asdf

A szürke ötven árnyalata - Könyvkritika

E. L. James erotikus könyve kapott hideget-meleget egyaránt. A szürke ötven árnyalata mégis az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere az olvasók körében. Az erotikus könyv óriási példányszámban kelt el, hasonlóan az Alkonyat vagy a Harry Potter sorozatokhoz. Viszont E.L. James a kritikusok szerint nem nevezhető igazán írónőnek.

Kritikusok ide vagy oda, a szado-mazo elemekkel tarkított romantikus és szexuálisan túlfűtött regény kasszasiker lett, ami eredetileg a Twilight alapján íródott. A fiatal milliárdos, Christian Grey és a naiv, egyetemista lány kapcsolatának kendőzetlenül megírt történetét az Ulpius-ház Kiadó jóvoltából mi is elolvastuk, nem csak a film miatt, hanem azért is, hogy választ kapjunk a kérdésre, hogy vajon mitől ilyen népszerű ez A szürke ötven árnyalata?

szurke_konyv

528 oldalon keresztül, kb. egy hónapot átölelő eseményt, illetve Christian és Anastasia érdekes viszonyát ismerjük meg, persze mindezt kimerítő részletességgel. Christian állati gazdag, jóképű és nem mellesleg irányítás mániás. Anastasia pedig szerény, főiskolás és még szűz is (egy darabig). Anastasia interjút készít Christiannal a diákújság számára. Megismerkedésük után még összefutnak párszor, villanásnyi beszélgetéseiket követően a 115. oldaltól már csak a dugás (ennél szebben nem írhatom a könyv miatt) lesz a lényeg, amihez egy igazán érdekes szerződés párosul, amelyben pontról pontra fixálják a követeléseket, engedélyeket, korlátokat.

A könyv abszolút a lány szemszögéből mutatja be ezt a kapcsolatot. Ana monológjaiból sok minden kiderül, hogy ki hogy áll a másikhoz. Egyértelmű, hogy Mr. Grey számára ez sokáig csak testiségről szól. Kettejük kommunikációja leginkább emailezésben merül ki. A szexuálisan tapasztalatlan lány az első aktus alkalmával szinte azonnal sorozatos orgazmusa lesz, egy olyan férfitól, aki az uralkodó-alárendelt viszonyt részesíti előnyben. Sőt! Christian "Játszószobája", vagyis a vörös szoba a BDSM szabályait vél bemutatni és ezt fedezheti fel az olvasó a könyvben, amit sokak magával ragadónak és izgalmasnak tartanak. 

"A BDSM olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (sub). Az élvezetet vagy nemi élvezetet itt a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete és más hasonló érzelmek irányítják, generálják, melyekben csak részben, vagy egyáltalán nem kap szerepet a nemi aktus."szurke_konyv0

A könyv nem lett a kedvencem (viszont a filmtől sokkal jobb!), mégpedig ezért: A történet nem elég fordulatos és egyszerűen nem az én világom. Ana gondolatait olvasva, a szóismétlés már-már idegesítő és egy rövid párbeszéd sem telik el folyamatos ömlengés nélkül. Őrület! A szókincs hiányos írónő sztoriját "rondítja" még a fordítás, leginkább a szleng kifejezéseknél, pl. "Szentséges basszantyú!" vagy a "Szent szar!". Ettől függetlenül A szürke ötven árnyalata újító, dinamikus, ami kielégíti az olvasók szado-mazo és a romantika egyveleg iránti igényét. Feltárja a szexuális élvezet piszkos részleteit, ami ritkaságnak számít és talán ebben rejlik igazán a sikere.

A szürke ötven árnyalata sokszor ugyan közhelyes, túl egyszerű és mesterkélt megfogalmazással vázolja a történéseket, de mindez "elszürkül", hiszen milliók rajonganak érte.

Részlet a könyvből:

Egy szempillantás alatt megmarkolja a csípőmet, és odahúz magához, kezem a hajához kap, szája az enyémre tapad. Nekitol a frizsidernek, és hallom, ahogy odabent az üvegek és tálak halkan tiltakoznak. A nyelve rátalál az enyémre. A szájába nyögök, egyik keze a hajamba túr, hátrahúzza a fejem. Vadul csókoljuk egymást.
– Mit akarsz, Anastasia? – zihálja.
– Téged – nyögöm.
– Hol?
– Ágy.
A karjába kap, és gyorsan, minden nehézség nélkül bevisz a hálószobámba. Lábra állít, lehajol, és felkapcsolja az olvasólámpát. Gyorsan körülnéz a szobában, majd kapkodva behúzza a krémszínű függönyöket.
– És most? – kérdi lágyan.
– Szeretkezz velem.
– Hogyan?
Jesszusom!
– El kell mondanod, bébi.
Szentséges szar!
– Vetkőztess le. – Már most lihegek. Ő pedig elmosolyodik, hüvelykujját kivágott blúzomba akasztja, és magához húz.
– Jó kislány – mormogja, és anélkül, hogy lángoló pillantását levenné rólam, lassan nekilát kigombolni a blúzomat.
Puhatolózva a karjára teszem a kezem, és megtámasztom magam. Nem panaszkodik. A karja szabad terület. Amikor végzett a gombokkal, áthúzza az inget a fejemen, és hagyom, hogy a padlóra essen. Christian most a farmerom övrészéhez nyúl, kipattintja a gombot, és lehúzza a cipzárt.
– Mondd el, mit akarsz, Anastasia. – A szeme parázslik, és szaporán, kapkodva veszi a levegőt.
– Csókolj meg innentől idáig – suttogom, és az ujjam végigsiklik a fülem tövétől a nyakamon. Christian elsimítja a hajamat az útból, és lehajol, édes, lágy csókokat hagy az útvonalon, amelyet az ujjam bejárt, majd visszafelé is.
– A farmer és a bugyi – mormogom, ő pedig mosolyog, majd letérdel elém.

E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Fordította Tótisz András
Ulpius-ház, 2012
3999 Ft

Megosztás facebookon