Matthias Schoenaerts alakít. Eric volt a kiskutya eredeti gazdája, és a múltban viszonya volt Nadiával. Eric és Bob a riválist látják egymásban.

PiszkosPenz_jelenetfoto (7)A film nem is inkább a története miatt, hanem a szereplők miatt érdekes. Bob, Marv, Nadia, Eric nem azok, amiknek látszanak, mindannyiuknak van titkolnivalója. A gengszteres cselekményszál, a nyomasztó hangulat, emberi sorsokat mutat be az elcsépelt lövöldözős akció nélkül. Bob visszafogottsága és szerénysége miatt alábecsülik, ő csak egy csapos a saját poklában. Tom Hardy remekel ebben a szerepben. Kiválóan hozza a csendes, nagyszívű figurát, akinek az élete szürke ás átlagos, aztán kiderül, hogy jól átver mindenkit. Egyértelműen ő viszi a filmet. Nadia sok mindenen ment keresztül. Kemény karakter, mégis sebezhető nő, aki megpróbál megállni a saját lábán. Noomi Rapace a rejtélyes nő szerepében semmi extra. Eric Deeds, azaz Matthias Schoenaerts kíválóan hozza a zavart és olykor erőszakosnak tűnő expasit A Marv-ot alakító James Gandolfini pedig utolsó szerepében is érződik a rutinosság. Nem kap akkora hangsúlyt a karaktere, de jól hozza a remény vesztett fickót, aki egykor még nagyembernek számított, de ma már a saját bárja sem az övé, ami miatt szomorú. A szereplők mindegyike boldogtalan és elrejt valamit magából és talán ezért válthat ki szimpátiát a nézőben.

A Piszkos pénz nem egy tipikus szórakoztató film, és vannak hibái, de éppen ezért nem sejti az ember, hogy mekkora csavart rejt magában. 

PISZKOS PÉNZ

Eredeti cím: The Drop
Színes amerikai film
Főszereplők: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini.
Zene: Raf Keunen. Fényképezte: Nicolas Karakatsanis. Látvány:Thérèse DePres. Írta: Dennis Lehane.

Rendezte: Michaël R. Roskam
Mozibemutató: 2014. október 30.
Gyártó: Chernin Entertainment, Fox Searchlight Pictures
Műfaj: Krimi / Akció
Játékidő: 106 perc
Korhatár: 16

Megosztás facebookon