asdf

10 érdekesség a 25 éves Mátrix-ról

  • Szerző: MoziStar
Két és fél évtizeddel ezelőtt, 1999. március 24-én Los Angelesben volt a Mátrix (első) díszbemutatója. A film magyarországi mozi premierje hónapokkal később, 1999. augusztus 5-én volt. A Mátrix jelentős hatással volt a popkultúrára.

A Wachowski testvérek kultfilmje az elején nehezségekkel küszködött. Bizonyos források szerint a tervezett 80 millió dolláros költségvetés helyett a Warner 10 millió dollárral támogatta meg a rendezőpárost. A stúdió fejeseit végül a Mátrix legendás nyitójelenete Trinity menekülése győzte meg és azonnal a zsebük mélyére nyúltak. 25 éve foglalkoztatja a filmrajongókat a Mátrix mint film, mint jelenség, mint lehetséges jövőkép. Na, de mi a Mátrix? 1999 óta milliókban merült fel a kérdés. Ami nem is csoda, hiszen egy igazi mestermű és az egyik legelgondolkodtatóbb film, ami valaha készült. Amíg azon kattognánk, hogy kék vagy piros...itt van néhány érdekesség a filmről:

1. Látvány és a bullet-time filmes technológia

Az azóta négy részessé bővült film első felvonása nagy hatással volt már 1999-ben is a nézőkre. Főleg a különleges effektek, például amikor Trinity karaktere körül forgott a kamera. A Mátrix egyik óriási fejlesztése volt a bullet-time technológia, amivel gyönyörűen belassították az akciójeleneteket, miközben a kamera 360 fokban körbeforgott az események körül. Ezt elképesztően jól visszadja az a bizonyos jelenet, amikor Neo képessé vált arra, hogy elhajoljon a felé irányzott golyók elől.

matrix-bullet-time

2. Nem Keanu Reeves volt az első kiválasztott

A Mátrixot író és rendező Wachowski testvérek eredetileg Will Smith-t szerették volna Neo szerepére, de megkeresték még többek között Johnny Deep-et, Ewan McGregor-t, Tom Cruise-t, Leonardo DiCaprio-t és Brad Pitt-et is. Végül Keanu Reeves lett Thomas A. Anderson, vagyis Neo, aki kétség kívűl a legjobb választásnak bizonyult.

3. Trinity szerepére is mást kerestek

Trinity, azaz Carrie-Anne Moss kapcsán is hasonló nagy nevek voltak a listán. Többek között az X-Aktákból ismert Gillian Anderson, Bill menyasszonya Uma Thurman, a Féktelenülben Keanu Reeves mellett a beugró buszsofőr Sandra Bullock, valamint Pókember May nénije Marisa Tomei.

4. Morpheus lett a befutó

Morpheus szerepére esélyes volt a Gladiátorért Oscar-díjat nyert Russell Crowe, és mindenki James Bondját alakító és Indiana Jones édesapját megformáló Sean Connery is, de végül Laurence Fishburne lett a befutó.

5. Rengeteg kérdés a főszereplő és a nézők fejében 

Keanu Reevesnek nem kellett hosszú monológokat tanulnia. Karaktere ugyanis egyszer sem mond öt mondatnál többet. Ráadásul az első 45 perc alatt csupán 80 sora van, melyből 44 kérdés. 

6. Kaszkadőr nélkül

Keanu Reeves nem óckodott a veszélyes jelenetektől, nem volt szüksége mindig kaszkadőrre. A film eleji, Morpheussal folytatott telefonbeszélgetés alatt valóban kimászott egy felhőkarcoló ablakpárkányára. Az arcára valóban 34 emelet hatása ül ki.

matrix1999_napszemuveg

7. A számok és ami mögöttük van

Neo-t legelőször a 101-es szobában látjuk meg a filmben, ami nem véletlen, hiszen a bináris számrendszernek jelentősége van a Mátrixban. Trinity megjelenése előtt is érdemes megnézni a szoba számát, hiszen a neve a szentháromságot jelenti, és ő a 303-as szobában bukkan fel először.

8. Mi van a nevedben?

A nevekben is ott vannak a rejtett utalások, érdekességek: Morpheus neve a görög és római mitológiában egyaránt az álmok istene. A Mátrix-ban viszont Morpheusa az, aki felébreszteni „álmukból” az embereket és inkább a valóság felé tereli őket. A Neo nevet sem véletlenül kapta a főhős, ugyanis neve a 'one' (egy) anagrammája. Ami nem meglepő, hiszen ő az egyetlen.

9. Stílusformáló egyedi napszemüvegek

Az egyedi napszemüvegek is nagy szerepet kaptak a filmben. Minden karakternek egyéni napszemüveget tervezett Richard Walker, a Blinde nevű napszemüveg-vállalat vezetője, mely meghatározta a 2000-es évek eleji, hazai napszemüveg viseletet is.

10. Zöld vagy kék?

A Mátrix különleges látványvilága esetében két szín, a zöld és a kék dominál. A valóságban játszódó jeleneteknek kék tónusa van, a számítógépes világot pedig a zöld szín erősíti, ami még jobban hangsúlyozza, hogy milyen a Mátrix az alkotók elképzelése szerint.

A Mátrix a négy Oscar-jelöléséből négyet díjra is váltott. A legjobb vágás, hang, hangvágás, valamint vizuális effektek kategóriákban. Nektek milyen emléketek van a 25 évvel ezelőtt bemutatott Mátrix-szal kapcsolatban?

Megosztás facebookon