asdf

Embertelen kémszervezetek nyomába ered Philip-Seymour Hoffman

  • Szerző: Medve Pál
Philip-Seymour Hoffman utolsó előtti mozijában a hamburgi terrorelhárítás megbecsült tagjaként fut versenyt az idővel, hogy egy közel-keleti bűnözőt lebuktasson és megakadályozzon egy esetleges merényletet. Feszes, kém krimi-thrillert kaptunk!

John le Carré azonos című regényéből készült filmadaptáció az elmúlt évek silány "titkosügynökös" zsánerfilmjeiből üde színfoltként tör fel Az üldözött. Amit három éve a Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy) mozgóképként nem tudott megalkotni - izgalmas, lebilincselő sztori érdekes karakterekkel - az szerencsére megvan A Most Wanted Man-ben.  Így kapunk egy okosan felépítetett, megfelelően adagolt, feszes kémfilmet.

628x471most

A klasszikus hírszerzési osztályokról és vamzerekről szóló regények mágusa, John le Carré újabb szellemes krimi kalandokba vezetett minket, ahol - megélt tapasztalatai alapján - betekintést nyerhetünk a modern ügynökösködés világába. MI5-ot és MI6-et megjárt szerző élményei alapján kreált valós és fikciós "bűnügyi" és politikai thrillereket, pár fontosabbat említve: A panamai szabó, A kém, aki bejött a hidegről. Az üldözöttben a jelenkori német hírszerzés világába csöppenünk, ahol Günther Bachmann (Philip-Seymour Hoffman) az amerikai CIA és a belső ügynök osztályok nyomásával dacolva igyekszik megoldani egy terrorista gyanús muszlim csecsen bevándorló esetét. A pengeélen táncoló eseménysorozat újabb komplex szálakat göngyölít fel a hírszerzés előtt, a bevándorló csecsen Iszá Karpovot használják fel egy terrorista gyanús dzsihádista leleplezéséhez. A szövevényes sztori a testileg és lelkileg megcsonkított Iszát helyezi a középpontba, nem törődve a finálé súlyosságával, ezzel is azt az üzenetet közvetítve, hogy a titkos hírszerzés gondolkodás nélkül tönkre teszi a civil emberek életét, hogy "a világot egy biztonságosabb hellyé változtathassa".

a-most-wanted-man001

Fontos megemlíteni, hogy nagyjáték filmekben kezdő Anton Corbijn rendező a 2011-es Az amerikai (George Clooney) után ismét remekül  nyúlt a zsánerhez. Le Carré által megálmodott szellemes alapkoncepciót kiválóan ültette át a vászonra, precízen adagolva az eseményeket és a feszültséget, ráadásul a műfaj eszköztárát is remekül használta fel a rendezéséhez. Hamburg borús kikötővárosát gyönyörű állóképekkel fényképezték - külön dicséret Benoît Delhomme-nak a film operatőrének - a feszültséggel teli jelenetekhez pedig tökéletesen váltottak kézikamerára. A képi világ és a steril zenei aláfestés egyvelege remek hangulatot kölcsönöz az egész mozinak, visszatérve a Suszter, szabó, baka, kém példájához, Az üldözött képes lebilincselő környezetet teremteni Thomas Alfredson 70-es évekbeli mozijával ellentétben.

A_Most_Wanted_Man_Movie_Wallpaper_8_aryxh

A profi hangulat teremtés és akkurátus cselekményvezetés mellé Philip-Seymour Hoffman játéka is elengedhetetlen volt. Vérpofin hozta a korosodó, tapasztalt - már-már lassan kiégő - kémkoordinátor szerepét, aki a munkahelyi "nyomás" miatt tűzön-vízen keresztül megy, hogy lebuktassa a terrorszervezeteket pénzelő jótékony "üzletembert". Hoffman mellett Rachel McAdams filantróp ügyvédnője - Annabel Richter - drámai giccset nélkülözve alakítja Iszá "lelkitársát". Willem Dafoe Tommy Brue bankár szerepében szintén hozza a tőle elvárt játékot, összességében kifogástalanok az alakítások és a rendező színész irányítása is. Philip-Seymour Hoffman elviszi a hátán az egész filmet!

AMWM-Trailer-02

Összességében egy rendkívül aprólékos és szellemes alapsztorit kapunk, amit egy feszes és kimért rendezés éltet. Látványosan túlírt és túljátszott szituációkat nélkülözve mutatja be a hírszerzés sötét oldalát a kém mozi, ami Philip-Seymour Hoffman páratlan színészi tehetségével a legjobbak közé emeli a zsáneren belül. Átgondolt cselekményvezetés egy ízig-vérig valós világban, a krimi szerelmeseinek kötelező darab! 

Az üldözött

A Most Wanted Man

12 éven aluliak számára nem ajánlott!

rendező: Anton Corbijn

író: John Le Carré

forgatókönyvíró: Andrew Bovell

Szereplők: Philip Seymour Hoffman (Günther Bachmann), Rachel McAdams (Annabel Richter), Robin Wright (Martha Sullivan), Willem Dafoe (Tommy Brue), Daniel Brühl (Max), Nina Hoss (Erna Frey)

Hossz: 121 perc

Bemutató: 2014. augusztus 28.

Megosztás facebookon