asdf

X-Men: A múlt, a jelen és a jövő idősíkjai

Bryan Singer az X-Men: Az eljövendő múlt napjaival két dolgot bizonyított be: az egyik, hogy lehet úgy is több szuperhőst mozgatni a vásznon, hogy azok ne lopják el egymás elől a show-t. A másik pedig, hogy létezik intelligens blockbuster-t készíteni képregényes forrásból. Utoljára erre Christopher Nolan volt képes a Sötét Lovag-trilógiával.

Mindezt úgy, hogy nem kisebb dolgot vállalt magára, minthogy összefésülje a korábban látott X-Men filmeket, így kapva egy kerek egész történetet. Megvizsgáltam, hogy mely eddig bemutatott mutáns mozi függ össze Az eljövendő múlt napjaival, akár említés, akár jelenet szintjén.

X-Men: Az elsők

x-men-first

Az egyszer biztos, hogy az X-Men: Az elsők története szerves részét képezi Az eljövendő múlt napjainak. Egyrészről, mert a fiatal generáció tagjai – X professzor, Magneto, Bestia, Mystique - azok, akik meghozzák majd azokat a döntéseket, amikkel elkerülhetővé válik a jövőbeli kihalásuk. Bryan Singer intelligensen elegyítette a Matthew Vaughn által lefektetett alapokat a saját elképzelésével. Így kerülhetett sor olyan párbeszédekre, mint, amilyen Eric és Charles között hangzott el a repülőn. Ezen kívül többször is visszautaltak az X-Men: Az elsők történetére, sőt nem egyszer képeket is vágtak be belőle.

X-Men: A kívülállók,X-Men 2.

A rendezőzseni első két mutáns filmje is visszaköszön a vásznon. Először is visszatértek ugyanazok a szereplők, akikkel már a 2000-ben bemutatott X-Men: A kívülállók-ban és annak folytatásában is dolgozhatott.

x-menakívlállók

xmen2

Így olyan régi ismerősöket üdvözölhettünk újra, mint Halley Barry (Ciklon), Patrick Stewart (Charles Xavier/ X Professzor), Ian McKellen (Magneto), Ellen Page (Kitty Pryde/Árnymacska), Shawn Ashmore (Jégember) vagy Daniel Cudmore (Kolosszus). Sőt a film végén két meglepetés vendég is beugrik, ami igencsak megdobbantotta a X-géntől átitatott rajongói szívemet.

X-Men-kezdetek-Farkas--21844

És természetesen Hugh Jackman, mint Farkas is fontos szerephez jutott, mondhatnám, hogy az egyik főszerephez. Hozzá is kapcsolódik az a pár rövid jelenet, amit átmentettek az X-Men 2-ből Az eljövendő múlt napjaiba. Érdemes megfigyelni azt a rövid képsort, amikor Farkas sebzett vadállatként „kirobban” a kísérletéhez használt vizes kádból. Azt a második részből emelték ki.

Ezen kívül még egy fontos dolog érkezett az X-Men 1-2-ből: Magneto és Charles közötti folytonos nézetkülönbség.  Amíg Charles az utolsó utáni pillanatig is bízik az emberekben és az emberi jóságban, addig Eric sokkal pesszimistábban áll a fajunkhoz. Csak az emberiség árny, gonosz oldalát látja. Nem tudja elképzelni azt, hogy egyszer elfogadják majd a mutánsokat annak, amik. Épp ezért megtesz mindent, hogy ellencsapást mérjen rájuk, mielőtt ők végeznének vele és a mutáns társaival.

X-Men: Az ellenállás vége

Az első generációs mutáns csapat trilógiáját lezáró, X-Men: Az ellenállás vége című szuperhősös kalandból is jutott bőven jelenet Az eljövendő múlt napjaiba. Sőt az egyik legfontosabb kérdésre is ez a film add választ: Hogyan lehet életben Charles Xavier?

x-menthelast_professor-x

A válasz a stáblista utáni extra jelenetben keresendő. Nekem is utána kellett néznem, mert csak halványan emlékeztem arra, hogy Az ellenállás vége után kaptunk némi utalást arra, hogy X professzor csak egy rövid időre hagyta el a porhüvelyét. A bónusz jelenetből pedig szépen kiderült, hogy „átültette” a tudatát egy másik testbe, ami pedig nem más, mint a kómában fekvő ikertestvére.

X-MenLastStand-Phoenix

Ezen kívül Farkas összekuszálódó emlékei között is felbukkant egy jelenet, ami tulajdonképpen meghatározta a magányos hős japánbeli kalandját is. Ez pedig nem más, mint az igazi nagy szerelmének, Jean Grey-nek a halála, akinek az életét pont Farkas vette el, amikor az Főnixként tombolt.

X-Men Kezdetek: Farkas

x-Men_kezdetek_farkas

Az előzményfilmek nem kapcsolódnak hangsúlyosan Az eljövendő múlt napjaihoz. Legalábbis a Farkas Japánban játszódó második előzményfilmjéből nem láttam jeleneteket Bryan Singer filmjében, ellenben az X-Men Kezdetek: Farkassal, amiből egy rövid, szemvillanásnyi képsor bekerült a mutáns moziba. Arra a jelentre gondolok, amikor egy láb széttöri Farkas eredeti fakarmaimat. Ha emlékeztek még a gyorsan felejthető eredettörténetre, akkor ez a jelent akkor történt, amikor Farkas összegabalyodik régen látott testvérével, Kardfoggal. Láthatóan Bryan Singer ennél többet nem is akart „beleerőltetni” a filmjébe, amibe talán közre játszhatott az is, hogy az egyik legnépszerűbb mutáns egyik különálló kalandja sem nyerte el maradéktalanul a rajongók tetszését.

A legégetőbb kérdés: Ki szerepel az X-Men: Az eljövendő múlt napjai bónusz jelenetében?

james-mcavoy-on-x-men-days-of-future-past-and-returning-for-apocalypse

Mostanság egyre divatosabb extra jelenetet tenni a stáblista mögé, ami a legtöbb esetben felvezeti a folytatást. A Marvel kivétel, mert a stúdió – főleg az első fázisban – a soron következő, bemutatásra váró szuperhősét „promozta” be benne. Például a Vasember 2 után a villámok istenére, Thor-ra vonatkozó utalást kaptunk.

Ebben az esetben a következő film nemezisét Apokalipszis láthatjuk, aki az X-Men: Apokalipszis-ben méri össze az erejét a kedvenc fiatal mutánsainkkal. Az előzetes hírek alapján nagy pusztítások közepette.

 Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon