asdf

Steven Spielberg világában bárki jól érezheti magát

Álmomban sem gondoltam volna, hogy a Ready Player One című film lesz az, amiért rajongani fogok. Már csak a gamer világ miatt sem. De bumm! Ez a film sokkal több, mint, amit először gondoltam az előzetesek alapján. Pazar és minőségi mozis élmény!
A film alapjául szólgáló Ernest Cline könyvet nem olvastam (még), így a történet is új volt számomra, de a regény ismerete nélkül is úgy gondolom, hogy ütős mozi lett. Persze, ehhez Steven Spielberg kifinomultsága és lelke kellett. 2045-ben járunk, amikor az emberek egy OASIS nevű digitális univerzumba menekülnek a szörnyű lepukkant valóság elől. Az emberek itt bárhol lehetnek és bármilyen testet magukra ölthetnek. Míg a valóság szívás, addig a virtuális valóságban bármi megtörténhet.
ReadyPlayerOne_jelenetfoto (1)
Az OASIS megalkotója James Halliday (Mark Rylance) halála után egy kihívást hagy a világra: aki bonyolult rejtvények megfejtésével megszerez három különleges kulcsot, és megtalálja az OASIS-ben elrejtett úgynevezett Húsvéti Tojást, mindent megörököl: a játék tulajdonjogát és egy rahedli pénzt. De nem lehet akárki az utód, csak is olyan ember, aki Halliday-hoz hasonlóan gondolkodik, úgy szerette a 70'-es, 80'-as évek filmjeit, játékait és könyveit, mint az OASIS atyja. Az egész világ rákattan a versenyre és a mesés örökség nyomába szegődik. Az elszánt vadászok egyike a fiatal Wade Watts/Parzival (Tye Sheridan), aki kezdetben magányos harcosként vág a küzdelmbe, de később csatlakoznak hozzá virtuálisan megismert barátai. A nagy hajszát az Innovative Online Industries, röviden az IOI próbálja megkeseríteni, hogy a legfőbb hatalommá válhasson. A főgonosz Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn) gátlástalanul szeretné megkaparintani az örökséget.
ReadyPlayerOne_jelenetfoto (2)
Szkeptikus voltam a filmmel kapcsolatban, nagyon. Egyrészt, mert a gamer világ távol áll tőlem, másrészt pedig azt gondoltam, hogy azon felül, hogy kiválasztod a legszimpatikusabb avatart és a Húsvéti Tojás után kajtatsz, semmi extra nincs a cselekményben. De örömmel jelentem ki, hogy tévedtem és a film minden percét imádtam! Csak, hogy közhelyes legyek: ha egy filmet nézel meg idén, akkor az a Ready Player One legyen! Amellett, hogy rendkívül okos, látványos sci-fi, rengetegszer hivatkozik a 80'-as, 90'-es évek popkulturájára, amit nagyon ügyesen épít fel. Spielberg azt az Alan Silvestri-t kérte fel a zene megkomponálására, aki a Vissza a jövőbe filmek zenéjéért is felelt, és ezt a Ready Player One-ban is érezteti velünk. Persze ezen felül is elmondhatom, hogy baromi jó hangulatot áraszt a zene és a film egésze.
ReadyPlayerOne_jelenetfoto (3)
Az egyszerű, de annál nagyszerűbb (a könyv olvasása nélkül csavaros) történet mellett nagy hangsúlyt kapnak a szereplők összetartása és a meseszép látvány. Abszolút kedvenc Parzival, aki úgy hasít a DeLoreannel, hogy azt Marty McFly is megirigyelné. A Ready Player One legfőbb erénye, hogy összefogta a számunkra legkedvesebb vagy legemlékezetesebb filmeket, karaktereket, zenéket és videojátékokat, amelyeket tökéletesen adagolva szórt szét a két és fél órás játékidő alatt: Vissza a jövőbe, Ragyogás, Alien, Mad Max, King Kong, és még irdatlan mennyiségű ikonikus dolog. Tipikusan többször nézős film és a moziban ha nem is, de majd otthon a barátokkal nézve őrületes üdvrivalgással élhetjük át újra ezt a féktelenül lendületes és lelkes ízig-vérig Spielberg mozit. A rengeteg rejtett utalás több generáció számára nyújt nosztalgikus élményt, és, ahogy a könyv, úgy a film is a 70'-es, 80'-as, 90'-es évek előtt tiszteleg. Igazi kultfilm született, amely arra hivatott emlékeztetni, hogy amit gyerekkorunkban úgy megkedveltünk, rajongtunk dolgokért, milyen jó volt elmélyülni benne és ez még ma is tud működni. Némi társadalomkritikát is elhintett a film üzenetében. Amivel nap, mint nap találkozunk, vagy tapasztaljuk saját magunkon is, hogy képesek vagyunk kizárni a valóságot és az online térben ragadunk ahelyett, hogy a való életben lévő emberekkel foglalkoznánk. Értsd: facebook és instagram helyett találkozz a barátokkal, mert a valódi élmény sokkal jobb.
ReadyPlayerOne_jelenetfoto (4)
Gyermeki lelkesedéssel ámultam és bámultam végig a filmet. Tetszett a történet, a színészek ugyan nem játszottak hatalmasat - talán Mark Rylance kaphatott volna több játékidőt -, de a főhősök szimpatikusak voltak. A jelenetek mind ütősek voltak és végig szinten tartotta a figyelmet. A humor is felbukkant olykor, így még szórakoztatóbb volt. A látvány valami egészen elképesztő, és IMAX-ért üvölt! Háromszor láttam eddig a filmet, de az IMAX volt rám a legdurvább hatással! A film- és videojáték rajongók imádni fogják, de azoknak is katartikus kikapcsolódást nyújthat, akik csak igazi moziélményre vágynak!

MoziStar: 9,5/10

READY PLAYER ONE

Eredeti cím: Ready Player One
Színes, szinkronizált amerikai film

Gyártó: Amblin Entertainment, DreamWorks, Village Roadshho Pictures, Warner Bros

Rendezte: Steven Spielberg

Szereplők: Tye Sheridan, Simon Pegg, T. J. Miller, Mark Rylance, Olivia Cooke
Operatőr: Janusz Kaminszki
Látvány: Adam Stockhausen
Zene: Alan Silvestri
Írta: Ernest Cline, Zak Penn

Játékidő: 140 perc
Korhatár: 12

Bemutató dátuma: 2018. március 29.
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon