asdf

Exkluzív: Jurassic World a kulisszák mögött

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: UIP-Duna
Végre kiteljesedik Steven Spielberg eredeti története, mert életre kel az az őslénypark, amely az első filmben még csak ígéret volt.

A Jurassic World közvetlen folytatása a háromszoros Oscar®-díjas Steven Spielberg klasszikusának – vagyis nem veszi figyelembe a második és a harmadik epizód történéseit –, de az új történet 22 évvel a hajdani kalandok után veszi fel a végzetes események fonalát Isla Nubar szigetén. A Jurassic World a világ első igazán nemzetközi élményparkja, amely harmonikusan ötvözi a tudomány és a történelem csodáját mindazzal a kényelemmel és luxussal, amit a mai világutazók elvárnak. Mindez dr. Michael Crichton briliáns elméjéből pattant ki. Spielberg 1993-ban mozikba került Jurassic Parkja minden közönségréteg számára egyedülálló élményt kínált és örökre bevésődött a kollektív kulturális memóriába. Crichton olyan mesterien keverte a tudományos fantasztikumot a határtalan fantáziával, hogy a közönség lélegzetvisszafojtva kérdezte: „Mindez valóban lehetséges?”.jurassicworld_2015_ (8)

Az álom valóra válik: a Jurassic World születése

„Nem áll módomban eldönteni, hogy mi bizonyul mérföldkőnek. Mindössze történeteket próbálok elmesélni. Más emberek határozzák meg, hogy sikeresen meséltél-e vagy sem, de az igaz, hogy technológiai szempontból ez a mozi valóban fordulatot hozott a filmiparban. Olyan szereplők bukkantak fel, amelyeket digitálisan hozott létre a számítógép, mégis teljesen valódinak hatottak bármilyen fény- vagy légköri viszonyok között. A T-rexet még szakadó esőben is meg tudtuk mutatni.” – magyarázta a rendező. Az új film producere Spielberg gyakori munkatársa, Frank Marshall lett, aki több mint hetven mozit jegyez, köztük olyanokat, amelyek a filmtörténet legsikeresebbjei közé tartoznak, az Indiana Jones és a Végzet Templomától a Vissza a jövőbe-trilógián át egészen a Bíbor színig és a Benjamin Button különös életéig. A Jurassic World stábjához egy másik tapasztalt producer, Patrick Crowley is csatlakozott, aki az első Bourne-film óta dolgozik együtt Marshall-lal. A három producer a számos jelentkező közül Colin Trevorrow-t választotta ki rendezőnek, aki online rövidfilmekkel szerzett magának hírnevet, mielőtt elkészítette volna első nagyjátékfilmjét, a Kockázatos túrát (Safety Not Guaranteed), amit számos elismerésre jelöltek, többek között a zsűri nagydíjára a Sundance fesztiválon, és elnyerte a legeredetibb alkotásoknak járó Independent Spirit Awardot. Műve felkeltette Spielberg és Marshall figyelmét, akik nagyra értékelték a film szemléletmódját: a karakterek fejlődésén van a hangsúly, és ez a fantasztikus cselekmény mozgatóereje. Úgy érezték, a fiatal rendező alkalmas arra, hogy átvegye a stafétát.jurassicworld_2015_ (1)

„Amikor rendezőt kerestünk, Steve számára nagyon fontos volt, hogy az illető nagy mesemondó legyen, és ezt meg is találtuk Colinban – mondta Marshall. – A Jurassic Park annak idején, kamaszként óriási hatást tett rá, és biztosak voltunk benne, hogy az új részhez olyan gyermeki rácsodálkozással fog közelíteni, ami e világ megjelenítéséhez nélkülözhetetlen.” Trevorrow és forgatókönyvíró társa, Derek Connolly erős karaktereket akartak izgalmas események középpontjába helyezni, miközben válaszolnak a közönség legfontosabb kérdéseire. „A nagy kérdés ez volt: miért lenne szükség újabb folytatásra? "– mondta a rendező.

A Jurassic-filmek varázsa a karakterek erősségében rejlik

"Az összes Jurassic-film egyik legfontosabb jellemzője, hogy erőteljesek a karakterek. Általuk éljük át a kalandokat és ők mozgatják a cselekményt.” – magyarázta Crowley. A film alkotói Chris Pratt-ben találták meg a tökéletes főszereplőt, aki komikus színészből lett akcióhős, és legutóbb A galaxis őrzői című bombasikerben remekelt.jurassicworld_kulissza

„Nem mehettünk biztosra Chris Pratt-tel kapcsolatban, mert éppen egy nagyon sikeres tévésorozatban szerepelt – emlékszik vissza Spielberg. – Bár Colinnal tudtuk, hogy alkalmas a feladatra, volt benne egy kis kockázat.” Spielberget a meghallgatáson lenyűgözte Pratt tehetsége. „Chris kiváló színész és nagyon erős a jelenléte a vásznon. Hihetetlen humor szorult belé és igazi csapatjátékos. Fényes pályafutás áll előtte.”

Pratt nagy Jurassic Park-rajongó. 1993-ban egy kisvárosi moziban látta a filmet. „Pont a megfelelő korban voltam, 14 éves, hogy a kellő hatást tegyen rám. Teljesen kész voltam tőle. Mintha az orrom előtt találták volna fel újra a mozit, és akkor tudatosult bennem, milyen klasszak tudnak lenni a filmek. Azon a héten kétszer is megnéztem a Jurassic Parkot.”  – mondja a színész.

A női főszerepet Bryce Hoard Dallas alakítja, aki tehetségét széles skálán bizonyította, hiszen szerepelt olyan kasszasikerekben, mint az Alkonyat-sorozat vagy a Pókember 3., de drámai hangütésű produkciókban is (A segítség, 50/50). Claire-t formálja meg, a Jurassic World igazgatóját, akinek azt kell garantálnia, hogy minden vendég teljes biztonságban legyen az őslényparkban. Ha a dolgok simán mennek, az Claire érdeme, ha valami baj van, őt veszik elő. 

Az intelligens szuperdinó

A Jurassic World története több mint évtizeddel azután játszódik, hogy a katasztrofális Isla Nublar-i események miatt csaknem szertefoszlott Hammond álma. A Jurassic Worldöt mostanra naponta több mint 20 ezer turista látogatja, és ez megváltoztatta az emberek dinókhoz való hozzáállását. Korábban mesebeli elképzelésnek tűnt, hogy a dinók visszatérhetnek a Földre, ám azóta jelenlétük megszokottá vált, ezért az újdonság varázsa elveszett. A gondolat, hogy az emberek már a dinókat is unják, fontos társadalmi üzenettel bírt Trvorrow számára, kapcsolódva ahhoz a tényhez, hogy minél fejlettebb a technológia, annál inkább elveszítjük kapcsolatunkat a természettel.

„A film úgy kezdődik, hogy a Jurassic Worldbe érkező kamaszok folyton sms-eznek, mert a dinók nem különösebben érdeklik őket. Ez azért jó nyitás, mert fel tudjuk hívni a figyelmet arra, miért kell félni a fennálló veszélytől és odafigyelni arra, mi történik körülöttünk.”

A rajongók által kedvelt dinók visszatérnek, ám néhányan közülük új tulajdonságokkal bírnak, és Jurassic-filmekben eddig nem látott lények is megjelennek. „Régi rajongóként tudtam, hogy a kedvenc dinókat vissza kell hoznunk, például a T.rexet, hogy újra képviselje azokat a hősies tulajdonságokat, amiket az első filmben felmutatott – magyarázta Trevorrow. – Számomra a T.rex volt az első film főszereplője, ezért nagyon fontosnak tartottam, hogy újra megjelenjen.” Bár a parkot továbbra is rengetegen látogatják, a turistákat egyre nehezebb izgalomba hozni. A cég attól tart, hogy visszaesik a forgalom, ezért unaloműző attrakciókat találnak ki: dr. Wu és csapata a tudományos etika szabályait felrúgva génmanipulációba kezd, hogy új lényeket hozzanak létre. Így születik meg az Indominus rex.

A génmanipulált dinoszaurusz számos más dinó DNS-éből keletkezett, van köztük T.rex, Carnotaurus, Majungasaurus, Rugops, Giganotosaurus és még néhány ismeretlen donor. Az Indominus rex a maga több mint 12 méteres hosszúságával a legnagyobb dinoszaurusz, egyben a legokosabb és a legelvetemültebb azon lények közül, amelyek a Jurassic Worldben valaha megfordultak. Dr. Wu és csapata csodálatos teremtményt alkotott, és csak halvány segédfogalmuk volt arról, hogy mire képes… Aztán már kezd derengeni, miután az intelligens szuperdinó megszökik, és sportból kezdi levadászni a szigeten előforduló élőlényeket, legyenek azok őshüllők vagy emberek.

Jurassic World - Hazai bemutató: 2015. június 11.

Megosztás facebookon