asdf

Amikor a férfi igazán tud szeretni

  • Szerző: Nikk
A boldogság elvesztésének félelme mindenkiben ott él, és ehhez nem kell a csöpögősen romantikus emberek táborába tartoznunk. Éppen ezért könnyű átélnünk Eleanor és Conor perzselő szerelmének történetét, amelynek idilli világába egy nem várt tragikus fordulat rondít bele.

Ned Benson különös rendezésre adta fejét, ugyanis egy szerelem történetét mindkét fél szemszögéből mutatja meg. Az első részben (Egy szerelem története: A nő) Eleanor (Jessica Chastain) szempontját ismerhettük meg, aki inkább a távolságot választotta szerelme helyett a fájdalmas gyászban. Eleanor Rigbynek  és Conor Ludlow-nak (James McAvoy) megadott az, ami keveseknek, méghozzá egy igazán perzselő, igaz szerelem, ahol feltétel nélkül elfogadták egymást. Azonban házasságuk során elveszítik mindössze néhány hónapos gyermeküket, amely egy időre biztosan elválasztja őket egymástól.

the_disappearance_of_02Conor oldaláról egyszerűbb a sztori, így a férfiak jobban megértik az ő gondolatait, érzéseit... Ned Benson két részes filmje felhívja a figyelmet arra, hogy minden ember sajátosan áll az élethez, és az emlékekhez. Akár egy pár tagjai is képesek arra, hogy másként idézzék fel azokat az emlékeket, amelyeket közösen éltek át. A gyászt is másként dolgozzák fel. Amíg Eleanor szerette volna megállítani az időt, és elmélyülni a fájdalomban, addig Conor már-már érkezetlennek tűnő viselkedésével rá kell jönnünk, hogy nem képes kimutatni érzéseit. Azonban nem arról van szó, hogy Conor nem szeretné újra átélni a mély fájdalmat, csupán vissza akarta volna kapni a régi szürke hétköznapokat. Érdekesség a filmben, hogy apja (Todd J. Labarowski) ugyanazt éli át, amit ő, hiszen őt is elhagyja felesége, mégis egy áthidalhatatlan távolságot érzünk kettejük között. Conor helyzetét ráadásul súlyosbította, hogy magánélete után munkájában is gondok adódnak, hiszen elveszíti saját bárját. Emellett legjobb barátja (Emanuel Michael) is a maga fura módján próbálja segíteni, akivel ugyancsak nem zökkenőmentes a kapcsolata.

the_disappearance_of_01A második rész inkább csak kiegészíti az elsőt, hiszen néhány jelenet által kicsit teljesebb képet kaphatunk kettejük történetéről. Például megtudhatjuk, hogy milyen beszélgetés zajlott le pontosan Eleanor édesanyja és Conor között, valamint hogy kivel lépett félre a férfi (az illető személye nem okoz nagy meglepetést!). Vannak átfedő jelenetek is, amelyeket mindkét részben megtalálhatunk. A film részletesen megmutatja nekünk Conor hétköznapjait, és azt, hogy legbelül ő ugyanúgy örlődik, mint El. Aki azt várta a második résztől, hogy a történet kerek lesz, az kicsit csalódni fog. Összességében annyival tudunk meg többet, hogy Conor mit érez, és hogy éli meg ezt az iszonyatosan nehéz időszakot. Így például az sem derül ki, hogy mi történt a kisbabájukkal.

A cannes-i nemzetközi filmfesztiválon szereplő moziban akadnak bakik is, ilyen például mikor a kocsiban újra egymásra talál a pár (az első részben Rigby mászik rá szerelmére, míg a másodikban fordítva történik), valamint amikor ismét találkoznak egykori közös lakásukban (Conor más pózban alszik). A lassú cselekményű film sokat bíz a nézők fantáziájára, amelyet félbeszakadt párbeszédekkel, rengeteg csenddel, feszültségkeltő zenével, és különös gesztusokkal, pillantásokkal fokoznak. A két főszereplő akárcsak az első filmben, ismét zseniálisan alakít, hiszen teljesen hitelesen hozzák a saját nézőpontjukat, és érezzük mindkettejük fájdalmát, elkeseredettségét. Ned Benson úgy fogta meg az újra feltámadó szerelmet, hogy az cseppet sem csöpögős, mégis iszonyatosan drukkolunk, hogy a fiatalok újra egymásra találjanak, és a köztük lévő kötelék erősebb legyen, mint valaha.

EGY SZERELEM TÖRTÉNETE: A FÉRFI

Eredeti cím: The Disappearance of Eleanor Rigby: Him
Amerikai romantikus dráma
Főszereplők: James McAvoy, Jessica Chastain, Cassandra Kulukundis, Todd J. Labarowski, Emanuel Michael
Zene: Son Lux. Forgatókönyv: Ned Benson. 
Rendezte: Ned Benson
Mozibemutató: 2014. november 27.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft
Műfaj: Romantikus dráma
Játékidő: 89 perc
Korhatár: 12

Megosztás facebookon