asdf

Egy hangyányit összement a Marvel

A Marvel univerzum aligha ismer lehetetlent, bárkiből szuperhőst faragnak! A menetrend szinte mindig ugyanaz: egy önbizalom hiányos férfi, aki lehetőséget kap az érvényesülésre, szuper képességekkel ruházzák fel és világ megmentő feladatot kap. Ahogy a legtöbb szuperhősös filmről elmondható ez a tény, úgy a Hangya is beállt a sorba, követi a megszokott sémát. De vajon fel tud-e érni a többiekhez?

A Hangya már az előkészületeknél problémás volt. Edgar Wright brit rendezőt Peyton Reed váltotta, mivel Wright kreatív nézetei eltértek a Marvel Stúdió elképzeléseitől. Sokáig talágatások voltak a címszerepet illetően: felmerült Joseph-Gordon Levitt és Simon Pegg neve is, végül Paul Rudd lett a befutó. A stúdió kockázatot vállalt azzal, hogy egy olyan rendezőre bízta a szuperhős mozit, aki eddig inkább csak a vígjátékok, a romantikus vígjátékok vagy a tipikus tini filmek (Hajrá csajok; Pokolba a szerelemmel; Szakíts, ha bírsz; Az igenember) terén szerzett tapasztalatokat. Az igenember után egyértelmű volt, hogy jó poénokban nem lesz hiány. Ez így is van. Viszont a Hangya története iszonyat gyenge, már-már álmosítóan unalmassá válik bizonyos jeleneteknél, amit csak a humor és Paul Rudd próbál hatalmas kínok között megmenteni. A forgatókönyv Adam McKay (Taplógáz, Pancser Police) keze alatt állt össze.antman_hangya (11)A történetben Scott Lang (Paul Rudd) egy mérnöki diplomával rendelkező tolvaj, aki épp a börtönből szabadul. Célja, hogy helyre hozza az életét, és a kislánya életének is részese szeretne lenni. Priusza miatt nem talál munkát és ekkor kerül a képbe Hank Pym (Michael Douglas) professzor, akiről kiderül, hogy egy zsugorító technológia feltalálója. Hank egykori tanítványa, Darren Cross (Corey Stoll) saját kutatásokba kezdett, csakhogy nem képes a zsugorításra, ami áldozatokat követel. Hank alkut ajánl Scott-nak, hogy ha segít neki megállítani a főgonoszt, aki a kicsinyítő szérum képletére vadászik, akkor vissza kapja normális életét. Scott magára ölti Hank Ant-Man jelmezét, illetve Hank lánya, Hope (Evangeline Lilly) segítségével vág bele az akcióba. Az eredeti képregényben az igazi hős nem a sittes Scott Lang, hanem egy Hank Pym nevű férfi, és a zsugorodást is az ún. Pym-részecskék idézik elő, a filmben Scott veszi át a stafétabotot.antman_hangya (10)Paul Rudd nem, hogy szuperhős nem volt eddig, de még akció filmben se nagyon villogtatta tudását, őt leginkább rom-komokban láthattuk eddig. Rudd tökéletes és tökéletlen hangya. Amilyen kicsi a termete, olyan nagyot nőt a szememben. Iszonyat jól áll neki az öniróniával és humorral ellátott hős, aki minden alkalmat megragad, hogy cinizmussal oldja a feszültséget. Tökéletesen hozza a tőle megszokott vicces csókát, amihez egy jól kidolgozott felsőtest is dukál, na meg néhány trükkös akció jelenet és ugyan van még mit fejlődnie, de hát Chris Pratt sem Star Lord-ként kezdte karrierjét. Bár néha esetlennek tűnik és ilyenkor szívesen küldené csatába a Bosszúállókat, de végül ő maga is azzá válik.

antman_hangya (13)A történetszál kiszámítható és néhol túlzottan lapos, üres. A Hangya kibontakozása dob némelyest a hangulaton és kapunk azért valóban ügyesen megoldott látványelemeket, de még nem elég kiforrott. A főgonosz például indokolatlanul ripacskodó és még csak nem is rezel be tőle az ember. Sajnos egyáltalán nem tud hiteles lenni a hataloméhes tudós, inkább idegesítő és pofonért kiált. Michael Douglas nem okoz csalódást, remekül hozza a visszavonult tudóst, akinek beletört a bicskája a tudományba és ez okozza a lányával való konfliktust. Rengeteg poénos jelenet érzékelteti, hogy Peyton Reed szíve a vígjátékokhoz húz és nem igazán tudott mit kezdeni ezzel a szuperhősös-világ megmentős dologgal. Marvel rajongóknak örömmel is szolgál a film, hisz az elmaradhatatlan Stan Lee cameo mellé most egy Bosszúállók is helyet kapott egy rövid jelenet erejéig a Hangya saját filmjében.

Összességében nem egy tipikus Marvel filmmel van dolgunk, de közben mégis. A stúdió szereti felülmúlni saját magát látványban és szenzációban egyaránt, de ez most elmaradt. Kicsit olyan érzésem támadt, mint az Amerika Kaptiány és a Hihetetlen Hulk-nál, túl sok játékidőt kapott a történet részletetzése és alig szerepeltették "harci" szerelésben azt, akiről szól a sztori. Számomra egy hangyányit zsugorodott a Marvel, de egy tapasztaltabb rendező talán kijavítja a csorbát. Utalásokban nem lesz hiány, ami a jövőre mutat hősenk sorsát illetően. Külön kiemelendő, hogy a készítők az apró termetű Hangya szemszögéből is megmutatják nekünk a világot. Bár csapongó és kicsit szétszórt a cselekmény, és katarzisra ne számítsatok, mégis azt kell mondjam, Paul Rudd miatt érdemes megnézni a Hangya c. filmet.

MoziStar: 6/10

A HANGYA

Eredeti cím: Ant-Man
Amerikai akciófilm
Rendező: Peyton Reed
Szereplők: Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll, Anthony Mackie, Evangeline Lilly
Forgatókönyvíró: Adam McKay, Paul Rudd, Edgar Wright
Zeneszerző: Christophe Beck
Operatőr: Russell Carpenter
Producer: Kevin Feige, Alan Fine
Vágó: Dan Lebental, Colby Parker Jr.
Játékidő: 118 perc
Korhatár: 12
Mozibemutató dátuma: 2015. július 23.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Megosztás facebookon