asdf

Az igazság ára

  • Szerző: Simon
Matthew McCoaughey a héten ünnepli 45. születésnapját, ezért heti kedvencünk a színész sikerének egyik meghatározó állomását jelképező film: Az igazság ára. McCoaughey hosszú utat járt be, míg meg nem kapta az Oscar-díjat a Mielőtt meghaltam c. film főszerepéért. Mégis talán ez a film az első igazán jelentős lépés, hogy Matthew a vicces, jóképű fiú szerepekből kinőve komoly karaktert jeleníthetett meg a vásznon.
Az igazság árában Matthew McConaughey Mick Hallert alakítja, aki talán  nem a legmenőbb ügyvédek egyike, de kiterjedt kapcsolatai révén ért a piti bűnözök felmentéséhez, legyen az kokainnal elkapott prosti vagy egy motorsbanda kertésze. Sármos, ravasz, magabiztos. És pont ez a jókora magabiztossága viszi a vesztébe. Egy ügynök ismerőse keresi meg, hogy vállalja el egy nagymenő kölyök, Louis Roulet (Ryan Phillippe) védelmét, aki súlyosan bántalmazott egy fiatal lányt. Haller úgy véli sima ügy lesz és ezzel a lépésvel élete lebonyolultabb és legtöbb veszteséggel járó ügyébe rohan.
The-Lincoln-Lawyer0
Az amerikai jogrendszer bonyolult és furfangos. Ha nincs elég bizonyíték, akkor akár az ártatlan is börtönbe kerülhet és az elkövető szabadon távozhat. A vád szerint Roulet egy bárban megismerkedett egy lánnyal, akit az otthonában megtámadott és meg akart erőszakolni, de a szomszédok segítségére siettek. Annak ellenére, hogy elvállalja az ügyet, Micknek nem tetszik Roulet hozzáállása. A gyanú miatt Mick előkeresi egy korábbi ügy aktáját, ami nagyon emlékezteti erre az esetre. A korábbi ügyben Mick védence folyamatosan egy másik fehér fickóra hivatkozott, akit senki sem látott, és semmi bizonyíték sem volt rá, ezért életfogytiglant kapott. A gyanú miatt Mick meglátogatja korábbi ügyfelét, aki felismeri Rouletban az ismeretlen fehér pasit. De az amerikai jogrend és az ügyvédi titoktartás nem engedi, hogy Mick felfedje az igazságot. Ez volt az oka, hogy Roulet direkt Mick-ot kérte ügyvédjének, mert így megkötheti a kezét. Ezt Roulet személyesen is megerősíti, és bevallja Micknek, korábban is ő gyilkolt. Micknek most kell igazán agyafúrtnak lennie, hogy igazságot tegyen és megbékítse a lelkiismeretét.
The-Lincoln-Lawyer
Az igazi háború akkor kezdődik, amikor két pisztolylövéssel meggyilkolják magándetektívjét és egyben legjobb barátját. De a nyomozó a gyilkosság előtt egy üzenetet hagy Mick üzenetrögzítőjén. Miután kiderül, hogy barátját az ő lakásából ellopott fegyverrel ölték meg, Micknak egyszerre kell védenie Roulet, védenie saját magát és kidolgoznia egy törvényes stratégiát Roulet lebuktatására. De az ügyvéd nem hátrál meg és megmutatja ravasz rutinosságát a tárgyalóteremben is, ahol végül megnyeri Roulet perét. Mick titoktartása csak erre az esetre korlátozódik. Miután felmentették Roulet-t testi sértés miatt, a korábbi gyilkossággal már megvádolhatják, és mindezt Mick a tárgyalás során tudta elérni. De ez sajnos nem elég ahhoz hogy Roulet lecsukják, csak ahhoz, hogy megszorongassák. Roulet-t szabadon engedik. Így viszont Mick és családja folyamatos veszélynek van kitéve. Micknak nincs mit tennie, magának kell kézbe vennie az igazság szolgáltatást. De még mielőtt lemenne a függöny még azért kapunk egy kis csavart, amire talán senki sem számít.
The-Lincoln-Lawyer1
A filmb nem vált híressé a vérre menő birósági szócsatáktól, vagy akcióban dús jelenetektől. A történet inkább Mick örlődését és furfangosságát hívatott bemutatni. Bár Az igazság ára fontos mérföldkő Matthew McCoaughey karrierjében, még sem mondhatjuk, hogy ez a legjobb filmje. De a fordulatos történet, a színészi játék és a helyenként humoros fricskák mindenképpen élvezetessé teszik a filmet.
Megosztás facebookon