asdf

A rendezők kedvenc „gyermekei”, avagy tíz legendás páros Hollywoodban

A filmszakma is hasonló hierarchiai rendszerből építkezik, mint bármelyik másik ezen a világon. Vannak főnökök (rendezők) és vannak alkalmazottak (színészek). A rendezők, mint munkáltatók, a karrierjük során nem egy színésszel vagy színésznővel dolgoznak együtt, hiszen szereptől függően választják ki az ideális jelölteket.

Ahogyan a való életben, úgy itt is előfordulhat az, hogy egy-egy rendező szorosabb szakmai és magánéleti kapcsolatot ápol egy-egy korábbi filmjében feltűnt színésszel vagy színésznővel. Belőlük lesznek aztán azok a kis kedvencek, akiknek a soron következő projektekben már-már bérelt helyük lesz. Ezekből a meghatározó, mára már legendás rendező-színész párosokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Martin Scorsese – Leonardo DiCaprio

Martin Scorsese – Leonardo DiCaprio

Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio az első közös filmjük, a New York bandái óta szinte elválaszthatatlanok. Olyan bensőséges kapcsolat alakult ki közöttük, amely csak nyomokban fordul elő rendező és színész között. Már-már legendás párosként tekintenek rájuk Hollywoodban.  Nem is csoda, hisz amellett, hogy filmről filmre egy nagyobb sikert aratnak a nézők körében, szakmailag is sokat köszönhetnek egymásnak. Martin Scorsese például a közös munkájuk eredményeképpen szakmai, nézői és kritikai elismerésekkel gazdagodhatott, míg Leonardo DiCaprio mentora iránymutató kezei alatt pallérozódott azzá a színésszé, akit ma már korunk egyik legnagyobbjaként szokás aposztrofálni. Mi pedig csak hálás lehetünk a párosnak, akik eddig olyan filmekkel kápráztattak el, mint az Aviátor, a Tégla, a Viharsziget vagy a legutóbb zajos sikert elért Wall Street farkasa. Így tovább fiúk!

Tim Burton - Johnny Depp

Tim Burton - Johnny Depp

Ha az előbb a Leonardo DiCaprio-Martin Scorsese duó esetében a „legendás páros” jelzőt használtuk, akkor ez hatványozottan igaz Tim Burton és Johnny Depp kapcsolatára is. Nekik sikerült elérniük ugyanis azt, hogyha meghalljuk, hogy Tim Burton új filmet rendez, akkor szinte biztosra vesszük, hogy annak főszereplője vagy egy meghatározó mellékkaraktere biztosan Johnny Depp lesz. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a páros eddig összesen nyolc filmet - Ollókezű Edward, Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, Alice Csodaországban, Éjsötét árnyak -  szállított nekünk, ami ugyan gombócból már sok lenne, de Burton-Depp filmek terén telhetetlenek vagyunk. Nem mellékesen Johnny Depp is egy Tim Burton filmnek köszönheti a Golden Globe-díját: a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyában nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb musical/vígjáték színésznek járó Arany Glóbuszt!

Ridley Scott – Russell Crowe

Ridley Scott – Russel Crowe

Russell Crowe számára az Alien-univerzum atya, Ridley Scott jelentette a világot jelentő „deszkát”. Bár előtte is voltak kisebb-nagyobb szerepei, de a Gladiátorral egy életre sikerült „bekardoznia” magát Hollywoodba, olyannyira, hogy első komoly szerepéért Oscar-díjjal is jutalmazták! Vele ellentétben Ridley Scott a 2000-ben bemutatott közös filmjük előtt is sikerült olyan remekművekkel learatni a babérokat, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Thelma és Louise. Ezutóbbinak a scriptje a forgatókönyvíró képzéseken is „kötelező olvasmánynak” számít. Kettejük ellenállhatatlan zsenialitása a Gladiátor után olyan filmeket „szült”, mint az Amerikai gengszter, a Hazugságok hálója vagy a frissen feltámasztott Robin Hood! Joggal pályáznak a „Halhatatlan hollywoodi páros” címére.

Peter Berg – Taylor Kitsch

Peter Berg – Taylor Kitsch

Az új generációs hullám egyik párosának, Peter Bergnek és Taylor Kitsch-nek a közös kapcsolata még gyermekcipőben jár, és eddig igazán gyümölcsözőnek vagy formabontónak sem lehet nevezni. Ettől eltekintve tény, hogy a fiatal rendező a Friday Night Lights egyik sztárjában látja a jövőt. Bizonyára nem véletlenül emelte ki őt a kisképernyő-világából, hiszen az említett sorozat is Peter Berg nevéhez fűződik, ott ismerkedtek meg először és töltöttek sok időt egymás társaságában. Miután véget ért a kritikailag is elismert foci dráma, Taylor Kitsch előbb az X-Men kezdetek: Farkas előzményfilmben vállalt egy komolyabb mellékszerepet. Ő formálhatta meg Gambit-ot, méghozzá olyan jól, hogy a rajongók azóta is követlenek a karakternek egy önálló, saját filmet, lehetőleg Taylor Kitsch-el a főszerepben. Az igazi áttörést a fiatal sztárnak a John Carter hozhatta volna meg, ám a kasszáknál és a nézőknél is egyaránt csúfosan leszerepelt a Tarzan írójának fantasy könyvéből készült adaptáció, pedig a filmet gyártó stúdió, a Disney egy új, sikeres és jövedelmező franchise-t látott már benne. A csúfos bukta után Peter Berg továbbra sem volt hajlandó lemondani a „mentoráltjáról”, oly annyira, hogy főszerepet adott neki a Torpedó-játék alapján készülő blockbusterben, a Csatahajóban. A forgatókönyv is hasonlóan zajlott, mint a John Carter esetében: csúfos bukta, ami nem csak Taylor Kitsch sorsát pecsételte meg, de Peter Berg alatt is remegni kezdett a rendezői szék. Csak, hogy a rendező továbbra sem vette le a kezét a fiatal tehetségről, akinek újabb fontos szerepet osztott ki a Mark Wahlberg nevével fémjelzett A túlélőben. Ezúttal mindketten fellélegezhetnek, a film nem csak kritikailag lett elismert, hanem anyagilag is jövedelmező! Bár biztosan nem az ő duójuk lesz Hollywood új meghatározó párosa, mégis érdemes lesz odafigyelni a jövőbeli közös munkájukra is. 

Christopher Nolan – Michael Caine

Christopher Nolan – Michael Caine

Kettejükről nem kell több oldalas portrét vagy biográfiát írni, hiszen a világon mindenki ismeri a nevüket. Előbbi a Memento-val robbant be a köztudatba, hogy aztán a Sötét Lovag-trilógiával a képregényfilmek trónjára üljön. Utóbbi pedig egy igazi színészlegenda, aki ellenállhatatlan játékával már több évtizede a pályán van. Vajon mi történik akkor, ha a filmvilág két elismert zsenijét összeeresztjük? Egy olyan barátság kezdete, ami átitatja a vásznat is. Egyfajta különleges kabalaként is tekinthetne az idős színészre Christopher Nolan, hiszen amelyik filmjében szerepelt az egytől egyik sikeres és lenyűgöző alkotás lett. Gondolunk itt a csavaros Tökéletes trükkre, a képregényfilmek királyának számító Sötét Lovag trilógiára, és az utóbbi évek egyik legnagyobb ötlete alapján készült Eredetre. Nem csoda, hogy az idén bemutatásra váró Interstellar-ban is szerepet kapott. Az eddigiekből kiindulva bizonyára a bölcs, megfontolt „tanár” szerepét osztotta rá Christopher Nolan a barátjára. 

Guy Ritchie – Mark Strong

Guy Ritchie – Mark Strong

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff direktora a Madonnával folytatott viharos házassága miatt sokáig lekerült a hollywoodi producerek radarjáról, pedig az említett két film miatt nagy jövőt jósoltak a különleges látásmódú rendezőnek. Végül megtört a jég, és Guy Ritchie 2005-ben végre új filmmel jelentkezett. A visszatérő alkotásában, a Revolverben tűnt fel először Mark Strong a rendező zászlaja alatt. A forgatáson minden bizonnyal nagyon jó kapcsolatba kerülhettek, ugyanis innentől kezdve sorra szerepet kapott a direktor egy-egy újabb projektjében. Na, de nézzük szépen sorjában: a Revolver után szerepet kaphatott a Gerard Butler főszereplésével készült Spílerben, amit az újjá élesztett Sherlock Holmes követett. A film nem csak, hogy hű tudott maradni Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott karakterhez, de hamisíthatatlan „Guy Ritchie-ízt” is kapott. A folytatásban, a Sherlock Holmes – Árnyjátékban annak fényében, hogy mi történt a karakterével az első részben, érthető módon már nem kaphatott meghívást. A jelek szerint a 2015-ben bemutatásra kerülő új Guy Ritchie projektjében, a The Man from U.N.C.L.E.-ben nem kapott szerepet, de biztosra vesszük, hogy a jövőben látjuk még Mark Strongot több Ritchie-filmben is. 

David O ’ Russell – Jennifer Lawrence

David O ’ Russell – Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence karrierje ritkán látott lendülettel ível felfelé. Még csak idén tölti be a huszonnegyedik életévét, de máris Oscar-díjas színésznőként van számon tartva, ráadásul a 2014-es is Oscar-gálán is jó esélyekkel szállt harcba a második arany szobrocskájáért. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezeket a sikereket önmagának köszönheti, hiszen hihetetlenül nagy tehetség, aki képes teljesen az általa alakított karakter bőrébe bújni. Ahhoz azonban, hogy ilyen rövid idő alatt a csúcsra érjen, szüksége volt egy tapaszt rendezőre, aki pontosan tudja, hogy „mitől döglik a légy”. Aki olyan forgatókönyvvel keresi meg, amiben maximálisan ki tudja aknázni a benne rejlő tehetséget. És itt jön a képbe David O’ Russell. A zseniális direktornak többek között olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Sivatagi cápák vagy a Harcos. Aztán rátalált a „múzsájára”, Jennifer Lawrence-re, akivel tető alá hozták az egészen elképesztő Napos oldal című drámát, ami meg is hozta a fiatal színésznőnek a jól megérdemelt Oscar-díjat. Kettejük közös kapcsolata lavinaként tarol le minden olyan filmet, ami az útjába kerül. Kíváncsiak vagyunk, hogy a Napos oldal és az Amerikai botrány után legközelebb milyen alkotással fognak elő rukkolni. Bármi is legyen az, arra már most mérget vehetünk, hogy nem lesz hétköznapi.

George Lucas – Harrison Ford

George Lucas - Harrison Ford

Talán kevesen tudjátok, de Harrison Ford már George Lucas első komoly filmes munkájában, az American Graffiti-ben is szerepet kapott, így a kettőjük közös munka szakmai kapcsolata bizony már a Star Wars előtt kezdetét vette. Nem csak, hogy szakmailag volt gyümölcsöző a viszonyuk, hanem anyagilag is, hiszen Harrison Ford rengeteg zöld hasút termelt George Lucas konyhájára. Gondoljunk csak a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvendő űreposzra, a Star Wars-ra vagy a szintén búsás anyagi profitot termelő régész professzor, Indiana Jones-történeteire. Nem csoda hát, hogy a Star Wars őszszakállú atyja a mai napig nagy becsben tartja az Ezeréves sólyom forrófejű tulajdonosát!

Steven Soderbergh – George Clooney

Steven Soderbergh – George Clooney

George Clooney hosszú utat tett meg azért, hogy a népszerű TV-sorozat Dr. Doug Ross szerepéből kitörve igazi A-listás sztárrá nője ki magát. Mára már épp olyan elszánt lelkesedéssel váltunk jegyet az ő filmjeire is, mint ahogyan tesszük azt Brad Pitt vagy Leonardo DiCaprio esetében. Ebben pedig jelentős szerepet játszott Steven Soderbergh is, akinek a szárnyai alatt igazi színésszé fejlődött. Összesen eddig hat közös produkciót tettek le az asztalra, a leghíresebb közülük talán az Ocean’s-trilógia, ami egyben George Clooney karrierjének egyik legjobb alakítása is az Utódok és a Hatalom árnyéka mellett. Biztosan látjuk még a jövőben a mestert és a tanítványt közös filmben!

Kakukktojás: Peter Jackson – J. R. R. Tolkien

 Peter Jackson – J. R. R. Tolkien

Több okból is meglepő lehet ez a párosítás a fent említett rendező-színész duók után. Először is: a fantasy műfaj legnagyobb tollforgatója már sajnos jó ideje nincs az élők világában. Másodszor pedig J. R. R. Tolkien minden volt, csak színész nem. Ettől függetlenül Peter Jackson révén rászolgált arra, hogy igazi filmes-alkotó párosként tekintsünk rájuk. Hiszen, ha kicsit utána nézünk, akkor jól láthatjuk, hogy a rendező az utóbbi időben karrierjének nagy részét – leszámítva a King Kong-ot és a Komfortos mennyországot – Középföldén, Sauron megvadult ork-hordái elől menekülve és Tolkien jegyzeteit szüntelenül bújva töltötte. Hiszen aki képes egy rövid előzmény kötetből J.R.R. Tolkien függelékei segítségével trilógiát forgatni, az megérdemli, hogy a fantasy íróval egy csapatba osszuk.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on. 

Megosztás facebookon