asdf

Az új generációs Enterprise kapitánya: J.J. Abrams

Hollywoodban jelenleg nem csak a színészek között zajlik épp egy generációváltás, hanem ezzel párhuzamosan rendező-fronton is jelentős változások mennek végbe. Már most bőven vannak olyan jelentkezők, akik a régi nagy öregek megüresedett, porosodó rendezői székére ácsingóznak.

Közülük is messze kiemelkedik J.J. Abrams, akinek minden esélye és lehetősége meg van arra, hogy első osztályú, élvonalbeli rendezővé váljon. A mai napon a 48. életévét betöltő rendező előtt egy válogatással tisztelgünk.

1. Star Trek

Kezdjük a Star Trek-filmekkel a sort. A népszerű tv-sorozat, amely számtalan évadot, szériát és különálló filmet megélt már a hosszú „élete” alatt, óriási rajongótáborral rendelkezik, akik érthető módon kínosan ügyelnek arra, hogy a szeretett karaktereik méltó folytatásokat kapjanak. Épp ezért volt rizikós vállalkozás a Paramount részéről, hogy a nagy blockbuster filmek világában még tapasztalatlanul mozgó J.J. Abrams-re bízták a Star Trek felélesztését. Ám a rendezőzseni maximálisan megállta a helyét, amit a rajongók is díjaztak: IMDB-n 8,0-s osztályzatot kapott a film, ráadásul a Star Trek rebootnak sikerült 385 millió dollárt kitermelnie, amiért meg a stúdió fejesei voltak nagyon hálásak a direktornak. A rajongók elégedettsége nem ok nélküli, hiszen a felélesztett Star Trek azok számára is nagyon szórakoztatóra sikeredett, akik egyébként korábban ódzkodtak ettől a világtól.

Egyáltalán nem volt meglepetés, hogy az elsöprő siker láttán J.J. Abrams a folytatást, a Sötétségben-Star Trek-et is megrendezhette. A második részekre jellemzően Kirk kapitányék kalandja nagyobb, grandiózusabb és látványosabbra sikeredett, ráadásul Benedict Cumberbatch személyében fajsúlyosabb ellenféllel találták szembe magukat Spockék. Bár az elvakult Star Trek-rajongók a trilógia középső darabja láttán már nem ajnározták olyan hangosan a rendezőt, de a „mezei” néző számára a folytatás is szórakoztató és szerethető tudott maradni. A harmadik részre a „rivális” Star Wars munkálatai miatt már nem térhetett vissza, ám mivel az űreposz nyolcadik és kilencedik része már nem az ő felügyelete alatt készül el, így könnyen lehet, hogy látjuk még J.J. Abrams-t az Enterprise fedélzetén.

j.j.abrams_startrek

2. Mission Impossible 3.

Tom Cruise és a Paramount is sokat köszönhet J.J. Abrams-nek, aki egyrészt visszaadta az emberek lelkesedését a franchise iránt, másrészt pedig újra sínre állította Tom Cruise kibicsaklott karrierjét. A Mission Impossible 3. előtte J.J. Abrams csak sorozatokban tette le a névjegyét. Bár az is igaz, hogyha az ember olyan szériák megalkotásáért „felelős”, mint a kultikus Alias vagy a Lost, az nagyon jó ajánlólevelet jelenthet még a hollywoodi producerek számára is.

A Star Trek rendezőjének a malmára hajtotta még a vizet, hogy John Woo második része olyan heves ellenérzéseket váltott ki a rajongókból, hogy a stúdió részéről nem jelentett túl nagy kockázatot kinevezni J.J. Abrams-t a film élére. A második küldetésnél rosszabbat már nem tudott volna készíteni. Azáltal, hogy Ethan Hunt életébe behozott egy magánéleti szálat – megházasodik a film alatt – új erőre és frissességre kapott a filmsorozat, aminek a lendülete az utolsó pillanatig kitartott. Philip Seymour Hoffman személyében végre egy markáns, karakteres nemezist is kaphatott Ethan Hunt, ami igencsak ráfért már a kifulladni látszó szériára.  

missionimpossible3_j.j.abrams

3. Lost

J.J. Abrams a kisképernyőn nevelkedett és cseperedet érett, egyedi látásmóddal megáldott direktorrá. Az egyik kultsorozata a Lost, ami nem véletlenül hódította meg nagyon rövid idő alatt az egész világot. A hat évadot megélt sorozat első három szezonja az ami számomra a megunhatatlan-kategóriát képviseli. De úgy teljes egészében is elmondható szériáról, hogy a fináléig állandóan jelen volt az izgalom, a rejtély, a dráma és a feszültség. Ez pedig nagyon kellett ahhoz, hogy a Lost kiemelkedjen a mainstream sorozatok mocsarából, és valami újjá, egyedivé váljon.

J.J. Abrams szinte svédasztal-módjára alkotta meg a sorozatát, amelyben úgy keverte össze a különböző műfajokat, hogy abból a végén nem egy ehetetlen moslék, hanem igazi ínyenc főétel sült ki. Fantasztikus, még úgyis, hogy az utolsó egy-két évad – főleg a finálé – a rajongók körében vegyes fogadtatásra talált. J. J. Abrams íróként, producerként és rendezőként is kivette a részét a „napi munkából”. Többek között ennek a sorozatnak köszönhette, hogy végül a Mission Impossible harmadik részének rendezői székébe is beleülhetett.

j.j.abrams_lost

4. Alias

Tulajdonképpen J.J. Abrams karrierje az Alias-szal kezdődött. Ugyan előtte is akadtak kisebb-nagyobb munkái, de száméra az átütő sikert a Jennifer Garner főszereplésével készült kémsorozat hozta meg. Érdekes ilyen jeles eseménykor újra átfutni egy-egy színész vagy rendező biográfiáját. Most, hogy az Alias-os emlékeimet frissítem fel újra, észrevettem, hogy a sorozatban az egyik A-listás Hollywoodi sztár, Bradley Cooper is fontos szerepet kapott. Így J.J. Abrams azt is elmondhatja magáról, hogy a Másnaposok sztárját ő fedezte fel. A sorozat egyébként a mai napig etalonnak számít a műfajában, ami minőségben, karakter-és cselekményvezetés szempontjából nem egy hasonló témájú nagyjátékfilmet vert már kenterbe. Egy szó, mint száz: J.J. Abrams az Alias öt évadával egy kultikus sorozatot teremtett, amivel a saját jövőjét is sikeresen megalapozta.  

j_j_abrams_alias

5. Star Wars VII.

Karrierje kétségkívül új fordulóponthoz ért azáltal, hogy beleülhetett a Star Wars hetedik részének rendezői székébe. Pedig ez a feladat számára nem csak mókából, kacagásból és fénykardpárbajokból áll. Minden téren óriási nyomás nehezedik jelenleg is J.J. Abrams vállára, akinek egyik oldalról a stúdiónak, a másikon pedig az elvakult Star Wars - rajongóknak kell megfelelnie, akik nagyon kritikusan fogják vizsgálni az űreposz új részét. De J.J. Abrams számára ez a fajta teher már nem jelenthet újdonságot, hiszen hasonlót a Star Trek mozis feltámasztásánál egyszer már átélt. Akkor bebizonyította, hogy képes biztos kézzel elvezetni egy olyan nagy űrhajót is, mint amilyen az Enterprise.

Pár jó pontot már a start előtt sikerült gyűjtenie azzal, hogy a klasszikus trilógia főbb színészeit - Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher - vissza tudta hozni a régi, legendás szerepeikbe. A forgatások már elkezdődtek, meglátjuk, hogy végül milyen kalanddal tudja bővíteni a messzi-messzi Galaxist.

star-wars-episode-7-cast

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon