asdf

Ezek voltak a 2015-ös év legjobb magyar filmjei!

  • Szerző: MoziStar
Sajnálatos látlelet a magyar mozi néző társadalomban, hogy méltatlanul kevés figyelmet szentelünk a hazai alkotásoknak. Pedig, higgyétek el, hogy lenne mit nézni. Ezért összegyűjtöttük a 2015-ös év legjobb magyar filmjeit.

Elszomorító nézettségi adatok

Egyelőre megmagyarázhatatlan az a jelenség, hogy a magyar néző miért nem ül be saját hazájának alkotásaira. Elnézve a 2015-ös év magyar box-office adatait, szomorúan vettük tudomásul, hogy a díjnyertes, igényes magyar filmeket alig nézték meg a hazai mozilátogatók. Erről árulkodik az Anyám és más futóbolondok a családból nézettségi adata, ami csak a bemutatót követő hétvégén (november 5.) tudott felkerülni a TOP 10-es lista legaljára. Ezek után egyetlen egy magyar film sem közelítette meg a hazai box-office lista helyezéseit, pedig olyan kiváló filmeket kaptunk az év végén, mint a Szerdai gyerek, vagy a Hajnali láz.

Továbbá a magyar filmeket úgy skatulyázzák be a nézők, hogy nem is látták azokat. Gyakran olvasható a socialmédia csatornákon és egyéb mozis fórumokon, hogy mennyire nézhetetlenek a filmjeink, de legtöbbször a nagy közutálatnak ellentmond az a tény, hogy valójában senki nem látott egyetlen egy magyar mozgóképet sem az elmúlt évben – márpedig a számok ezt bizonyítják. Ellenpéldaként felhoznám a cseh filmgyártást, ahol hasonló költségvetésű, és minőségű alkotásokat forgatnak, mint itthon, viszont ott felmérések alapján kimutatták, hogy a minden második moziba járó polgár jegyet vált hazája filmjeire.

magyarfilm2015

Itthon is hasonló mentalitással kellene hozzá állni a magyar filmekhez, nem pedig látatlanul lehúzni azokat. Nekünk is megvannak a saját szórakoztató produkcióink, amik a sok amerikai sablonos műfaji filmeken jóval túlmutatnak. De, ha már mindenkiben forr a nemzeti öntudat, és a patriotizmus, akkor legalább nézze meg, hogy mi a kínálat, ne csak látatlanul kritizáljon.

Mi összeállítottunk egy listát, hogy szerintünk mik voltak a legjobbak. Továbbá kommentben várjuk a véleményeteket, a magyar film és néző viszonyáról, vagy az általunk felsorolt filmekről.

Saul fia

Saul fia a magyar filmgyártás ékköve. Nemcsak a nemzetközi sikerek – Cannes Zsűri nagydíja, Golden Globe-díj – emelik ki 2015-ös szerzői filmek mezőnyéből, hanem az újszerű megvalósítása és a roppant bátor témaválasztása is. Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmjében kidolgozott egy új formai technikát, amivel új perspektívába helyezte a dráma elbeszélését. Az innovatív formátumot remekül egészítette ki a 35 mm-es nyersanyag használata. Ez a vegytiszta mozi!

Liza a rókatündér

Ujj Mészáros Károly megmutatta, hogy a magyar filmgyártás is képes igényes kivitelezésű, szórakoztató produktumot készíteni. Bár a Liza nézettségi adatai jól teljesítettek a magyar filmekhez képest, de mi még mindig kevésnek tartjuk a 120 ezres végső nézőszámát. Egy ilyen igényes prezentációban elkészített film, legalább olyan nézettségi számokat érdemelne, mint a Halálos iramban 7, vagy a Spectre.

Szerdai gyerek

Horváth Lili társadalmi drámája irtózatosan nagyot bukott az első hétvégéjén – hozzátesszük ismét, méltatlanul. A december 3-án bemutatott film csupán 1785 embert érdekelt a hétvégi összesítés szerint, ráadásul úgy, hogy a fiatalfelnőtt anyuka kálváriáját 29 mozi játszotta. Az érdeklődés hiánya betudható a hanyag reklámnak, viszont így egy rendkívül fontos filmet hagyott ki Magyarország. A Szerdai gyerek bevezeti a nézőt az ország hátrányos helyzetűinek világába, realista eszközökkel megmutatva azt a kilátástalan állapotot, amit sürgősen kezelni kellene. Mindenképpen fontos film ez, hiszen még ma is kevesen vesznek tudomást arról a valós világról, ami a vidéki társadalmunkat sújtja.

Anyám és más futóbolondok a családból

Fekete Ibolya filmjét imádtuk. Felesleges tovább szaporítani a szót: remek ötlet volt a XX. század magyar történelmének feldolgozása, ráadásul a merész koncepciót remekül megvalósították a készítők. Minden egyes évtized korrajza aprólékosan ki van dolgozva, Ónodi Eszter még mindig szerethető és izgalmas.

Víkend

Mátyássy Áron Víkend-je a túlcsavart forgatókönyve miatt nem lett egy kritikai sikersztori, bár mi mégis úgy gondoljuk, hogy helye van a listánkon. Ennek a legfőbb oka pedig az, hogy a fim, a rendezés szempontjából már-már amerikai filmeket idéző minőségben lett elkészítve. A Kárpátok adta táj borzongató erejű atmoszférát teremtett, de ehhez kellett egy vérprofi operatőr (Győri Márk), és egy igényes prezentációt megvalósító stáb. Reméljük, hogy ilyen minőségben jönnek továbbra is a soron következő magyar filmek.

Megosztás facebookon