asdf

Szavak nélkül - Ezt a filmet mindenkinek látnia kell!

Vannak a hollywoodi blockbusterek, könyvadaptációk, romantikus drámák, szuperhősös filmek, vígjátékok, csavaros történetű mozik és van a Szavak nélkül.

A lengyelek tudják mi az igazi dráma! A Szavak nélkül című film egy igaz történetet dolgoz fel, és ettől még nagyobb hatással van a nézőre. Nem is csoda, hogy a film eddig 12 különböző fesztiváldíjat nyert, többek között a Montreali és Seattle-i Fesztiválok fődíját.A film történetét szavak nélkül és szavakkal fedezhetjük fel. Egy darabig úgy ismerjük meg Mateuszt, ahogyan a környezete látja őt, majd az ő gondolatait egy narrátor mondja el, és mi is másként látjuk az egészet. Még csak fogalmunk sincs arról, hogy a Mateuszhoz hasonlók mit élhetnek át, de a film által kapunk némi képet Mateusz megpróbáltatásairól és egyedülálló világáról.

A történet szerint Mateusz (Dawid Ogrodnik) születésétől fogva tolószékben él, végtagjait nem tudja használni és kommunkálni sem tud, mivel agyi sérülése miatt beszédre képtelen. Egy orvos azt mondja: nem érdemes foglalkozni vele, mert ő olyan, mint egy növény. A fiút nagyon szereti családja és nem adják fel a reményt. Édesanyja (Dorota Kolak) érzi, hogy a fia igenis több ennél. Mateusz eközben mindent átél, ugyanolyan érzelmei és indulatai vannak, mint bárkinek. Véleménye van a világról, csak éppen kimondani nem tudja azokat. Mateusz édesapját (Arkadiusz Jakubik) cseppet sem érdeklik az orvosi vélemények, ugyanúgy szeretettel bánik sérült fiával, mint másik két egészséges gyermekével. Mateusz számára édesapja egy igazi varázsló, aki optimizmusával beragyogja a család életét. A fiút nagyon érdekli a csillagászat, de ahogy kezd idősebb lenni, más dolgokra is felfigyel, a női mellekért (nem meglepő módon, hiszen pasiból van) nagyon oda van. Múlnak az évek, az édesapa meghal, az édesanya öregszik, és már nem tudja Mateuszt ellátni. A fiú egy elmegyógyintézetbe kerül annak ellenére, hogy az ő elméjével nincs baj, de ezt senki nem tudja. Kezdetben nem érzi jól magát itt, de később találkozik egy önkéntes lánnyal, akibe szerelmes lesz. Természetesen az érzéseit továbbra sem tudja elmondani, ám a lány mégis megérez valamit Mateusz tekintetéből. Mateusz már 26 éves, és élete akkor változik meg, amikor az intézetbe érkezik egy fejlesztő pedagógus, aki érzi, hogy a fiú kommunikálni akar vele, ezért elkezd foglalkozni a fiúval. Ekkor találkozunk az élet valódi csodájával.

Az emberek feszengnek, kínosan érzik magukat, amikor egy Mateuszhoz hasonló sérült emberrel találkoznak. Nem tudjuk, hogy kell velük viselkedni, és inkább sokszor nem vesszük őket figyelembe. A film bemutatja mindazt, amit eddig nem tudtunk a betegségről és megpróbálja az ő szemszögükből láttatni a világot. A dráma teljesen hű maradt a valósághoz és nem akarja úgy ábrázolni Mateuszt, mint korunk hősét, amitől „jobban” el tudjuk fogadni. Nincs mese, ő ilyen és ezt vagy elfogadod, vagy nem! Nem tud beszélgetni, de vannak érzései, gondolatai és ért mindent. Ez a film bevállal minden olyan szituációt, amitől Mateuszra elesettként tekintünk, és csak a sajnálatot vagy szánalmat érezzük. A moziban ülve úgy kavarodnak a gondolatok, érzések, hogy a saját problémádat már nem tekinted akkorának, mint amilyennek hitted. A film drámai és szívbemarkoló pillanataiból nehéz felocsúdni, amiben azért segítségünkre vannak azok a vicces, jó kedélyű jelenetek, amelyek Mateusz monológjaihoz köthetőek. A film legszebb pillanata az, amikor Mateusz (több, mint húsz év után) végre bebizonyíthatja, hogy nem növény, igenis értelmes emberi lény!A Szavak nélkül nagyon kemény érzésekkel bíró film. Ahogy a címe is utal rá, nehéz szavakkal kifejezni, hogy milyen hatással van az emberre, mert ezt mindenkinek látnia kell! Dawid Ogrodnik, aki egészséges fiatalember, olyan szinten bele éli magát a karakterbe, hogy egy percig is nehéz elhinni, hogy a való életben nem róla szól a film. Mateusz szerepéért a Seattle-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznek járó díjat, de simán megérdemelné az Oscar-díjat is! Játéka tökéletes! Minden mozzanatában érzed, hogy mennyi gyötrelemmel jár megtenni egy lépést. Gyönyörű film, amin egyszerre sírunk és nevetünk! Nálam 10-ből 10 pontos ez a film!

SZAVAK NÉLKÜL

Eredeti cím: Chce sie zyc
Főszerepben: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik, Helena Sujecka
Rendezte: Maciej Pieprzyca
Hossza: 112 perc
Korhatár: 12
Bamutató: 2014. október 30.
Forgalmazza a Cinenuovo Kft.

Megosztás facebookon