asdf

Monty Python élőben harminc év után először és utoljára

Harminc év után először - és meglehet utoljára - álltak össze az angol abszurd humor élő legendái, a Monty Python tagjai, hogy az 1969 és 1983 között készült legemlékezetesebb jelenetekkel szórakoztassák a rajongókat. A londoni O2 Arénában, július 20-án rögzített előadást a magyar közönség három alkalommal láthatja a Cinema City mozikban augusztus 7-én, 9-én és 15-én.

1969-ben rövid jelenetekből álló tévéműsorokkal kezdte működését a csoport, és 2014-ben így is fejezte be: a két és negyed órás show-ban három-négy-öt perces szkeccsek és dalok gyors egymásutánban váltják egymást. Az átöltözések idején filmbejátszások láthatók, amelyek vagy Terry Gilliam animációit, vagy a csoport Németországban készült tévéműsorainak részleteit vonultatják fel. Erre utal a címbéli (nagyrészt).

 Monty_Phyton_a_show

Színre kerülnek „a legnagyobb slágerek”: a Papagáj-jelenet, a Vita-jelenet, a Löncshús-jelenet, a Spanyol inkvizíció, a Whizzo Minőségi Vegyesdesszert, a Favágó-dal és még rengeteg jobbnál jobb műsorszám. A Hülye Járások Minisztériumát ezúttal nem John Cleese adja elő, mivel elmondása szerint műanyagból van a csípője, hanem a tánckar megkoreografált együttmozgással.

Monty Python élőben harminc év után - A képre kattintva tudod megnyitni a galériát.

„Gilliam, Eric Idle, aki egyben a műsor rendezője is, John Cleese, Terry Jones és Michael Palin kirobbanó formában vannak, nyugodtan letagadhatnának húsz évet az életkorukból. Egyszerre felemelő, megható és vicces az, ahogy elhunyt társukról, a csodálatos Graham Chapmanről többször is megemlékeznek. Tánckar és élő zenekar teszi teljessé a húszezres, londoni O2 Arénában rendezett show-t ” – kezdi ajánlását Galla Miklós, első számú Monty Python szakértő. „A mozivetítés közepén emberiességi okokból szünet lesz. A magyar feliratokat szerencsére Galla Miklós készítette, aki úgy fordítja a Monty Pythont, ahogy kell: egyszerűen, tisztán, szabatosan, vicceskedés és hülyéskedés nélkül. Éljen!”

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Monty Python legendáinak show-járól készült felvételt a Cinema City saját produkciójaként mutathatja be a kelet-közép-európai régióban. Nagy öröm számunkra, hogy a klasszikusan mozivászonra készült filmes alkotások mellett olyan előadásokat is bemutathatunk, mellyel a nézőket az angol abszurd humor világába kalauzolhatjuk, a közönséget szórakoztathatjuk és nem mindennapi történeteket mesélhetünk el” - mondta Buda Andrea a Cinema City pr- és marketing igazgatója.

Pythonológia Négy és fél érdekesség a Monty Python-ról

1.: A Brian élete megjelenésekor keresztény csoportok tiltakoztak a film ellen annak istenkáromló volta miatt. A biztosítékot leginkább az utolsó jelenet csapta ki, melyben egy tömeges keresztrefeszítés áldozatai a kereszten egy azóta világhírűvé vált dalt, az „Always Look on the Bright Side of Life”-ot éneklik. Az Egyesült Királyságban néhány város meg is tiltotta a film bemutatását. Írországban nyolc, Norvégiában egy évig volt tiltólistán a film, Svédországban pedig úgy reklámozták, hogy „Olyan vicces, hogy Norvégiában be is tiltották!”.

2.: A Gyalog galopp film költségvetése összesen 150 ezer font volt, amit a további adományok nagyjából 230 ezer fontra egészítettek ki. Olyan hírességek támogatták pénzzel az alkotókat, mint a Pink Floyd, a Led Zeppelin, vagy épp Tony Stratton-Smith impresszárió. Az alacsony költségvetés miatt az alkotók nem tudtak lovakat venni, így ebből adódott a film egyik legemlékezetesebb jelenete is, melyben a lovagok méltóságteljesen lovak hiányában csak ugrálnak, kezükben nemlétező kantárt fognak, az apródjaik pedig két fél kókuszdiót ütnek össze, így imitálva a lódobogást. A film középkori lovagjainak sodronyinge valójában ezüst színűre festett vattából készült, a kastélyok pedig Doune Castle más-más szögből felvett képei, illetve kartonpapírból készült makettek voltak.

3.: 1985-ben egy ismeretlen, miocén kori kígyófaj maradványaira bukkanó ausztrál paleontológus és abszurd humor rajongó az állatot „Montypythonoides riversleighensis”-nek nevezte el. A csoport minden tagja után neveztek már el aszteroidát, de ezen kívül van még pájton ihletettségű sör, rockzenekar és képregényfigura is.

4.: A „spam”, vagyis a kéretlen elektronikus levelek elnevezése is a Monty Python egyik jelenetéhez kötődik. A löncshús konzervet jelentő spamet az elkerülhetetlen esemény szinonimájaként választották ki, így vált végül napjaink egyik legközismertebb kifejezésévé. Szoftvercégek szintén előszeretettel neveznek el programokat és projekteket a csoportról, így létezik „Python programing language” és „Parrot” űrhajó manőverezési program.

Megosztás facebookon