asdf

Matthew McConaughey kalandja a csillagok és dimenziók között

Csillagok és dimenziók közötti utazásban vehet részt, aki Christopher Nolan legújabb filmjére vált jegyet. Nolan úr még be is köszön a film előtt, legalábbis az IMAX-ben, ahol kétszer láttam a csodáját. Így van, egyszer nem volt elég megnézni, mert hát bevallom őszintén, elsőre kicsit sok volt.

A rendezőkolosszus nem egy látványos filmet készített már, de a Csillagok között minden várakozást felülmúlt. Leszögezném, hogy aki teheti IMAX-ben nézze meg, mert ott aztán valóban az utazás részesei lehetünk.Csillagok_kozott_jelenetfoto (16)A Földet és az embereket a pusztulás fenyegeti. Gazdálkodásból élnek az emberek, mert a tudományra, ami némi esélyt adna a megmenekülésre, nincs pénz, vagy legalábbis látszólag. Ám a készletek fogyóban vannak. Cooper (Matthew McConaughey) viszont nem nyugszik bele ebbe a sorsba és a NASA titkos földalatti bázisára lel, amikor egy ismeretlen jel oda küldi őt. Cooper, aki utálja a farmer életet, egy kiváló és tapasztalt pilóta, aki egy tudósokból álló csapattal elindul a történelem legfontosabb, legveszélyesebb és leghosszabb útjára. Űrhajójukkal túl akarnak jutni a Galaxis határán, hogy megtudják: lehet-e jövője az embernek valahol egészen másutt. A Szaturnusz közelében lévő feketelyukon, vagy féregjáraton túl lakható bolygókra van kilátás az előzetes kutatásoknak köszönhetően. Ezt kell feltérképeznie a csapatnak, különben az emberiségnek annyi.CsillagokKozott_jelenetfoto (11)Nem bocsátkoznék az általam felmerült gondolatokba, mert akkor naphosszat írhatnám a kritikát. De érdemes megnézni a filmet, mert ilyen élményben rég volt része a moziba járóknak, a látványt és az élményt illetően egyaránt. Kérdések sorozatát indítja el a film. Nolan űrutazása olyan tudományos kérdéseket feszeget, amelyet eddig mozivásznon aligha tapasztaltunk ilyen intenzíven. Sokkol, és mélyre hatol, mert rólunk szól. Cooper és csapata mindent hátra hagyva küzd az egész emberiségért, és mindezt látva alig hiszünk a szemünknek, ahogy változik tér és idő. Copper-éknak lelkileg kell a legnagyobb harcot megvívniuk, hiszen ki tudja látják-e még szeretteiket. A film első 40 perce még minden halandónak érthető, de ahogy felszáll az űrhajó, jönnek is a tudományos okfejtések a világról, a tér-idő változásairól. Már a film elején sejthetjük, hogy a „kísértet”-nek kulcsfontosságú szerepe lesz a cselekményeket meghatározó fordulatban, amitől mindenkinek leesik az álla.CsillagokKozott_jelenetfoto (15)A filmet látva először túl soknak és túl tudományosnak tűnhet, és talán érthetetlennek is, mert valljuk be, nem mindenki tudós. Másodjára már talán kapunk néhány választ is, de mégis azt érezzük, hogy ez a közel három óra kevés volt, mert megannyi dolog felmerül bennünk, de nincs kitől megkérdezni. Féregjárat, eseményhorizont, a Gargantua nevű fekete lyuk, vagy épp az akkréciós korong, mind olyan kifejezések, amelyekkel a hétköznapi nyelvezetben aligha találkozunk. Nolan filmje tele van titkokkal, felfedezéssel és a valóságot megkérdőjelező jelenetekkel, ami minden emberi képzeletet felülmúl. Olyan messzire és mélyre repülünk Cooper-ékkal a relativitás és a tér-idő bugyraiba, hogy arra alig vannak igazán kifejezhető szavak.
Csillagok_kozott_jelenetfoto (17)Viszont, amiről az összes szó is kevés lenne, az a színészi alakítások. Matthew McConaughey kétség kívül arra született, hogy Oscar szobrokat gyűjtsön be. Ahogy ez a pasi sír, úgy sírunk mi is. Tény és való, hogy játéka még mindig meggyőző és lebilincselő. A drámai jelentekhez a lányát játszó Murph, vagyis Mackenzie Foy zseniális. Ennek a lánynak a vérében van a tehetség. A Démonok között c. filmből és az Alkonyatból lehet ismerős, utóbbiban Renesmee Cullen-t alakította, a vámpírszerelem gyümölcsét. Kettejük jelenetei könnyeket fakaszt. És ehhez még Hans Zimmer is olyan zenét komponált össze, ami csontig hatol, és a hatás nem marad el. A legizgalmasabb az egész filmben, amikor rájössz, hogy minden egyes jelenet fontos jelentőséggel bír és egymásba fonódnak, egyik következik a másikból. Bonyolult, intelligens de lehengerlő filmélmény!

CSILLAGOK KÖZÖTT

Eredeti cím: Interstellar
Színes, szinkronizált amerikai film
Főszereplők: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Topher Grace, Michael Caine, Casey Affleck, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn. Zene: Hans Zimmer. Operatőr: Hoyte Van Hoytema. Látvány: Nathan Crowley. Írta: Kip Thorne, Christopher Nolan, Jonathan Nolan. Rendezte: Christopher Nolan
Mozibemutató: 2014. november 6.
Műfaj: sci-fi / akció
Gyártó: Warner Bros.
Játékidő: 169 perc
Korhatár: 12
Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon