asdf

Viktória erkölcsi zsákutcája

Nincs pénzed? Nincs munkád? Nincs felsőfokú iskolai végzettséged? Menj el Svájcba és nem számít van-e szakmád, de megállás nélkül kurválkodnod kell!? Sajnos a mai világban sok lány járja azt az utat, amit a Viktória – A zürichi expressz című filmben szereplő lányok is.

Svájci motor hajtja (pénz, rendező) a magyar főszereplőkkel, magyar forgatókönyv alapján készült filmet, amely hiteles képet mutat a Svájcban dolgozó magyar lányok életéről.Viktória - A zürichi expressz (1)

A külföldi munkavállalás mindig rizikóval jár, főleg, ha nem beszéled az adott nyelvet és nem is érted amit mondanak. Pedig a film főszereplője, Viktória is így indul neki Svájcnak. Története valóságon alapszik. Származásából adódóan egy kitaszított lány, aki úgy gondolja, hogy a legkönnyebb út, ha Svájcba utazik, hogy prostiként keresse meg a napi betevőt. A Viktória – A zürichi expressz hangos kiáltás és egyben társadalomkritika is, mivel ma Magyarországon a mélyszegénységben felnövő lányok (akár roma származású, akár nem) a prostitúcióban látják a jövőt. És talán nem is mernek jobb munkát remélni saját maguknak. Elkeserítő és felháborító, hogy ilyen életet élnek lányok önként vagy kényszerítve. Viktória "meséje" jó példa arra, hogy ez a kishitűség hová vezet. Remélhetőleg minden lány számára elrettentő példa lesz, ha a strichelés gondolata merül fel.

Viktória (Farkas Franciska) egy szegény roma lány, aki a józsefvárosi nyomor gettójában él. A fiatal lány egy jobb életről álmodozik. A Svájcból hazatérő pénzes, fuxos szomszéd lányokat látva, ő is útnak indul a több pénz reményében. Viktória tisztában vele, hogy ő a testét eladni megy Svájcba, ennek ellenére mégsem látja át, mit is vállalt ezzel.Viktória - A zürichi expressz (4)Zürichben egy agresszív és pénzéhes strici (Junior) futtatja a lányokat, és ebbe a brigádba kerül bele Viktória. A lányok az utcán árulják a portékát (a testüket) és alig van esélyük kimászni ebből a körből. Junior (Nagy Zsolt) erőszakos és ha olyan kedve van elveszi a lányok pénzét. Viktóriát is, mint minden lányt a pénz motiválja. De ezért súlyos árat is fizetnek. Nemi erőszak, brutalitás, lelki teher, életveszély... ez vár rád, ha prosti leszel!Viktória - A zürichi expressz (8)A filmben szereplő színészek alakításairól néhány mondat erejéig beszélni kell. A főszereplő lány, Franciska játékában érezni lehet némi bizonytalanságot, mégis valódi karaktert kapunk, aki egy interjúban elmondta, hogy származása miatt, őt is érték előítéletek. Őt a jobb élet, a pénz motiválja és elfogadja azt a helyzetet, hogy kurvaként tud csak érvényesülni. Amíg az elején viszolygott a testi aktustól, a film végére profivá vált. Nagy Zsolt alias: Junior a kártyamániás, nagypofájú „gengszter” szerepében megismerhetünk egy reális képet egy olyan striciről, aki simán el is adja a kurvákat. A lányokra felügyelő Marina (Pölöskey Erika) alakítása zseniális és valósághű. A Stefanovics Angéla, Viktória szobatársa, korrekten alakította Blondie karakterét, az ő drámája teszi meseszerűvé a filmet.

A film teljes mértékben valósan ábrázolja a kint dolgozó lányok életét, melyet igaz történetekből raktak össze. A célja inkább oktató jellegű, afféle felvilágosítás, hogy mivel is jár ez az út. A filmben Viktória választása egyszerű volt, de nem átgondolt és talán nem is mert jobb munkáról álmodni. Ez a film őszinte képet alkot arról, hogy ezek a lányok saját magukban sem hisznek, ezért elfogadják azt, ami adatott. Elgondolkodtató!

A svájci-magyar koprodukciót a magyar közönség a Szemrevaló Filmfesztiválon láthatta először, de október 2-tól a nagyközönség számára is látható a mozikban.

VIKTÓRIA – A ZÜRICHI EXPRESSZ 

színes, magyarul beszélő svájci film

Eredeti cím: Viktoria: A Tale of Grace and Greed

Rendezte: Men Lareida

Forgatókönyv: Men Lareida, Maros Anna

Fényképezte: Marco Barberi

Producer: Valentin Greutert, Simon Hesse

Vágó: Claudio Cea

Zene: Michael Kalt

Főszereplők: Farkas Franciska, Stefanovics Angéla, Nagy Zsolt, Pölöskey Erika

Hossz: 88 perc

Országos bemutató: 2014. október 2.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Megosztás facebookon