asdf

Feledés: Tom Cruise, látvány, rejtély

A legújabb sci-fi, ami nem csak Tom Cruise-os, hanem látványos, tele rejtéllyel….az előzetes nem lőtt le minden csavart! Irány a moziba!

poster_oblivion_hun_final

Idegenek, azaz a dögevők lepték el a Földet. Évtizedekig tartó háború, cunamik és a kipusztulás veszélye vezetett ahhoz, hogy 2077-re a felismerhetetlenségig megváltozott a bolygó. A háborút ugyan győztesen fejeztük be, de a Földön épphogy maradtak túlélők. A lakhatatlanná vált világból menekülésre kényszerültek az emberek, így a Titánra, a Szaturnusz holdjára vették az irányt. A Föld sugárfertőzött és alig maradt kapacitás az életben maradáshoz. Hidrokutak segítségével a bolygó minden megmaradt nélkülözhetetlen erőforrását igyekeznek összegyűjteni. Jack Harper (Tom Cruise) az egyik utolsó robotrepülő szerelő, aki a Földön állomásozik, hogy társával, Victoria Olsennel (Andrea Riseborough) a drone-ok javítását elvégezzék. Emellett, mint, a „takarítók” egyikének kötelessége a fosztogatók elpusztítása, akik háború után maradtak életben. Jack, a járőrködés minden napos rutinját letudva, olykor különböző tárgyi emlékeket vesz magához, amely a földi életre emlékezteti. Még nem adta fel a harcot, kötődik otthonához és legbelül nem kész elhagyni a bolygót, ám a hadműveletének vége közeleg. New York, a zene, könyvek, Super bowl meccsek, mind-mind már csak a múlt? Emlékfoszlányok és álmok tartják benne a lelket, melyet rég elfeledettnek hitt. Váratlan fordulat a feje tetejére állít mindent, amikor megment egy gyönyörű idegent egy lezuhant űrhajóból. A nő érkezése olyan események láncolatát indítja be, melyek során Jack kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit eddig igaznak hitt. Az emberiség sorsa az ő kezébe kerül.

Kosinki rendezésében a film nagyon kreatív és tele van látványos jelenetekkel, lélegzetelállító képekkel gyönyörű tájakról. A Tron: Örökség rendezőjétől és a Majmok bolygója: Lázadás producerétől ez nem meglepő. A jövőről és az elpusztulni látszó bolygóról kialakított képet a laikusok számára elfogadhatóan oldotta meg. Már az első pillanatokban egyértelművé válik, hogy a Földnek „annyi”. A futurisztikus elemek, így például a tornyok, a fegyverek vagy akár a repülő megvalósítása apró részletekig precíz. Nagy odafigyelést szentelt a kulcsfontosságú kellékeknek. Viszont az egyes karakterekből hiányzik az emberibb reakció, kiszámítható és kevésbé sikerült az érzelmeket kinyilvánítani. A „Feledés” talán nem csupán az emlékeikre hatott. De a történet és a frappáns fordulatok kárpótolnak. Ugyanis a hatásvadász cselekményekből nincs hiány. A történetben rejlő rejtélyek teszik igazán érdekessé ezt a sci-fit. A moziból kijövet is a filmen gondolkodhatunk, hogy összerakjuk a képet, mert bizony a címével ellentétben nem hagyja feledni a történetet.

Eredeti cím: Oblivion

Gyártó: Universal, 2013

Hossza: 125 perc

Országos bemutató: 2013. április 11.

Bemutatja a UIP-Duna Film

Joseph Kosinski története alapján írták: William Monahan, Karl Gajdusek, Michael Arndt

Fényképezte: Claudio Miranda

Zene: Daft Punk

Executive producerek: Dave Morrison, Jesse Berger

Producerek: Peter Chernin, Dylan Clark, Barry Levine, Duncan Henderson, Joseph Kosinski

Rendezte: Joseph Kosinski

Megosztás facebookon