asdf

Egy munka, amivel jól lehet keresni, de amely nem hagy élni

  • Szerző: Simon
A TIR - A kamionsofőr egy olyan témát dolgoz fel, ami a mai posztkomunista utódállamok mindennapjait vázolja fel, a kivándorlást egy jobb élet reményében.
Ezen országok lakosai, akár a volt Jugoszlávia, akár Bulgária, akár Magyarország küzdenek a mindennapi megélhetés idegtépő feladatával. Ez egy olyan társadalmi probléma, melyre senki nem akar megoldást találni. A TIR - A kamionsofőr egy horvát tanár, Branko történetét mutatja be, aki a jobb kereset reményében maga mögött hagyja a családját és beáll egy olasz fuvarozó céghez kamionsofőrnek.
tir_akamionsofor_02
Bár a munkája inkább rabszolgamunka, de így az otthoni kereseti lehetőségeinek hatszorosát tudja megkeresni és hazaküldeni családjának. Ám a jobb fizetésnek ára van. A kamionos lét eleve minden más normális munkától és élettől különbözik, hiszen az időbeosztást a szállítmány diktálja. Van hogy napokig ülnek egy parkolóban, ahol a kamion a lakás, a rakomány az életed, a váltótársad a testvéred. Együtt főznek, együtt esznek, minden gondot, bajt megosztanak, az otthoni hírek olyan számukra mint a reggeli újság bulvárrovata. Megbeszélik és tanácsot adnak egymásnak. A főnök az Isten, aki bármit kér meg kell tenni, még akkor is ha szabályt kell érte szegni.
tir_akamionsofor_01
A film nagyon részletesen szemlélteti a sofőr mindennapjait, amikor váltótárssal vezet és azokat is amikor magányosan kell rónia a kilométereket. A sofőrfülkén keresztül megismerhetjük, hogyan próbál Branko helytállni egyszerre férfiként és családfőként távol az otthontól. A film pontosan rávilágít a pénz és a ”könnyebb” lét hatalmára, hiszen Brankonak lenne lehetősége visszamenni tanítani, de hezitálással húzza az időt. Van más választása, akkor amikor a család minden tagja számít rá? Ha lenne is, Branko akkor sem akar mást választani, és az első adandó alkalommal a megtakarított pénzüket kölcsönadja rokonának, ezzel kvázi eldöntve a kamionfülkében maradást.
tir_akamionsofor_00
A film kiválóan ábrázolja azon emberek életét és őrlődését, akik ma elhagyják az országot és nyugaton az ottani éhbérért dolgozzák "halálra" magukat, ami a hazájukban kimagasló jövedelem. A film annak érdekében, hogy közelebb érezzük magunkhoz a történetet, Brankot, kamera mozgásban, vágásokban az amatőr filmek éles snitt követését használja. A film kicsit olyan, mintha valaki egy "családi nyaralást" videózna és azt vágta volna össze egy filmmé, csak épp nem Róma főterén mosolygó párokat, hanem Branko kamionos életét rögzítve. Egyik pillanatban még azt nézzük, hogyan mérgelődik Branko a túlóra miatt, a következőben pedig azt hallgatjuk, hogy Branko felesége hogyan oldotta meg az elromlott kocsi szervizét. Meghallgathatjuk, hogyan kedveskedik a lefekvéshez készülődő felesége, de megtapasztalhatjuk azt is milyen amikor duzzog az asszony. És mindezt több ezer kilométer távolságból kell Brankonak megoldania.
 
 

TIR – A KAMIONSOFŐR

olasz-horvát film (2013)
Eredeti cím: TIR
Főszerepben: Branko Zavrsan
Rendezte: Alberto Fasulo
Hossza: 91 perc
Korhatára: 12

MOZIPREMIER: 2014. november 20.
Forgalmazó: Cinenuovo Kft
A film elnyerte a Római Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Megosztás facebookon