asdf

Mindenki padlót fogott az új thriller sikerétől

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: UIP-Duna
Hárommillió dollárba került, négy nap alatt több mint a tizenkétszeresét hozta vissza, és összefügg a bűnözéssel, mi az? Mielőtt bárki valami rosszra gondolna, eláruljuk: egy új amerikai thriller, A bűn éjszakája.

A mikroköltségvetésű produkció hatalmas sikere az amerikai mozikban szinte mindenkit meglepett, kivéve a marketingszakembereket, akik rögtön négy érvvel is elálltak, mi lehet a jelenség oka.

Vigilandia

1. Kitűnő a koncepció. A film története a jövő Amerikájában játszódik, ahol a munkanélküliségnél csak a bűnözési ráta alacsonyabb. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormány meghirdette a bűn éjszakája programot. Az év egy bizonyos napján 12 órán keresztül bármilyen bűncselekményt el lehet követni, a rendőrség nem lép közbe, de a mentők vagy a tűzoltók sem, és a dolognak a 12 óra leteltével nem lesz semmilyen következménye. Amikor elszabadul a pokol, a becsületes polgárok erődített otthonaikba vonulnak vissza, onnan hallgatják, mi folyik az utcákon. Baj csak akkor van, ha valaki beenged egy üldözöttet, és a kinti félőrültek megkezdik a ház ostromát. Így jár a filmben a négytagú család, ami remek kiindulópont egy feszült és véres film számára.

2. A mikroköltségvetésű thrillert vagy horrort szereti a közönség. A szinte semmiből forgatott Parajelenségek-sorozat sikere is mutatja, hogy a nézők fogékonyak az olyan filmekre, amelyekben nem nagy sztárok vagy drága trükkök viszik a prímet, hanem ötletes megoldásokkal tartják ébren a feszültséget.

3. Ethan Hawke a főszereplő. A művészfilmekben is előszeretettel játszó sztárnak komoly a rajongótábora, ezért rengetegen kíváncsiak arra, hogy milyen, amikor baltát ragad szerettei védelmében.

The-Purge_A-bűn-éjszakája1

4. A közösségi média ingyenreklámja felbecsülhetetlen értékű. A film első előzetese már hónapokkal a premier előtt megjelent, és tízezrek kezdtek róla vitatkozni a Facebookon, a YouTube-on, a Tumblren és a Twitteren. A gyártó stúdió erre erősített rá, amikor hivatalos kormányközleménynek álcázva tett közzé bejelentést A bűn éjszakájáról, illetve olyan poszterek jelentek meg, amelyek a vészhelyzetre figyelmeztető hatósági plakátokat imitálták.

(The Purge - hazai bemutató: 2013. szeptember 5.)

(Paranormal Activity 5 - hazai bemutató: 2013. október)

Megosztás facebookon