asdf

Énekesből A-listás hollywoodi sztár: Mark Wahlberg

Talán kevesen tudjátok, hogy Mark Wahlberg, mielőtt Hollywood ügyeletes akciósztárjává nőtte volna ki magát, sokáig a New Kids on the Block együttes egyik oszlopos tagja volt. Aztán rálelt a színészetre. A kezdeti bukdácsolások után mára már az egyik legnépszerűbb színésszé lépett elő a 43. életévét betöltő Mark Wahlberg, akinek ugyan átalakuló robotokat nem, de a legjobb szerepeiből álló születésnapi válogatást tudunk „küldeni” ajándékba.

Charlie Croker - Az olasz meló

Bár Mark Wahlberg-nek bőven voltak rosszabb (Charlie kettős élete) és jobb (Sivatagi cápák) próbálkozásai a karrierje hajnalán, de az igazi áttörés egészen 2003-ig váratott magára. Ekkor mutatták be a főszereplésével készült Az olasz meló című akciófilmet, amelyben Mark Wahlberg olyan partnerek oldalán játszhatott, mint Charlize Theron és Donald Sutherland. Az olasz meló az utolsó pillanatig a hagyományos akciófilmes panelekből merít, ezért végig pörgős és friss tudott maradni. Ugyan Charlie Croker-szerepe nem igényelt túl széles színészi eszköztárat, de így is sikerült kiaknáznia a karakterben rejlő potenciált, olyannyira, hogy Mark Wahlberg tulajdonképpen ennek a szerepnek köszönheti azt, hogy a karrierje felfelé ívelő pályára állt.

Dignam - A tégla

Az olasz melóban nyújtott alakításért Mark Wahlberg ugyan semmilyen díjat nem kapott, de a karakter-megformálása arra jó volt, hogy felkeltse Hollywood egyik legnagyobb filmkészítőjének, Martin Scorsese-nek a figyelmét, aki szerepet is ajánlott neki A tégla című filmjében. Ez pedig lehetőséget adott Mark Wahlberg-nek arra, hogy olyan színészekkel dolgozhasson együtt, mint Leonardo DiCaprio vagy Matt Damon.

Az amerikai színésznek, annak ellenére sikerült emlékezeteset alakítania, hogy A téglában tulajdonképpen Leonardo DiCaprio mindenki elől ellopta a showt. Erre szerencsére az Akadémia is felfigyelt, ezért Mark Wahlberg Dignam szerepéért a legjobb férfi mellékszereplő-kategóriájában Oscar- és Golden Globe-jelölést is kapott. Habár ezeket a jelöléseket végül nem sikerült díjra váltania, arra mégis csak jó volt, hogy megszilárdítsa Mark Wahlberg pozícióját a hollywoodi producerek kegyeiben.

Mickey Ward - A harcos

A tégla zajos kritikai sikere megtanította Mark Wahlberg-et az egyik legfontosabb dologra, amit egy feltörekvő hollywoodi színésznek feltétlenül tudnia kell ahhoz, ha komolyan gondolja az álomgyári karrierjét. Ez a dolog pedig nem más, mint a megfelelő szerepválasztás. Elvégre bizonyára Mark Wahlberg sem akar újra egy Az eseményhez-hasonló fiaskót, amiért annak idején Arany Málna-jelölést is kapott.

Ezúttal jó érzékkel sikerült kiválasztani az íróasztalán tornyokban heverő forgatókönyvek közül a The Fighter - A harcos című „irományt”, amelyben Christian Bale partnereként szállhatott ringbe a kritikusok és a nézők kegyeiért. A díjesővel jutalmazott filmben Mark Wahlberg alakítja Micky Ward-ot, a bokszolót. A film tulajdonképpen Mickey és a féltestvére, Dicky (Christian Bale) közötti kapcsolat fejlődését, átalakulását mutatja be. Bár a legtöbb díjat – teljesen megérdemelten – a világ kedvenc „bőregere”, Christian Bale gyűjtötte be, azért Mark Wahlberg-nek sem kellett szomorkodnia, hiszen sikerült karrierje legmeghatározóbb alakítását letennie az asztalra. A játékában az volt a legszebb - amellett, hogy végig hiteles tudott maradni, - hogy látszott rajta az akarás, a küzdelem. Bizonyítani akart azt, hogy lehet rá komoly filmeket is építeni. Nem mellékesen Micky Ward szerepéért begyűjtötte élete második Golden Globe-jelölését is.

John - Ted

A komoly hangvételű thrillerek, drámák és akciófilmek után evezzünk most egy kicsit könnyedebb, vidámabb vizekre. Biztosan sokatok emlékezetében elevenen él még mindig Seth MacFarlane elborult, perverz Teddy-macijának a képe, amelyik folyton betépett Mark Wahlberg-gel. Igen, a Ted-ről van szó, ami az utóbbi évek legnagyobb vígjáték-ötlete. Ráadásul külön jót tett a filmnek, hogy R-kategóriás besorolást kapott, így minden poént kendőzetlenül tudtak elénk tálalni. Az amerikai színész játssza Ted gazdáját és legjobb barátját, John Bennett-et. Azért is fontos lépcsőfok ez Mark Wahlberg-karrierjében, mert A tégla és Az olasz meló sztárja végre bebizonyította azt, hogy a komédia világában is komfortosan tud mozogni.  

Daniel Lugo - Pain & Gain

Michael Bay a Pain & Gain – magyar fordításban Izomagyak - című akciófilmmel bebizonyította azt, hogy a buta robotos blockbusterek-en túl is van élet. Tud még a Bad Boys-hoz hasonló, élvezetes filmet készíteni. A téma, amit feldolgozott, ráadásul külön aktuális is, hiszen a mai világunkban minden csak a pénzről, a szexről és a testépítésről szól. Ráadásul elég erőteljesen rá is erősít azokra a sztereotípiákra, amik körbe lengik a konditeremben „élő” férfiakat.

A film főhősét, Daniel Lugo-t Mark Wahlberg alakítja, aki a szerep kedvéért nem kevés izmot pakolt magára. Ám a testi transzformáció mit sem ért volna akkor, ha nem lett volna képes teljesen átszellemülni a szerepben. Mark Wahlberg-nek pedig annyira sikerült belebújnia a nem túl széles lexikális tudással rendelkező Daniel Lugo szerepébe, hogy már-már tényleg elhittük neki, hogy a fejében nincs más, csak táplálékkiegészítő és fehérje-turmixpor.

Stig - 2 kaliber

Már Mark Wahlberg is elmondhatja magáról, hogy játékadaptáció (Max Payne) után képregényfilmben is szerepelhetett, mert a 2 kaliber alapjait bizony egy képregényfüzet fektette le. A film főhőse ezúttal is Mark Wahlberg, aki most Denzel Washington-t kapta „játszópajtásként” Baltasar Kormákur „gyerekmegőrzőjében”. És milyen jó döntés is volt őket együtt szerepeltetni! Ugyan a film az ezerszer látott közhelyekből építkezik, mégis meglepő módon működik az egész. Ennek titka a fent említett Mark Wahlberg - Denzel Washington páros, akik között frenetikus egysorosok és szócsaták hangzanak el. Az olasz meló sztárja pedig újfent bebizonyította azt, amit a Ted óta már tudunk: jól állnak neki a laza, könnyedebb szerepek is.

Érdekesség még, hogy Mark Wahlberg ebben a filmben újra együtt dolgozhatott Baltasar Kormákur- ral, akivel korábban a Csempészek című filmet „követték el”. Talán egy újabb meghatározó színész-rendező páros van felemelkedőben?

Marcus Luttrell - A túlélő

A túlélő című film valóságos élet-halál harc volt a Peter Berg-Taylor Kitsch párosnak. Előbbi a Csatahajóval szerepelt le csúfosan a kasszáknál, míg utóbbi neve mellé a John Carter hatalmas buktáját is feljegyezhetjük. Ezúttal a főszerepet nem Taylor Kitsch, hanem Mark Wahlberg kapta, aki nem csak a különítményt vezette biztos kézzel, hanem a filmet is végig uralta. Jó lehet a forgatókönyv is kedvezett neki, de ez semmit sem von le az alakításából. Hiába „csapong ki” időnként a vígjátékok vagy a thrillerek világába, mégis a heroikus-figurák azok, amelyekben otthonosan tud mozogni. Ezért is állunk optimistán az új Transformers-film elé, mert végre a robotos franchise-nak is lesz egy karakteres, markáns, igazi hős-típusú színésze, aki talán kicsit ellensúlyozni tudja az üres vizuális orgiát.

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon