asdf

Box Office: Továbbra is a robotok vannak a csúcson

Még a több tucat elrettentő kritikai fogadtatás is kevés volt ahhoz, hogy megállítsák a dinobotok hátán vágtázó Optimuszt. Pedig Amerika ügyeletes komédia királynője, Melissa McCarthy is kihívta egy menetre Mark Wahlberg-et.

A negatív kritikák ellenére Optimuszék maradtak a trónon

Pedig az Autobotok fővezére egy „szolid” 63%-os zuhanást könyvelhetett el a nyitó hétvégéje után. Valahol várható volt a nagymértékű esés. Igaz, én nem a kritikusok között tomboló Michel Bay ellenes hullámnak tudom be ezt az eredményt, hanem a „szájhagyománynak”. Köztudott, hogy az emberek szívesebben mennek el egy olyan filmekre, amiket a barátaik, szeretteik ajánlanak. És ugyan ezzel a lendülettel el is kerülik azokat.

Bár irdatlan nagy ütést kaptak Űrdongóék, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy végleg padlóra küldjék őket. A látványos blockbuster második hétvégéje után a Paramount 36 millió dollárral lett gazdagabb. A Transformers: A kihalás kora ezzel már Amerikában 174 millió dollárnál jár, a nemzetközi eredményekkel együtt pedig a 600 milliós küszöb előtt toporog. Azzal pedig, hogy sikerült a második hétvégéje után is megtartania a vezető helyét, megtörte az idei blockbusterek átkát.

Egy érdekes összehasonlítás: az első Transformers-trilógiát lezáró film, A hold sötét oldala ugyanennyi idő alatt Amerikában 228 millió dollárt tudott összekaparni. Ilyen szempontból nézve A kihalás kora rosszabb eredményt produkál, ám általánosságban jellemző mostanság a filmpiacra az, hogy egyre nehezebben lehet bevonzani az embereket a mozikba. A Mark Wahlberg nevével fémjelzett új trilógia első részének az összbevétele még így is impozáns. Nem véletlen, hogy a stúdió már be is jelentette a folytatást.

boxoffice_masodikhetvege_1

Melissa McCarthy népszerűsége törtetlen

Ha évekkel ezelőtt azt mondja nekem valaki, hogy a Szívek Szállodája lökött főszakácsa, Sookie egy szép napon Hollywood meghatározó vígjátékszínésznője lesz, biztosan kinevetem. Ugyan a népszerű sorozatban nagyon kellemes volt a jelenléte, mégsem gondoltam volna, hogy Melissa McCarthy komolyabb mozis karriert futhat majd be. Pedig pontosan ez történt. Olyan filmekben játszhatott már fontosabb szerepet, mint, a Személyiségtolvaj vagy a Másnaposok 3. Az igazi áttörést számára a Női szervek komédia hozta meg, amelyben Sandra Bullock partnereként késztette nevetésre a nézők rekeszizmait.

A Tammy c. vígjátékban már abszolút főszerepet vállalt. Ugyan nem tudta letaszítani Mark Wahlberg-et a bevételi lista éléről, mégis szép eredményeket ért el. A 20 milliós budget-ből forgatott film a nyitó hétvégéjén már vissza is hozta a készítési költségeket, amit mostanra 32 millió dollárra kúszott fel. Innentől kezdve Melissa McCarthy vígjátéka már színtiszta profitot termel úgy, hogy Amerikán kívül alig pár országban mutatták be.

boxoffice_tammy_masodikhely

Nem sokan váltottak jegyet Scott Derrickson ördögűzésére

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokát Scott Derrickson új filmje, a Távozz tőlem, Sátán! foglalhatta el. Már most látszik, hogy messze nem lesz akkora siker, mint az előző filmje, a Sinister volt. Egy kis emlékeztető: az Ethan Hawke főszereplésével készült horror anno 3 millió dollárba „fájt” a stúdiónak, ami végül csak Amerikában 48 milliót hozott vissza, az összbevétele pedig elérte a 77 milliót. Impozáns eredmény. Ennek tükrében a Sony-nál úgy gondolták, hogy ideje nagyobb összegekkel „rémisztgetni” Scott Derrickson-t, aki az új „ördögűzését” már 20 millió dollárból szervezhette meg. A főszereplő – Eric Bana – kiléte és a bemutatott trailerek alapján egy újabb hidegrázós horrorfilmben reménykedtünk, ám a végeredménye messze alulmúlta a várakozásunkat. Ami a stúdió részéről rosszabb, hogy anyagi szempontból is. Számszerűsítve: a 9 milliós startot követően 15 milliónál tart az első hétvégéje után a Távozz tőlem, Sátán!, ami ugyan bukás nem lesz, de a pénzeszsákot sem fogja kiszakítani.

boxoffice_tavozztolemsatan_3

Top 10-es amerikai bevételi lista

1. Transformers: A kihalás kora

2. Tammy

3. Távozz tőlem, Sátán!

4. 22 Jump Street - A túlkoros osztag

5. Így neveld a sárkányodat 2.

6. Earth to Echo

7. Demóna

8. Jersey Boys

9. Think Like a Man Too

10. A holnap határa

Megosztás facebookon