asdf

Ezt a DC filmet nem fogjuk elfelejteni!

James Gunn a maximálisnál is többet hozott ki Az öngyilkos osztagból. Ízig-vérig popcorn-mozit rakott össze és megmutatta, hogy milyen egy igazán ütős, színes DC film.
A Warner/DC nem is dönthetett volna jobban, amikor teljes mértékben szabad kezet adott James Gunn-nak, aki minden képzeletet felülmúlva új szintre emelte a DC Univerzumot. A 2016-os David Ayer-féle Öngyilkos osztag hatalmas bukás lett, így rizikós volt, hogy milyen fogadtatásban részesül majd a James Gunn-féle The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag, ami nem folytatás, hanem egy teljesen különálló film. Bár, amikor felmerült a rendező neve, hogy ő készíti el a filmet, adott némi löketet, hogy van okunk bizakodónak lenni. Már A galaxis őrzői filmeknél is érződött, hogy elemében van és ez az ő műfaja, és most Az önygilkos osztag után (a Disney és a Marvel korlátozásai nélkül) el tudom képzelni, hogy mennyire vadul nyomhatta volna Star Lord és csapata. James Gunn látta Az öngyilkos osztag-ban rejlő lehetőséget és bizony ezt meg is ragadta. A film elejétől, egészen a végéig érződik, hogy mennyire nagyon élte a studió adta kreatív szabadságot. Míg A galaxis őrzői óvatosabb, finomkodóbb, úgy Az öngyilkos osztag egy féktelen, határokat nem ismerő, önfeledten szórakoztató mozi.
TheSuicideSquad jelenetfoto (15)
Eddig nem igazán volt olyan jó a csapatjáték a DC-nél, mint a Marvel Bosszúállói között. A DC hőseinél nem volt meg a kellő összhang, mindig hiányzott az a bizonyos plusz. De jött James Gunn és végre élettel töltötte meg a karaktereket, lendületet adott egy olyan filmnek, ami a korábbi sikertelenség miatt kockázatos vállalás volt. A történetben semmi különleges nincs, hiszen egy tucat rosszfiút küldetésre küldenek Corto Maltese szigetére a Csillag-projekt miatt. Persze, nyilvánvaló, hogy sokkal többről van szó, mint megmenteni a világot. Egy rakás eszement figura bele is vág a kalandba és több, mint 2 órát kegyetlenül végig zúznak. A forgatókönyv, a menő egysorosok, a jól felépített karakterek, a bitang jó zenék és a brutál mocskos gyilkolászás összessége egy átlagon felüli szuperhősfilmet eredményezett. Pofátlanul laza és kiszámíthatatlan. Gunn filmjében az az igazán egyedi, hogy tud valódi meglepetést okozni és "hőseink" bármikor kipurcanhatnak, főleg egy jó poén kedvéért.
TheSuicideSquad jelenetfoto (21)
A kíméletet távolról sem ismerő antihőseink egy totál bizarr főgonosszal néznek szembe, aki első ránézésre elég gagyinak tűnik, de cseppet sem zavaró, mert ebben a filmben az őrület és a döbbenet diktál. A direktor nagyon jól egyensúlyoz akció, hülyeség és elképesztő csavarok között. Dinamikája eddig egyetlen DC-moziban sem volt ennyire erős és néha már sok is. Két látványos akció között belefér egy kevés lelkizés, komolykodás is, de ez is nagyon szépen van megkomponálva, ami simogatja az ember lelkét. Ilyenkor van időnk kicsit pihenni a bődületes pörgés közepette.
TheSuicideSquad jelenetfoto (33)
Minden karakternek megvan a maga egyénisége és a szokatlanul különleges vagy fura képessége, ami rengetek poénos szituációt produkál. Nem kevés szereplőt vonultat fel a film és néhányan a "közönség kedvenc" címért kiáltanak, például a Groot-ra erősen hajazó King Shark (Nanaue) vagy Patkányfogó 2., de bőven van miből/kiből válogatni. Nálam Harley Quinn az abszolút befutó. Pazar jelenetekben láthatjuk lubickolni. A szinkron pedig zseniális. Peller Mariann hangja még mindig telitalálat. Nagy pillanatokban és kreatív vizualitásban sincs hiány. A néző nem egy szokványos szórakozást kap, ami a képregényfilm műfaját illeti. Aki a tipikus, könnyed szuperhősös filmre számít, az bizony készüljön fel mindenre. Sőt! Abszolút indokolt a 18-as karika, mert a vér csak úgy özönlik a nyakunkba. James Gunn filmje IMAX vászonra született. Nagyon bírtam. A legőrültebb, a legvadabb és legszórakoztatóbb DC film, amit valaha láttam.

MoziStar: 9/10


THE SUICIDE SQUAD – AZ ÖNGYILKOS OSZTAG

Eredeti cím: The Suicide Squad
Rendezte: James Gunn
Főszereplők: Margot RobbieIdris ElbaJohn CenaDaniela MelchiorViola DavisSylvester Stallone
 
Korhatár: 18

Bemutató dátuma: 2021. augusztus 5.
Forgalmazó: InterCom
Megosztás facebookon