asdf

Nicole Kidman amnéziáját mi is elfelejtjük

Még én is majdnem elfelejtettem írni az Amnézia című filmről, annyira felejtős film. Igaz, Nicole Kidman jól játszik benne és Colin Firth sem rossz, de láttam már jobb filmet mindkét színésszel. Nem lenne meglepő, ha a filmet megnézők emlékezetéből törlődne másnapra az „élmény”.

Jó, ennyire nem durva a helyzet, de jobbat vártam. Rowan Joffe filmje a nagysikerű Mielőtt elalszom című bestseller feldolgozása. A történet szerint Christine (Nicole Kidman) minden napja szinte ugyanolyan, reggel egy számára idegen pasi (Colin Firth) mellett kel fel, ugyanis nem emlékszik az elmúlt 15 évre. Este, ahogy elalszik, úgy felejti el mindent. Reggelente egy pszichiáter (Mark Strong) próbálja emlékeztetni, illetve megkéri, hogy készítsen videónaplót minden nap. Ekkor azonnal beugrik az 50 első randi című film, amiben Drew Barrymore is minden reggelét videó nézéssel kezdte, hogy emlékezzen. Ám az Amnézia nem a vígjáték kategóriába tartozik, mint ez az Adam Sandler film.
Nicole Kidman kétségbeesetten próbálja kideríteni a múltat és az igazságot. Ugyanis Colin Firth egyáltalán nem olyan makulátlan, mint az elsőre látszik. Ő az, aki minden reggel elmondja, hogy Christine-nel egy rejtélyes baleset történt, azóta amnéziában szenved. Ahogy telnek a napok, és egyre több minden előkerül, Christine számára egyre világosabb, hogy nem úgy vannak a dolgok, ahogy az ő férje mondja. A videónapló és a férj furcsa viselkedése egyre több kérdést vet fel Christine-ben, hogy mi is történt valójában. Rowan Joffe rendezéséből nem hiányzik a frappáns csavar, és néha a néző sem tudja eldönteni, hogy kit manipulálnak jobban, Christine-t vagy minket. 

Ami a feszültséget illeti, abban oda tette magát a rendező úr, mert én mondom nektek, pofon hangjától így még nem ijedtem meg. Ezek a hirtelen semmiből jövő hangok nagyon is kellenek a filmbe, ezzel beváltva a thriller műfajhoz fűzött reményünket. Viszont hiányzott a film hangulatából, hogy elhiggyem, mennyire durva a helyzet, hogy Christine kételyei miatt feszélyezve érezzem magam, tudván, hogy senkiben sem bízhat, és bárki árthat neki. Nicole Kidman még mindig hitelesen tud kétségbeesni és sírni, Colin Firth csak úgy volt, de nem sokat adott hozzá karakteréhez, vártam volna valami elvetemültséget tőle. Összességében egy közepes thriller, de Nicole Kidman rajongóknak kötelező!

AMNÉZIA

 Eredeti cím: Before I Go to Sleep
Színes, szinkronos amerikai film
Műfaj: thriller 

Főszereplők: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong. Fényképezte: Ben Davis. Zene: Ed Shearmur. Látvány: Kave Quinn. Írta: S.J. Watson, Rowan Joffe. Rendezte: Rowan Joffe

Mozibemutató: 2014. október 30.

Gyártó: Millennium Films, Scott Free Productions

Játékidő: 92 perc

Korhatár: 16

Forgalmazó: InterCom

Megosztás facebookon