asdf

Hatástalan kísérlet a Lazarus projekt

Jól tudjuk, hogy a filmes univerzumban nem éri meg a halottakkal szórakozni, hisz könnyen pórul járhatunk. Legújabb áldozatunk a szépséges Olivia Wilde és csapata.
Az 1984-ben született amerikai színésznő sokaknak ismerős lehet már a tv-ből (Doktor House), illetve jó pár filmből is (Trón: Örökség, A fantasztikus Burt Wonderstone, Hajsza a győzelemért), viszont az igazi áttörés még váratott magára. Ideje volt már, hogy főszereplőként is megcsillogtathassa tudását Olivia Wilde, így jöhetett képbe A Lazarus hatás című horror, vagy inkább thriller.
alazarushatás (4)
A rendezői széket David Gelb foglalta el, aki mindezidáig csupán a Sushiálmokat tette le az asztalra, ami egy japán dokumentumfilm, így nem igazán lehetett előre sejteni, hogy milyen lesz majd a végeredmény. A forgatókönyvet Luke Dawson és Jeremy Slater írta. Előbbi úriembernek legalább már volt előtte egy hasonló munkája, ami a 2008-as Árnykép, viszont kollégájának ez lesz az első tapasztalata e téren. Térjünk át a szereplői gárdára. Mivel a film 80% egy helyszínen játszódik, így nem találkozunk túl sok karakterrel. Wilde kisasszony mellett másik főszereplőnk Mark Duplass (Édesnégyes, Kockázatos túra, Tammy), rajtuk kívül pedig Evan Peters (Amerikai Horror Story), Donald Glover (Balfékek) és Sarah Bolger (A Spiderwick krónikák), akikre még érdemes odafigyelni.
alazarushatás (6)
A sztoriról: Adott négy kutató, Frank (Mark Duplass), Zoe (Olivia Wilde), Clay (Evan Peters), és Niko (Donald Glover), akik egy földalatti laboratóriumban azzal kísérleteznek, hogy halottakat élesztenek fel. A próbálkozásokat pedig Eva (Sarah Bolger) videóra veszi.  A Lazarus projekt első váratlan sikere, amikor Rockyt, az elaltatott kutyát újraélesztik. A dékán tudomást szerez a jóvá nem hagyott tesztekről, természetesen leállítja a kísérleteket és elkobozza a kutatási anyagokat a készített videókkal együtt. Kétségbeesésükben betörnek saját laboratóriumukba, hogy reprodukálják az eredményeket. De a nagy kapkodásban a csapat egyik tagját megrázza az áram, így ő válik az első emberi tesztalannyá. Azonban, azt már tudjuk egy ideje és jó sok filmből, hogy ha valaki visszatér a halálból, az már nem ugyanaz az ember.
alazarushatás (11)
Több oldalon is horror filmként van feltűntetve A Lazarus hatás, de teljesen távol áll ettől a műfajtól. Jóval közelebb áll a thrillerhez. Nagyon ijesztő jelenetek alig néhányszor próbálják a frászt hozni a nézőre. A filmen azok reszkethetnek leginkább, akik még nem láttak az életükben igazán vad horrorokat, azok is csak a moziban, hisz itt még hangerő is rátesz egy lapáttal. Olivia Wilde és Mark Duplass hozták, amit hozniuk kellett, de valami furcsa okból nem kedveltük meg őket, ezáltal nem is izgulunk túlságosan értük, ami egy horror/thriller esetében ez roppant meglepő. A többiek pedig egyszerű sablon karakterek maradnak.
alazarushatás (7)
Semmilyen új dolgot nem tudott nyújtani David Gelb első rendezése, pedig az alapkoncepcióból temérdek lehetősége lett volna rá. Több olyan jelenete is akadt a filmnek, ami ismerős volt olyan filmekből, mint a Kaptár, Carrie, az X-Men, Ragyogás vagy Lucy-ból.  Tisztában vagyok vele, hogy egy horror esetében manapság nehéz újat mutatni, de legalább a törekedést jó lett volna látni a részükről. Ennek hiányában egy összecsapott tucat thrillert kaptunk. tele van klisékkel és a cselekmény is kiszámítható. A végén egy nagyon apró csavar azért vár minket, bár sokakat szerintem ez sem fog meglepni.
 
Összegezve: Egy kezdő rendező rossz bemutatkozását láthatjuk A Lazarus hatásában, ami egy tapasztaltabb rendezővel, és forgatókönyvíróval sokkal többre lehetett volna hivatott. A jó szereplőgárda megvolt, így ők is sajnálhatják és mi is. Reméljük Olivia Wilde pályafutását nem fogja befolyásolni ez a film.

MoziStar: 4/10

A LAZARUS HATÁS

Eredeti cím: The Lazarus Effect

színes, magyarul beszélő, amerikai thriller
Rendező: David Gelb
Szereplők: Olivia Wilde, Evan Peters, Mark Duplass, Sarah Bolger
Forgatókönyvíró: Luke Dawson, Jeremy Slater
Zeneszerző: Sarah Schachner
Operatőr: Michael Fimognari
Producer: Jason Blum, Matthew Kaplan, Jimmy Miller, Cody Zwieg
Vágó: Michael N. Knue
Játékidő: 83 perc
Mozibemutató: 2015. április 9.
Korhatár: 16
Forgalmazó: Big Bang Media

Megosztás facebookon