asdf

Bosszúállók - Végjáték: Könnyes búcsú és emlékezetes pillanatok

Hihetetlen, de egy csodálatos korszak lezárult. A Végjáték egy olyan feladatot vállalt magára, ami több, mint egy évtizedes történet végére tesz pontot, mindezt méltóságteljesen és érzelmekkel teli viszi végbe. Mégis...a lelkem egy darabja elveszett!
[Spoilermentes kritika!]

Most, hogy túl vagyok a Végjáték-on, vissza akarom tekerni az időt, de nem lehet. Na, nem azért, mert rossz a film, hanem, mert egyrészt felkavaró és tudom, hogy tényleg vége. Tavaly a Végelen háború után nagyon mérges voltam, mert azonnal látni akartam a folytatást és egy ideig még olvasgattam is teóriákat, hogy vajon mi lesz ebből, de aztán úgy voltam vele, hogy kivárom a nagyobb élmény érdekében, nos, a végtelennek tűnő várakozásnak vége. Konkrétan bele se mertem gondolni, hogy mi vár rám, és ezzel a gyermeki naivitással, de annál nagyobb lelkesedéssel indultam el a vetítésre. Először IMAX-ben láttam a negyedik Bosszúállók filmet és a szavam szó szerint elállt. A 3D szemüveget tele sírtam. Még másnap is ezen kattogtam, és délután láttam, hogy a Cinema City újabb vetítést hirdetett meg, így este is megnéztem, gondoltam hátha egy másik verziót látok majd, hiszen Doctor Strange is 14.000.605 lehetséges végkimenetelt látott, de a "legnagyobb bánatomra" ugyanazt éltem át.
avengers_endgame_marvel (7)
Hatalmas utat tettek meg szuperhőseink, rengeteget harcoltak, vívtak szócsatát egymással, voltak ballépéseik, drámáztak, olykor utálták egymást, de ha a baj beütött, akkor összefogtak, velük nevettünk vagy sírtunk és vágtunk bele egy újabb nagy csatába, együtt. Most pedig búcsút kell intenünk egymásnak. Fájó szívvel teszem, de a legemlékezetesebb élménnyel. Komolyan nem hittem, hogy egy Marvel film ennyire hatással lesz rám! Ennek ellenére örülök, hogy a részese lehettem.
avengers_endgame_marvel (16)
A Russo fivérek már a Végtelen háborúval is bebizonyíttták, hogy nem csak, hogy értenek a Marvel univerzumhoz, de képesek oltári meglepetéseket okozni, valamint megugrani olyan merész húzásokat, amelyekről iszonyat sokáig fogunk beszélni. A filmtörténelem leghosszabb szuperhősös filmsorozata a Végjáték-kal egy gigászi lezárást kapott és ezzel méltó ékköve vagy inkább végtelen köve lett a Marvel univerzumának. A Végjáték-ot szintén nagyon sokáig fogjuk emlegetni!
avengers_endgame_marvel (37)
Thanos csettintése után minden megváltozott. Hőseink saját bőrükön érzik a veszteséget és a kudarcot. Talán még mi, nézők sem éreztük ennyire közel magunkhoz kedvenc karaktereinket. Mindenki padlón van és nehezen tudnak továbblépni. Folyamatos érzelmi válságban kell talpra állniuk és kitalálni hogyan tovább. Mindenkiben máshogy csapódik le a Végtelen háborúban bekövetkezett nagy csapás/csettintés. A Föld olyan depreszív és kiábrándító hely lett, hogy nem sok minden motiválja megmaradt Bosszúállóinkat, de nem egy könnyen feladós bandát ismerhettünk meg bennük, és úgy döntenek, hogy bevállalnak egy utolsó küldetést, de ez sem hoz számukra megnyugvást. A gyász, a düh és a tehetetlenség uralkodik el rajtuk, amikor végre felbukkan a Hangya, illetve Marvel Kapitány (ez nem spoiler, az előzetesekben benne van) és együtt kiokoskodnak egy lehetséges megoldást. Így megpróbálják összeszedni a szétzuhant csapat tagjait. A DC-féle komorságot szerencsére a jóízű, néha már túlzott humor váltja fel, és végre a jól megszokott ritmust is sikerül felvenniük.
Míg a Végtelen háborúban Thanos volt a középpontban, addig itt a Bosszúállók megmaradt tagjai és sokkal emberibben, mint eddig bármikor. Megható karakterpillanatokat kapunk, amitől még erősebbé válik a rajongás. Thanos ugyan háttérbe szorul, de így van ez jól. Amerika Kapitány zseniális pillanata és Tony Stark szívfacsaró játéka lenyűgöző, sőt, kitépi a szívünket. Thor eszméletlenül kifordul magából és a humort leginkább ő szolgáltatja. Kegyetlenül jókat nevettem rajta. A film nem csak hőseinket dolgoztatja meg, hanem teljes mértékben a Marvel rajongókat is. Akkor következnek be események, amikor nem számítunk rá és azzal a karakterrel, akire nem is gondoltunk. Legalábbis én biztos nem.
avengers_endgame_marvel (38)
Bár, nem hibátlan a Bosszúállók - Végjáték, de számomra elenyésző, vagy csak nem érdekel. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy milyen hatással van rám egy film, és egy ilyen méltó búcsút nem akarok elrontani. A látvány is elképesztően gyönyörű, mégsem kapunk annyi akciót, mint korábban, de nem éreztem hiányát. A három órás játékidő se zavart. Az okosan átgondolt cselekmény, a pazar jelenetek, a visszautalások és összefüggések, valamint a dráma és humor tökéletes egyensúlya szavakba nem önthető mozi élményt nyújtanak.

MoziStar: 10/10

 

BOSSZÚÁLLÓK - VÉGJÁTÉK

Eredeti cím: Avengers: Endgame
Színes, amerikai fantasztikus akciófilm

Rendezte: Anthony Russo, Joe Russo

Szereplők: Robert Downey Jr., Josh Brolin, Brie Larson, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Paul Rudd, Chris Pratt, Zoe Saldana, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Chris Evans, Mark Ruffalo, Elizabeth Olsen, Tom Holland, Tom Hiddleston, Vin Diesel
 
Zene: Alan Silvestri
Producer: Kevin Feige

Játékidő: 182 perc
Korhatár: 12

Bemutató dátuma: 2019. április 25.
Forgalmazó: Forum Hungary
Megosztás facebookon