asdf

Gerard Butler Amerika hőse, avagy John McClane újratöltve?

Ismerős az alapsztori, és kiszámítható a végkifejlet. Viszont ennél sokkal többet nyújt a Támadás a Fehér Ház Ellen című film. Fantasztikus karakterek, mindvégig irgalmatlanul lendületes és izgalmakkal teli produkció.

Az előzetest megnézve, azt gondolhatnánk, ez csak egy újabb egyszerű akciófilm. A színészgárdának, a rendezőnek és az egész produkciónak köszönhetően garantált a szórakozás.

OHF_B1_online_16

A fáradhatatlan Mike Banning (Gerard Butler) a lövöldözésekkel, robbantásokkal nem törődve, az életét kockáztatva egymaga merészkedik a terroristák által elfoglalt Fehér Házba. A rosszfiúk könyörtelenül irtják a népet, törnek – zúznak, darabokra szedik Amerika leghíresebb épületét, amikor túszul ejtik az amerikai elnököt (Aaron Eckhart) és még néhány fontos embert a kabinetből. A szituáció a szokásos, a terroristák fenyegetőznek, követelőznek, és ha nem teljesül a kívánságuk, sorra ölik a túszokat. Mike, a titkos ügynök az egyetlen, akinek van elég bátorsága és kitartása, hogy megakadályozzon egy végzetes csapást, mely az országot sújthatja. Ugyanis a koreai terroristák az amerikai katonák visszavonulását követelik, és egy veszélyes nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek. Banning az ellenséget bosszantva kezdi el sajátos leszámolását. Ugyan nyögvenyelősen, de aztán bele lendül Mike a kegyetlen akcióhős szerepébe. És végre egy hős, aki a saját érdekében felveszi a golyóálló mellényt, rendesen felfegyverkezik, ha már a helyzet adta lehetőség kínálkozik előtte.

Hollywood imádja az „államfő veszélyben” témát feszegetni. Rengeteg film készült a saját elnökük megöléséről, elrablásáról vagy valamilyen merényletről, mint pl.: Az elnök különgépe, Harrison Forddal. Antoine Fuqua rendező produkciója erősen hajaz az akciófilmek legendájára, a Die Hard 1-re (John McClane és a toronyház esete). A fehér atléta ugyan nem volt jellemző, de egy biztos, ez a film se a hagyományos akciófilmek közé fog tartozni. A modern látványtechnikával bíró alkotás tele van a John McClane által megformált jellemmel, aki egy személyes hadseregként vág neki a harcnak. Ahogy kedvenc new york-i zsarunknak (McClane), úgy Mike Banning-nek is vannak érzései és olykor megsebesül.

Briliáns szereposztás, hatalmas feszültség, látványos jelenetek egy profi kivitelezésben. Aaron Eckhart Asher elnök szerepében egy megtört, de ugyanakkor kemény karaktert formál meg. Családi drámájához köze van Mikenak is.

Gerard Butler igazi tökös katona, aki nem finomkodik a véres helyzetekben. McClane-hoz hasonlóan, ő is magányos farkasként, furmányosan és olykor egy-egy hatalmas beszólás közepette nyírja ki az ellenség tagjait. Hazafias jellem, akire számíthat Amerika.

Mérhetetlenül izgalmas, pörgős és megdöbbentően fordulatos.

Eredeti cím: Olymups Has Fallen Műfaj: akció/thriller Rendező: Antoine Fuqua Forgatókönyv: Katrin Benedikt, Creighton Szereplők: Gerard Butler, Morgan Freeman, Ashley Judd, Dylan McDermott, Aaron Eckhart, Angela Bassett

Bemutató dátum: 2013. április 4.

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Megosztás facebookon