asdf

Őrült, kreatív és vicces ez a rókatündér

Nem csalás, nem ámítás, a Liza, a rókatündér valóban parádésra sikerült! Ha nem tudnám, hogy magyar film, azt gondolnám, hogy nem az. Ilyen őrületesen jó magyar filmet még tuti nem láttál!

Liza, (Balsai Móni – Társas játék, Couch Surf, A berni követ) félénk, de hódítani szeretne. Sajátos kis világában a fiatalon elhunyt japán énekes, Tomy Tani (David Sakurai) szelleme az egyetlen barátja. A szerény ápolónő élete szerelmét keresi, ám Tomy Tani féltékenységében rókatündérré változtatja, így minden hódoló előbb vagy utóbb, de a hullazsákban végzi. A japán mitológiában ugyanis a rókatündérek el vannak átkozva, és az örök magány vár rájuk. Liza, aki totál el van varázsolva, naivan hisz az igaz szerelemben, ám körülötte is hullani kezdenek a férfiak, akik szemet vetnek rá. Eddig könnyű a történet és nincs is benne annyira "nagy dobás". Viszont a megvalósítás, a karakterek, a humor és a mesei elemek keveredése olyan szinten abszurddá és szórakoztatóvá teszik az egész filmet, hogy ilyet magyarba még nem láttál.LIZA_still (6)Ujj Mészáros Károlynak, a rendezőnek amúgy ez az első nagyjátékfilmje és egyből emlékezeteset alkotott. Egyáltalán nem követte a magyar viszonylatban a trendeket. Nem akart egy századik romantikus vígjátékot összedobni, csak egyszerűen szórakoztatni. Azt nem tudom, hogy mennyire mentek el otthonról a rendező úrnak, de újításokkal teli és merész vállalkozása végre új (pozitív) írányba sodorhatja a magyar filmekről alkotott véleményünket. A Liza, a rókatündér tele van kreatív megoldásokkal, ami nem megszokott a magyar filmeknél. A mainstream vonalat figyelmen kívül hagyva okoz meglepetést a másfél órában, elég sokszor. Nem a történet a húzó erő benne, hanem inkább a részletekben rejlő humor, illetve a karakterek tökéletes játéka.

LIZA_still (3)Reviczky Gábor haláli, ahogy keresi a szavakat és a "kurva anyja" mindenre jó végszónak tűnik nála ("Néma gyereknek anyja sem…a kurva anyját…“). A szólások, közmondások befejezése jobban érdeklik, mint a nyomozás. Egyébként ő alakítja az Ezredest, aki Zoltán zászlós felettese. A zászlóst alakító Bede-Fazekas Szabolcs nyomozni kezd a fura halál esetek után, és így kerül kapcsolatba a kicsit bugyuta, naiv, álmodozó, de tüneményes Lizával. Kettejük jelenetei a legszórakoztatóbbak. Bede-Fazekas Szabolcsot ennyi baleset az életben nem érte még, de rezzenéstelen arccal tűr mindent. Hihetetlenül nagy forma. Balsai Móni pedig bájos és nagyon hiteles. Jó választás volt a színésznő, de kérdem én, hol bújkált eddig?!

Tövisházi Ambrus finn western slágerét tuti nem fogjuk egyhamar elfelejteni, jó választás volt, kiválóan tükrözi a film hangulatát: bohókás, ízléses, pörgős. Az egyedi hangulatú alkotásban olyan nagyszerű színészeket láthatunk még, mint Schmied Zoltán, Molnár Piroska, Gubik Ági, Kovács Lehel, Szabó Győző, Bán János vagy Hajdu Steve. Hiába a sok mellékszereplő, senki nem nyomja el a másikat, nincsenek túlzások, mindenki épp annyit ad hozzá, amennyi szükséges.
LIZA_still (7)A kelet-európai retró világban azért nem minden tökéletes. Akadnak hibák is a filmben, de semmi olyan, ami az élvezet rovására menne. A vizuális élmény már-már néha átesik a róka túloldalára, mintha folyamatosan azt szeretné bizonygatni a rendező, hogy majd ő megmutatja, hogyan kell pöpec magyar filmet csinálni, ami vicces és látványos. Picit sok lett, néha feleslegesnek éreztem, de a bizarr hangulat kárpótol. Valószínűleg bőven lesz olyan, akit nem fog meggyőzni a 60-as, 90-es éveket idéző mesebeli Magyarország, ezzel együtt Liza meséje sem, de fontos hangsúlyozni, hogy aki megnézni ezt a könnyed filmet, mosollyal az arcán fog távozni a moziból.

MoziStar: 8/10

LIZA, A RÓKATÜNDÉR

színes, magyar romantikus vígjáték
Rendezte: Ujj Mészáros Károly
Szereplők: Balsai Móni, Bede-Fazekas Szabolcs, David Sakurai, Schmied Zoltán, Molnár Piroska, Cserna Antal, Reviczky Gábor, Kocsis Mariann, Gubik Ági, Kovács Lehel, Szabó Győző, Bán János, Hajdu Steve
Írta: Hegedűs Bálint, Ujj Mészáros Károly
Operatőr: Szatmári Péter
Vágó: Czakó Judit
Látványtervező: Hujber Balázs
Co-producer: Dr. Korom Norbert
Producer: Major István
Játékidő: 98 perc
Bemutató: 2015. február 19.
Korhatár: 16
Forgalmazó: A Company

Megosztás facebookon