asdf

A messzi, messzi galaxis atyja: George Lucas élete

A Star Wars univerzumának és a világ legismertebb régészének, vagyis Indiana Jones-nak a megalkotója, George Lucas ma tölti be a hetvenedik életévét, ezért csináltunk egy kis összeállítást életéről és munkásságáról.

George Walton Lucas Jr. 1944. május 14-én született a kaliforniai Modesto városában. Gyermekkorától kezdve az autók és a motorok megszállottja volt, ezért eleinte autóversenyző akart lenni, ezért kamaszkorának nagy részét illegális versenyeken és garázsokban töltötte. Aztán 1962-ben egy másik sofőr letaszította őt az útról kocsijával együtt. A balesetben majdnem életét vesztette, így innentől kezdve elment a kedve a versenyzéstől, új életcél után kellett néznie. Az egyetemi évei alatt kezdte el érdekelni a filmezés, ekkor már 8 mm-es kamerájával maga is készített felvételeket, többek között autóversenyekről. Ekkoriban kezdett eljárni a Canyon Cinema programjaira barátjával, John Plummer-rel, ahol megismerkedett az undergorund művészfilmesek munkáival és a klasszikus európai rendezők filmjeivel is. 

george lucas

Az autók iránti rajongásának köszönhetően ismerkedett meg az Oscar-díjas operatőr-rendező Haskell Wexler-rel, akivel később többször együtt is dolgozott. Az elismert filmes azt nyilatkozta Lucas-ról, hogy nagyon jó a szeme és vizuálisan gondolkodik. Ezt követően Lucas átiratkozott a Filmművészeti Egyetemre, hogy ott kitanulhassa a szakmát. Itt egy osztályba került olyan későbbi nagy nevekkel, mint Randal Kleiser, Walter Murch, Hal Barwood, vagy John Milius, őket később A piszkos tizenkettő néven kezdték el emlegetni. Itt barátkozott össze későbbi munkatársával Steven Spielberg-gel is. Miután 1967-ben diplomázott, megpróbált belépni az amerikai légierő kötelékébe, de a gyorshajtási büntetései miatt visszautasították jelentkezését. Később ugyaninnen kapott egy behívót a vietnámi háborúba, ez alól a cukorbetegsége jelentett felmentést számára. Újra beiratkozott az egyetemre, ahol a filmkészítés lett az új tantárgya. Ez idő alatt a légierőnek dolgozott, mint tanár, aki a katonáknak oktatja, hogyan kell dokumkentumfilmet készíteni. Első sikerét 1967-ben érte el az Electronic Labyrinth THX 1138 4EB című rövidfilmjével, mellyel megnyerte egy filmfesztivál első díját. Ennek köszönhetően gyakornokként részt vehetett Coppola Szivárványvölgy című filmjének munkálatain, hogy testközelből tanulhassa ki a filmkészítést.

Nem csak karrierje, de magűnélete is felfelé ívelt, 1969-ben összeházasodott Marcia Lou Griffin vágóval, akivel később több gyermeket örökbe is fogadtak. Coppola-val közösen megalapította az American Zoetrope nevű filmkészítő stúdiót, hogy az olyan alkotók is lehetőséget kapjanak, akiket Hollywood nem segített volna. Ennek keretében készítette el első nagyjátékfilmjét, a díjnyertes rövidfilmjén alapuló THX 1189-et, ami nem lett sikeres. Ezt követően megalapította saját cégét, a Lucasfilm-et és megrendezte az American Graffiti című kultmozit, mely nem csak számára, de a fiatal Harrison Ford számára is áttörést jelentett. Ennek a sikere megadta számára a lehetőséget, hogy újra a sci-fi világában gondolkodhasson, vagyis megalkossa a Csillagok háborúját. Egyedül az American Graffiti miatt sikerülhetett ez neki, hiszen rengeteg nehézség jött közbe a munkálatok során és a korábbi sikere miatt álltak ki mellette a producerek.

star wars

A Star Wars első része hamar minden idők legtöbb bevételt hozó filmje lett, de amiből Lucas igazán meggazdagodott, az az volt, hogy sikerült egy olyan alkut kötnie, mely szerint minden a filmhez tartozó játék és ajándéktárgy bevételéne hozzá kerüljön, amit azért engedtek meg neki, mert korábban nem volt még példa arra, hogy ez komoly anyagi javakat termeljen. Ezt követően hosszú évekre felhagyott a rendezéssel, helyette forgatókönyvíróként és producerként dolgozott még az eredeti Star wars-trilógia folytatásain is. Mindezek mellett jóbarátjával, Steven Spielberg-gel megalkotta Indiana Jones karakterét is, melynek minda négy filmjét forgatókönyvíróként és gyártásvezető producerként jegyzi. 

lucas

Az Indiana Jones filmek mellett még számos produkción dolgozott ezidőben, mint producer, például Akira Kurosawa Árnyéklovasán, Lawrence Kasdan A test melege című filmjén, vagy a kultkius Fantasztikus labirintuson is. Azonban ő sem tudott mindent sikerre vinni, így számos bukást is elkönyvelhetett a korszakban, mint például az Amercan Graffiti folytatása, vagy munkásságának leggyengébb mozija, a Howard, a kacsa. 1992 és 1993 között Az ifjú Indiana Jones kalandjai című tévésorozat producere volt, majd 1997-ben a Star Wars megjelenésének huszadik évfordulójára felújította az eredeti trilógiát, kiegészítve azt az új technológia által megengedett jelenetekkel is, hogy az általa tervezett előzményfilmekhez legpontosabban illeszkedhessenek. A Baljós árnyak című következő Star Wars film forgatókönyvén még 1994-ben kezdett el dolgozni, amely egyben az első rendezése is volt húsz év óta. A film 1999-ben jelent meg és a következő években Anakin Skywalker, vagyis az eredeti trilógia főgonosza, Darth Vader történetét mesélte el még két további részben, melyeket szintén Lucas rendezett. A kritikusok és a rajongók is kiábrándulva fogadták a folytatásokat, de mindezek ellenére az új trilógia is hatalmas siker lett. 

baljós

2008-ban újra Steven Spielberg oldalán dolgozott, ugyanis folytatták Indiana Jones kalandjait egy negyedik résszel, melyet a kritiusok szintén lehúztak, de anyagilag ez is jócskén megtérült. A Star Wars - A klónok háborúja című animációs sorozat munkálatain producerként vett részt. A Red Tails című háborús dráma forgatókönyvét is részben ő jegyezte, de amikor a rendező más munkái miatt nem tudta újraforgatni a változtatásra kerülő részeket, akkor beugrott helyette rendezőként is. 2012 januárjában eladta a Lucasfilmet a Disneynek és bejelentette, hogy visszavonul, de csak részben, innentől fogva ugyanis csak kisebb filmes prjekteken kíván dolgozni. Azóta a Disney elkezdte az eredet trilógia folytatásának szánt hetedik Star Wars film munkálatait, melyet J. J Abrams rendez és Harrison Ford, Mark Hamill és Carrie Fisher is visszatér legismertebb szerepében. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon