asdf

Feketelistán Brad Pitt és Leonardo DiCaprio, avagy tíz meglepő döntés az Oscar-on

Kétségtelen, hogy az Oscar-díj győzteseinek kilétét elég pontosan meglehet tippelni, a Golden Globe- és az Amerikai Producerek Céhe által díjazottak tükrében. Korábban az Arany Glóbusz számított az Oscar-előszobájának, manapság azonban az utóbbit szokás alapul venni, ha az Oscar-díj győzteseinek nevét akarjuk megjósolni.

Néha azonban előfordul, hogy borul a papírforma, és az Akadémia olyan döntést hozz, amit álmunkban sem gondoltunk volna. Ennek legtöbbször sajnos Leonardo DiCaprio és Brad Pitt issza meg a levét.

1. Meglepetésre Quentin Tarantino „mentoráltja”, Christoph Waltz vihette haza a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat

christoph_waltz_oscar

Ugyan kissé túloztunk a meglepetés-szó használatával, hiszen Christoph Waltz azelőtt is nagyon tehetséges színész volt, mielőtt belecsöppent volna Quentin Tarantino elborult, véráztatta világába. Ám azt hozzá kell tenni, hogy a szürreális rendezőzseni hozta meg számára az ütő sikert és a népszerűséget. Ami nem csak a több filmajánlatokba, hanem díjesőben is megmutatkozik. Tavalyi Oscar-gálán is egy Quentin Tarantino-filmmel győzedelmeskedett, ugyanis a spagetti western-stílusban készült Django elszabadulban nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Ha el is tekintünk attól, hogy Leonardo DiCapriot még csak nem is jelölték Oscarra Calvin Candie szerepéért, akkor sem igazán érthető az Akadémia döntése. Hiába remek színész Christopher Waltz, Philip Seymour Hoffman még nála is sokkal jobb alakítást tett le az asztalra (The Master, 2012). Meglepő döntés, amire nem sokan számítottunk.

2. Leonardo DiCaprio az Aviátor-ral ugyan „rárepült” az Oscar-díjra, de nem kapott leszállási engedélyt

leonardo_aviator

Utazzunk vissza egy kicsit az időben, és elevenítsünk fel egy fájó emléket: 2005-öt írunk, azt az évet, aminek Leonardo DiCaprio-ról kellett volna, hogy szóljon. Martin Scorsese alkotása nem csak, hogy kiváló film volt, de hatalmas kritikai elismerést is hozott a feltörekvő színész számára. Mindenki úgy gondolta, hogy eljött az idő, hogy Leonardo DiCaprio learassa arany szobrok formájában is az elismerést. Az első kör a várakozásoknak megfelelően alakult: megkapta a legjobb drámai színésznek járó Arany Glóbuszt, és mivel ekkor tájt még ennek a díjnak az elnyerése egyenes utat jelenthetett az Oscarig, Leonardo DiCaprio már el is kezdhette írni a köszönőbeszédét. Ám ennek ellenére a díjátadón a színész mellett a rajongók is hoppon maradtak: nem a Titanic és az Aviátor sztárját, hanem Jamie Foxx-ot invitálták fel színpadra (Ray című filmben nyújtott alakításáért, 2005), hogy átvegye az arany szobrot. Ezzel pedig el is kezdődött Leonardo DiCaprio nyeretlenségi szériája.

3. Egy érthetetlen döntés: Russel Crowe díj nélkül ment haza a 2002-es Oscar-díjátadójáról

A_Beautiful_Mind_russel

Bizonyára sokunk emlékezetében elevenen él még az Egy csodálatos elme c. film legjobb pillanatai. Nem meglepő, hiszen egy nem mindennapi alkotásról van szó. Az Oscar-díj átadása előtt mindenki azt várta, hogy a film főszereplője, Russel Crowe viheti haza díjat, hiszen semmi és senki nem vonhatta kétségbe a győzelmét.

Senki a világon….kivéve az Akadémiát, ugyanis Russel Crowe esetében is az a szomorú, csalódást keltő folyamat zajlott le, mint Leonardo DiCaprio esetében: a Golden Globe-ot megnyerte, de a Denzel Washington ellen már kikapott a „profi ligában” (Kiképzés, 2012). Azért is érthetetlen ez a fordulat, mert a legjobb rendező-; férfi és női mellékszereplő-; és a legjobb film kategóriájában is győzedelmeskedni tudott Ron Howard filmje. És, hogy miért pont Russel Crowe-t hagyták ki a sorból, akinek a játéka tette felejthetetlenné a filmet? Ezt az Akadémiától kérdezzétek meg, és ha esetleg válaszolnak, akkor mondjátok el nekünk is.

4. A balszerencse tovább folytatódik: Leonardo DiCaprio az Aviátor után a Véres Gyémántért sem kapta meg az Oscart

dicaprio_véres gyémánt

Amikor nem kapta meg az Aviátorért az Oscart, úgy voltunk vele, hogy bár szörnyen igazságtalan, mégis rengeteg ideje van még. És azt is biztosra vettük, hogy karrierjét nem egy arany szobrocskával fogják díjazni. Csak várnunk kellett, hogy a megfelelő filmmel jelentkezzen be a díjért. Erre pedig szerencsére nem is kellett sokáig, hiszen Leonardo DiCaprio hamarosan új, „Oscar gyanús” alkotással „költözött be” a filmszínházakba. Azáltal, hogy a Véres gyémántban egy exkatonát alakíthatott, teljesen új, eddig nem látott oldaláról mutatkozhatott be a nagy közönség előtt, bebizonyítva azt, hogy bőven kinőtte már a „romantikus jó fiú”- skatulyát. „Ha valamiért, hát ezért Oscart kell kapnia!” – villant át ez a gondolat újra és újra az agyunkban, miközben a filmet néztük. Ennek a megvalósulására egy pillanatra fel is csillant a remény, amikor kihirdették a Golden Globe - és az Oscar-díj jelöltjeit. Már az első körben, az Arany Glóbuszon „elhasalt” a színész, de ami a legfájóbb, hogy az Akadémia megint úgy gondolta, hogy van nála jobb is, aki megérdemli a filmszakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat. Ez a döntés pedig még a birkatürelmű DiCaprio-fanoknak is sok volt. 

5. Döbbenet! A 12 majom sem segített Brad Pitt-nek

brad-pitt-12monkeys

Elég nagy viták voltak korábban Brad Pitt körül. Sokan csak egy poszter-fiúnak tartották, akit elég kirakni a kirakatba ahhoz, hogy nők milliót „cibálja be” a mozikba. Ellenben benne meg van az a képesség, ami sok nagy reményű fiatal tehetségben nincs meg: képes megkülönböztetni szerepet a szereptől. Ezért a kezdetektől fogva tudatosan olyan produkció felé fordult, ami nem agyonismételt panelekből épült fel, hanem volt benne valami egyedi, megfoghatatlan varázslat. Ennek meg is lett az eredménye: a szép fiú-szerepét sikerült olyan filmekkel levetkőznie, mint a Hetedik, Ha eljön egyszer Joe Black, Szenvedélyek viharában, a Harcosok klubja vagy a 12 majom. Ez utóbbival pedig végre nem csak a nézők elismerését vívta ki, hanem a szakmájét is. Vagyis érthetetlen módon csak félig, mert bár a 12 majomért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Arany Glóbuszt, de nagy meglepetésre, az Oscar-jelöltek listájára még a neve sem kerülhetett fel! Ilyen pedig csak nagyon ritkán fordul elő egy Golden Globe-díjas színésszel.

6. James Franco-ra számítottunk, de végül a „király” beszédét hallgathattuk meg az Oscar-gálán

127Hours_james-franco

A hegymászó tragikus balesetét feldolgozó film főszerepére Danny Boyle azt a James Franco-t választotta, akit a Sam Raimi-féle Pókember-trilógia miatt nehezen tudtunk komolyan venni. Aztán megnéztük a 127 órát… Döbbenten és néma csöndben kóvályogtunk ki a moziteremből. A „One Man Show”- szerkezetű filmben James Franco kulcsfigura volt, aki olyan szinten uralta az egészet, hogy annak leírására nem lehet igazán méltó jelzőt találni. Gyönyörű íve volt a játékának, ahogyan a megpróbáltatásoktól folyamatosan változott, mozgásban volt a karaktere, annak ellenére, hogy majdnem végig egy helyszínen játszódik a történet. Ez bizony Oscart érdemelt (volna). Neki is „sikerült” lefutnia ugyan azokat a köröket, mint kollégáinak Brad Pitt-nek és Leonardo DiCaprio-nak. Jelölték a Golden Globe-ra, amit sajnos nem kapott meg, de legalább rákerült a neve az Oscarra esélyesek listájára. Szemben Brad Pitt-tel, aki egy Golden Globe-győzelemmel sem kerülhetett fel rá….

Meglepő módon azonban az Akadémia nem őt, hanem a szintén zseniális Colin Firth-öt választotta a legjobbnak. Nem akarjuk elvenni az érdemeit, hiszen a Király beszéde szívet markolóan megható alkotás, de talán James Franco-nak egy fokkal nehezebb dolga volt, mert társak nélkül, egyedül kellett helytállnia egy egész estés moziban. Ezt megdöbbentő módon úgy látszik az Akadémia ítészei nem látták….

7. Hihetetlen, de elvették Darren Aronofsky-tól az Oscar-díjat

Darren Aronofsky_requiem

A lélekre ható drámák nagy mestere, Darren Aronofsky ritkán jelentkezik filmmel, de ha megteszi, akkor arra mérget vehetünk, hogy nem mindennapi alkotással rukkol elő. A Rekviem egy álomért után elkészítette Mickey Rourke-al az emlékezetes Pankrátort, amit a felejthetetlen Fekete hattyú követett. A film nem csak Natalie Portman iszonyúan erős alakításától lett mestermű, hanem attól a stílustól, amit Darren Aronofsky beletett.  A történetet végig egy megfoghatatlan, baljós feszültség lengi körül, ami átragad a nézőre is. A befejezése pedig felveszi a versenyt a Rekviem egy álomért megrázó fináléjával is. Épp ezért hihetetlenül megdöbbentő, hogy sem a Golden Globe -, sem pedig az Oscar-díj jelölését nem sikerült díjra váltania. Pedig, ha valaki megérdemelné, akkor az ő!

8. Dr. Szösziből Oscar-díjas színésznő

Walk the Line_reesew

Reese Witherspoon díjazása a kakukktojás a felsorolásunkban, ugyanis ő annak ellenére kapta meg a díjat, hogy tulajdonképpen nem számítottunk rá. Na, nem mintha, nem kedvelnénk őt, hiszen nagyon aranyos volt a Doktor Szöszi-filmekben és hozott egy nagyon korrekt, elismerésre méltó teljesítményt A nyughatatlanban - ezért a filmjéért kapta meg az Oscar-díjat - is, de azért valljuk be őszintén: színészi kvalitásai messze vannak Charlize Theron-tól, Judi Dench-től vagy Felicity Huffman-tól. Pedig ellenük nyert a 2006-os Oscar-versenyben. A Reese Witherspoon-rajongók bizonyára nagyon kellemes emlékekkel gondolnak vissza a nagy napra, mi viszont, azóta is értetlenül csóváljuk a fejünket.

9. Továbbra is méltánytalanul mellőzve: Brad Pitt

Moneyball-Brad-Pitt

Erős a gyanúnk, hogy Leonardo DiCaprio és Brad Pitt valakit nagyon felbosszantottak az Akadémia tagjai közül, mert annyira félnek nekik díjat adni, mint a pestistől. Ezúttal nem Leonardo DiCaprio miatt bosszankodunk, hanem a sorstársáról ejtenénk néhány szót, ugyanis számunkra hihetetlen, hogy Brad Pitt-et, annak ellenére, hogy milyen zseniálisan játszotta a Pénzcsináló c. filmben az álmait követő, soha meg nem alkuszó baseball menedzsert, elkerülte a díjeső. De ezúttal legalább azzal vigasztalódhatott, hogy a Golden Globe-jelölés mellett kapott egy Oscar-jelölést is…

10. Vajon Leonardo DiCaprio a Wall Street után a vörös szőnyeg farkasa is lesz?

dicaprio_wolf

És elértünk az idei Oscar-díj átadóhoz, ahol a legnagyobb kérdés az, hogy Leonardo Dicaprio végre megkapja-e azt az elismerést, aminek már évek óta meg kellett volna történnie. Ahogy Jordan Belfort mondaná: Ne fogadd el a nemet! És mi sem fogadjuk el a nemet. Ezúttal meg kell kapnia. Bár megint nem szerencsés csapatba került, ugyanis az ellenfele az a Matthew McConaughey, aki a Mielőtt meghaltam óta a másodvirágzását éli. Tényleg lenyűgöző, abszolút meg is érdemelné a győzelmet, de ezúttal Leonardo DiCaprio-nak kell nyernie. Nem csak a Wall Street farkasában látottak alakításáért, hanem az egész karrierje miatt is megérdemelné, hogy az Akadémia is elismerje végre. Az esélyeit kicsit növeli, hogy a közvélemény is erőteljes kampányba kezdett, nagy a nyomás az ítészeken, mert mindenki Leonardo DiCaprio köszönőbeszédét akarja hallani. Mi nagyon szorítunk neki. Ha nyer, talán még az Umpla Lumpák vicces táncát is eljárja a színpadon, ahogy tette azt a Wall Street farkasában!

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon