asdf

Boldog őszinteséget mindenkinek!

Remake ide vagy oda, egy zseniális szereposztás sokat tud dobni egy filmen. Az olasz Teljesen idegenek újragondolt mozija sokkal szórakoztatóbb és hitelesebb lett, mint azt vártam.
Ha nincs kedved az év utolsó éjjelén buliba menni, akkor csődítsd össze a barátokat és csapj egy különös szilvesztert, amiben a mobilok fontos szerepet játszanak. Nincs több titok, mindent a többiek előtt kell megválaszolni, akár sms-ről vagy hívásról van szó. Első hallásra sem biztos, hogy jó mókának tűnik ez a "játék", hiszen ha simliskedtél, akkor mindenre fény derülhet. Te bevállalnád?
BUEK_werk (3)
Röviden erről szól Goda Kriszta új filmje, a BÚÉK, aminek az ötletét ugyan a Teljesen idegenek című film adta, de azért vannak eltérések, szerencsére! Már az egy hitelesebb helyzet, hogy szilveszter este játszódik a történet, hiszen akkor több a hívás vagy az sms. Egyetlen este alatt nagyot fordul a világ főhőseink életében. A szilveszteri vacsora barátokkal egy kényelmes kikapcsolódás alapvetően, de ha a kihangosított telefonhívások és kínos sms-ek is terítékre kerülnek, akkor bizony megismerheted a barátaid valódi arcát. A film szereplői hiába hittek valamiben, pl. egy megingathatatlan kapcsolatban vagy egy új szerelemben, de úgy tűnik szinte mindenki álarcot visel a maga módján és az őszinteségnek ára van!
BUEK_werk (11)
Szilveszterkor hajlamosak vagyunk picit szentimentálisabbak lenni, átgondolva az elmúlt egy évet és készülni az új esztendőre, új lehetőségekre. Igen ám, de mi van akkor, ha az őszinteség mindent borít?! A Csak szex és más semmi rendezője és forgatókönyvírója, Goda Krisztina és Divinyi Réka új vígjátéka olyan határokat feszeget, akár baráti vagy szerelmi kapcsolatról beszélünk, amelyekről az emberek félnek beszélni és a könnyebb, egyszerűbb utat választják. Kegyes hazugságok sora mellett a közhelyes, de nagyon mai témák is előkerülnek. Mivel teljes mértékben az életünk részévé vált a mobil, ami nem fog hazudni, súlyos következményekkel kell szembesülnie a szereplőknek.
BUEK_werk (1)
A BÚÉK nem csak a történet kimenetelében különbözik az olasz verziótól, hanem a színészi alakításokban is. Szkeptikus voltam, amikor megtudtam, hogy készül a magyarosított film, de rég szórakoztam ilyen jól egy "egyszerű" vígjátékon. A karakterek mind nagyon jók, a poénok sokkal ütősebbek és a lélektani mondanivalója is sokkal jobban tükrözi a valóságot. Nem lesz tündérmese a végére, hanem a kőkemény valóságot vázolja fel, hogy bizony kapcsolatok mennek tönkre egy-egy sms vagy hívás miatt, amely a saját kudarcaink eredménye. Minden kapcsolatban mélyen gyökereznek a problémák, amit a mai világban hajlamosak vagyunk saját magunk előtt is elfedni és a filmben a mobilok egyfajta görbetükröt állítanak a különböző karakterek elé, amellyel nehéz megbírkózni, de nincs más választásuk.
BUEK_jelenetfoto (3)
A film nagyon jól működik vígjátékként, de a drámai szálakat sem félt erősíteni. A szereplőgárda fantasztikus. Személy szerint Hevér Gábort és Bata Évát emelném ki. Annyira őszintén hozták az elhidegült házaspárt, és a problémáikat is hitelesen élték meg, hogy szerintem sok tanulságot le lehet vonni. Hevér Gábor karakterének lazasága és beszólásai emelték a film hangulatát. Kiváló színész! Egy idő után el is felejtettem, hogy ő Leonardo DiCaprio magyar hangja. Bata Éva határozottsága és karrierista karakterében egy picit magamra ismertem, - és nem csak a telefon eldobása miatt -, hanem mert sokszor saját magunk nem vesszük észre azt, hogy ami nekünk természetes, az abból adódó helyzet (pl. foglalkozásbeli különbség) a másiknak bántó lehet. Összességében, én baromi jól szórakoztam, és egyáltalán nem volt zavaró, hogy kicsit színpadias jellege van a filmnek az egy helyszínes közeg miatt. Bár volt pár technikai megoldás (pl. hóesés), ami elég fura volt, de ezekkel nem kell foglalkozni, mert a BÚÉK  szórakoztatni hivatott és azt jól csinálja! Ha láttad a Teljesen idegenek-et, akkor azért nézd meg, ha pedig nem láttad, akkor mindenképp nézd meg a BÚÉK-ot, mert a humoros helyzetek mellett tele van önismereti motivációval és mondanivalóval.

MoziStar: 7,5/10

BÚÉK

Rendezte: Goda Krisztina
Főszereplők: Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc
 
Korhatár: 16

Bemutató dátuma: 2018. december 6.
Forgalmazó: InterCom
Megosztás facebookon