asdf

John Travolta 7 legjobb szerepe

  • Szerző: P. Kristóf
John Travolta születésnapja alkalmából készítettünk egy összeállítást, amelyben a hét legjobb szerepéről olvashattok.

James Ubriacco (Nicsak, ki beszél)

nicsak

Ebben a fergeteges vígjátékban Travolta egy férjet és apukát alakított. A filmnek az a különlegessége, hogy nem a szülők és problémáik kerülnek a középpontba, hanem a kisbaba szólal meg, de ezt a közönségen kívül senki nem hallja. Természetesen Travolta remek alakítást nyújtott ebben a könnyed és humoros filmben, pedig a Bruce Willis hangján megszólaló csecsemőnek csak a nevelt apja, mégis olyan odaadó és gondoskodó szülőt játszik, amilyenre minden kisgyerek vágyik. 

Michael arkangyal (Michael)

Michael

1996-ban az a megtiszteltetés érte a színészt, hogy ő játszhatta el Michael arkangyalt Nora Ephron romantikus vígjátékában. A történet szerint az angyal napjainkban a Földre érkezik emberként, hogy körbe nézzen, hiszen lenyűgözi az emberek világa. Travolta nagyszerűen jelenítette meg a bibliai figura tisztaságát, őszinteségét és szeretetét a mai világba ültetve. 

Chili Palmer (Szóljatok a köpcösnek)

Szóljatok a köpcösnek

A valaha élt egyik legnagyszerűbb krimiíró, Elmore Leonard regényének feldolgozásában egy Chili Palmer nevű gengsztert játszik, aki ha már úgyis Los Angelesben van egy munka miatt, úgy gondolja, belevág a filmezésbe. Travolta is olyan színész, akinek bármilyen szerep jól áll, de igazán csak bűnözőként tud érvényesülni. A Szóljatok a köpcösnek a lehető legideálisabb kombináció volt számára, hiszen a mocskos szájú maffiózó karaktere rengeteg humort is rejt magában, így szinte úszott a szerepben. Ennek köszönhetően közel tíz év után folytatták történetét a Csak lazán című filmmel, ahol a zeneiparba próbál betörni.

Sean Archer /Castor Tray (Ál/Arc)

Ál/Arc

John Woo legsikeresebb akciófilmjében Travolta egyszerre két szerepet is kapott, ugyanis a történet szerint először a rettegett terroristát üldöző ügynök, majd ezt követően maga a terrorista is ő lesz. Miután elfogja a Nicolas Cage által alakított Castor-t, aki kómába kerül, kicserélik az arcát az övére, hogy beépülhessen a bandájába, ezzel megakadályozva egy nukleáris támadást. Önmagában nehéz mindkét szerep, de hogy egy filmen belül mindkettőt magára öltse, az egészen egyedülálló és szükség volt hozzá minden szinészi tehetségére. Mivel ennek nincs híján, ezért tökéletes jófiúként is, de gonoszként egyszerűen zseniálisan ördögi. 

Tony Manero (Szombat esti láz)

Szombat esti láz

Travolta az 1977-es kult táncfilmmel vált világsztárrá. A Szombat esti láz minden idők egyik legsikeresebb táncos mozija, melyben megmutathatta nem csak színészi, de tánctudását is, mely azóta a védjegyévé vált. Remek mozgás, prögős zenék és a diszkó kultúra egyik legnépszerűbb korképe, de mindezek mellett Travolta olyan zseniálisan alakította a feltörekvő fiatal srácot, hogy megkapta érte első Oscar-jelölését. Igazi klasszikus, melynek a folytatását később maga Sylvester Stallone rendezte, de Travolta sikere inspirálta James Gandolfini-t is, hogy színész legyen. Csak hálásak lehetünk érte.

Danny Zuko (Pomádé)

Pomádé

Egy évvel a Szombat esti láz óriási sikere után egy musicalben kapott szerepet, mely az ötvenes évek fiatalságát mutatta be. Eredetileg csupán a nyári szezon slágerének szánták, azonban minden idők legsikeresebb filmmusicalévé vált. Minden másodperce magával ragadó, Travolta fiatalos bája, tánctudása, de ezúttal már énekhangja is elbűvölte a közönséget és megerősítette helyét a legnagyobb sztárok között. 

Vincent Vega (Ponyvaregény)

Ponyvaregény

A színész karrierje a kilencvenes évek elejére hanyatlani látszott, a neve már nem volt elég ahhoz, hogy egy filmet sikerre vigyen. Ekkor jött a képbe Tarantino, aki újra a legnagyobb sztárok közé emelte őt a Ponyvaregény Vincent Vega-jával. Az elhízott, egyfolytában monologizáló gengszter igazi lecsúszott alak, akit Travolta olyan beleéléssel játszik, hogy öröm nézni és bár még a legkisebb szerepekben is világsztárok láthatóak, Travolta figurája a legemlékezetesebb. Külön poén a pocsén táncjelenete, mellyel saját tehetségét parodizálta. 

Megosztás facebookon