asdf

A Lego kaland szipi-szuper

Görbe tükör a filmes klisék és a jelenkor társadalma előtt. Nem hétköznapi gyerekmese, amit bátran merünk ajánlani a felnőtteknek is. Mert ez a kaland bizony szipi-szuper lett!

Minden Szipi-szuper!

Valóban igaz az, amiről egy egész Lego-város énekel: itt minden szupi-szuper! És szerencsére nem csak gyereknek, hanem annak a generációnak is, akik még tablet helyett legoból építettek komplett városokat. Biztosan sokan emlékeztek még arra, hogy milyen jó érzés volt a semmiből házakat, tornyokat és kastélyokat felépíteni, hogy aztán a fantáziánkkal élettel töltsük meg a műanyag falakat.

LEGO_jelenetfoto (2)

Többek között erre a nagyon erős nosztalgia faktorra is épít a Lego-kaland, miközben kíméletlenül kiparodizálja a filmes kliséket és nyomokban még társalom bírálatot is tartalmaz.

De miről is van szó pontosan? A főhősünk, Emmet egy teljes hétköznapi építőmunkás. Vagyis igazból nem is annyira hétköznapi, mert hiába követi az előírásokat, még így is képtelen beilleszkedni a Lego - társadalomba. Nem tud kitűnni a többi Lego közül, pedig minden tőle telhetőt megtesz, hogy valaki végre felfigyeljen rá, megjegyezze a nevét.

LEGO kaland (1)

Rögvest a film elején meg is kapjuk a társadalomkritikát, hiszen, ha jobban belegondolunk, akkor láthatjuk, hogy a világunk a teljes szürkeség felé robog gőzerővel, amit a mese is finoman érzékeltetni próbál. Előírások szerint próbálunk élni, úgy öltözködni, úgy beszélni, azokat a filmeket és sorozatokat nézni, amit a többiek. Nincsenek igazán nagy egyéniségek, mert aki egy kicsit is más, azt a társadalom egyszerűen kiköpi magából. Emmet is hiába követi a „playbook-ot” nem tud egyről a kettőre jutni. De még csak normálisan beilleszkedni sem. Épp ezért fogadja először lelkesen azt, hogy ő lett a kiválasztott, aki megtörheti a gonosz Lord Business egyeduralmát és felrázhatja a Lego-kat abból a katatón világból, ahol a kreativást és az egyéni megoldásokat hírből sem ismerik.

LEGO kaland (3)

Persze, ahogyan az lenni szokott a Kiválasztott korántsem olyan tökéletes, mint amilyennek a jóslat szerint lennie kellene. Ezért szüksége lesz egy mentorra, valakire, aki bölcs és türelmes, akiben meg van az a képesség, hogy felkészítse a hősünket az előtte álló akadályokra. Ilyen szereplő volt például a Harry Potterben Dumbledore és a Gyűrűk Urában Gandalf. A mi esetünkben Vitruvius tölti be ezt az előkelő pozíciót, aki első ránézésre fehér Gandalf ikertesója is lehetne.

Természetesen a főszereplőnek szüksége van a mentoron kívül egy dögös, laza csajra, aki túllendíti őt a mélypontok, akiért képes megalkuvások nélkül, mindent beleadva küzdeni. Ezt a szerepet Vadóc töltheti be, akibe Emmet már az első látásra bele is szeret. Csak hát neki pasija van. Még hozzá nem is akárki!

LEGO kaland (4)

És itt jutunk el a karakterekhez, akik miatt működik a film. A Lego-csapatból elsősorban Vadóc barátját, Batman-t emelnénk ki, aki a film legjobb poénjait szolgáltatja. Többek között azt is megtudjuk, hogy neki minden cucca fekete, kivéve néhány sötétszürkét.

Aztán ott vannak még azok a szereplők is, akiktől még Lego formájában is megdobbant a szívünk. Gondolunk itt Gandalf-ra, Superman-re, Wonder Woman-re, de rövid ideig az Ezeréves Sólyom is feltűnik a több dimenzióval operáló Lego-világ egén.

Rengeteg olyan poén van a filmben, ami nem kimondottan a gyerekeknek készült. Sokkal inkább a felnőtteket célozta meg, azért, hogy itt-ott oda szúrjon nekik. És ezt nagyon jól is teszi!

Nem akarunk sokat rombolni a filmélményből, de annyit azért elárulunk, hogy a film végén azért van egy áll leesős cameo is.

Látványban szintén lehengerlő a film. A szokásos animációtól eltérően teljes egészében a Lego szellemét próbálták meg életre kelteni a széles vásznon. És ez maximálisan sikerült is elérniük a készítőknek. Mindenhonnan Lego – darabkák néznek vissza ránk, legyen szó akár robbanásról, vízi csatáról, lángokról és füstről.

LEGO kaland (2)

Pénzből épített Lego-város

A film minősége szerencsére egyenesarányosságban van a bevétellel is. A 60 millióból elkészített produkciót egyelőre lehetetlen feladatnak számít letaszítani a trónról. Olyannyira, hogy eddig sikerült összesen 183 milliót szedett össze Amerikában, amihez a világ többi országa további 92 millióval járult hozzá.

A kedvező kritikai és nézői fogadatatás – na meg a pénzösszeg láttán – a stúdió máris elkezdte a második rész előkészületeit. Az első részt látva nagy lelkesedéssel állunk a következő Lego-kaland elé, mert ezt mindenkinek látni kell, aki kicsit is szeretett legozni. 

A LEGO KALAND (6)

Eredeti cím: The LEGO Movie

Eredeti hangok: Chris Pratt, Will Ferrell, Elizabeth Banks, Will Arnett, Nick Offerman,

Alison Brie, Charlie Day, Liam Neeson, Morgan Freeman. Zene: Mark Mothersbaugh

Írta: Dan Hageman, Kevin Hageman, Phil Lord, Christopher Miller. Rendezte: Phil


Operatőr: Barry Peterson. Látvány: Grant Freckelton

Lord & Christopher Miller

Műfaj: animációs / családi / vígjáték

Mozibemutató: 2014. február 6.

Színes amerikai film

Gyártó: Warner Bros.

Játékidő: 100 perc

Korhatár: 6

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

 

Megosztás facebookon