asdf

A vakszerencse nem jött be

A Vakszerencsén nem segített Justin Timberlake és Ben Affleck sem.

Fantasztikus színészek, egzotikus helyszínek, gazdagság, de csupán ennyi a Vakszerencse pozitívuma. Mert sajnos inkább egy szerencsétlen vakrepülés. Brad Furman rendező a thrillert valószínűleg nem így tervezte, de a film egyszerű, unalmas és nincs benne semmi, ami magával ragad. Maximum a legérdektelenebbek filmek listájára sikerült felkerülnie. Azt gondolnánk, hogy Ben Affleck és Justin Timberlake megmentheti az egészet, de nem!

Vakszerencse

A Vakszerencse (Runner Runner) filmen ülve a moziban azt vártam, hogy legyen már valami csavar vagy inkább mihamarabb vége. Semmi izgalom és érdekes fordulat nem történik benne. Ugyan az íróknak már nem ez az első szerencsejátékos filmje, most mégis mellé lőttek. A Pókerarcok és az Ocean's Thirteen forgatókönyvét is jegyző Brian Koppelmannek és David Leviennek sem ez lett a legjobb referencia.

Aki látta a 21-Las Vegas ostroma című Robert Luketic rendezésű filmet, az néhány percig azt gondolhatja, hogy a pillanatnyi hasonlóság miatt most jó kis filmnek nézünk elébe. Adott egy srác, aki egyetemi tandíjára belevág a szerencsejátékba. Míg a 21-ben Ben (Jim Sturgess) black jack-kel és óriási csavarokkal, lendülettel viszi véghez tervét, addig a Vakszerencse című film főszereplője, Richie, akit Justin Timberlake alakít, online pókerrel keresi meg a tandíjra valót, teljesen élettelenül.

Vakszerencse

A Princeton Egyetem dékánjának fülébe jut, hogy az eminens diák mivel is foglalkozik, és óva inti, ha nem fejezi be, akkor búcsút inthet az egyetemnek és a diplomának. Emellett szépen elmaradt a tandíjjal a srác. Viszont Richie-nek semmi pénze, de hatvanezer dollárt kell előteremtenie. Mindent vagy semmit alapon az eddig nyert pénzét kockáztatja és szerencsétlenségére elveszíti mindet. Egyik barátja rájön, hogy Richie-t átvágták, csalással. Richie Puerto Ricóba megy, hogy személyesen járjon utána a dolognak. A legleső találkozásnál azonnal kérdőre vonja az online szerencsejáték offshore királyát, Ivan Blockot. Bár azt nem tudjuk, hogy honnan volt pénze a repjegyre, hiszen mindet eljátszotta, de ez mellékes. A netes hazárdjátékoknál van egy jövedelmezőbb szakma: a netes hazárdjáték üzemeltetése. Ivan Block (Ben Affleck) milliárdos, rámenős és veszélyes ember. Costa Rickáról irányítja a cégét, és bármire képes, hogy ő maradjon a nyertes. Ebben legfőbb segítsége a cégvezetője, a gyönyörű és titokzatos Rebecca (Gemma Arterton). 

Richie Furst ahelyett, hogy lebuktatná a cég vezetőjét, beépül, hiszen Block állást kínál Richie-nek, amire ő azonnal igent mond a gondtalan élet reményében. Felbukkan az FBI ügynöke (Anthony Mackie), aki elmondja neki az igazságot Block-ról és ügyleteiről. Azt gondoltam, na majd itt végre beindul a film cselekménye. Ez nem így történt. Ugyanúgy vontatott, unalmas monológokkal zajlik az esemény a képkockákon.

Vakszerencse

Richie-t egyszer jól elverik, de még csak sajnálni sem lehet, nem éreztem azt, hogy olyan lelkesen vagy szenvedélyesen játszaná a Princeton-i egyetemistát, aki online hazárdírozásból szeri meg a tandíjat, még ha veszélybe kerül is. Mintha végig azt éreztetné, hogy a végén ő úgyis jól jár, nem kell a felesleges játék. Block talán egy fokkal jobban adta a karakterét, de megmenteni őt se akarjuk, ha úgy adódik. Unott fejjel nyomja végig a veszélyes embert, aki inkább elbaltázott, mint félelmetes. Reméljük azért Bruce Wayne szerepében brillírozni fog, mert hát azért csak a Denevéremberről van szó.  Némi szerelmi szál is próbálje flpezsdíteni a Vakszerencsét, Rebecca, aki Block-kal dolgozik beleszeret Richie-be, akik összejátszanak, hogy kimásszanak a bajból.

A Vakszerencse az a film, amiről nem fogunk sokáig beszélni, és még csak idézgetni sem tudunk belőle. Azt sem értem, hogy műfajként miért thrillerbe sorolták, ugyanis egyáltalán nem izgalmas, sőt! 

VAKSZERENCSE

Főszereplők: Ben Affleck, Gemma Arterton, Justin Timbelrake, Anthony Mackie.

Fényképezte: Mauro Fiore. Látvány: Charisse Cardeans. Producer: Leonardo

DiCaprio. Írta: Brian Koppelman, David Levien. Rendezte: Brad Furman

Mozibemutató: 2013. szeptember 26.

Eredeti cím: Runner, Runner

Színes, szinkronizált amerikai film

Gyártó: New Regency, Twentieth Century Fox

Műfaj: thriller

Játékidő: 91 perc

Korhatár: 16

Megosztás facebookon