asdf

Transformers

A Paramount évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a népszerű Hasbro játékból – amiből több mesefeldolgozás is készült – érdemes lenne látványos blockbuster mozit készíteni. Rendezőnek a Bad Boys-filmek direktorát, Michael Bay-t szemelték ki, aki kapva kapott az alkalmon, hogy felrobbantsa fél Amerikát.

Meglepő módon a 2007-ben bemutatásra kerülő Transformers egy olyan kellemes látványfilm lett, ami minden butasága, logikai bukfence ellenére roppant szórakoztatóra sikeredett.

Szórakoztató popcorn mozi

Az első Transformers-film esetében érzetem leginkább azt, hogy nincs nyomás a készítőkön. Nem kellett rohamtempóban összedobniuk a történetet, hanem volt idejük egy többé-kevésbé kerek cselekményt rittyenteniük. Michael Bay nagy segítségére volt Robert Orci, aki többek között olyan kellemes blockbusterek alapanyagáért felelt, mint a két Star Trek-film. Bár a Transformers minőségben nem közelíti meg a J. J. Abrams-féle alkotásokat, de ennek ellenére az első rész a Transformers-trilógia legüdítőbb, legfrissebb epizódja lett.

transformers_1_heti kedvenc_2

A történet szerint már évszázadok óta dúl a véres háború a Megatron vezette Álcák és az Optimusz fővezér irányítása alatt harcoló Autobotok között. Utóbbiak azért érkeznek a Földre, mert megtudták, hogy az Örök Szikra, ami őket is teremtette, a parányi kis bolygónkon van elrejtve. Tudták azt is, hogyha ezt az Álcák is megneszelik – ami mellékesen hamar meg is történik -, akkor nem csak az Örök Szikra kerülhet rossz kezekbe, hanem a földlakók életét is súlyos veszély fenyegetné. Optimuszéknak természetesen az emberek között is akad segítsége Sam Witwicky (Shia LaBeouf) személyében, aki az egyszerű, hétköznapi srác szerepéből kilépve nagyon gyorsan a világunk megmentőjévé válik. Pedig a történet hajnalán csak annyi vágya volt, hogy meghódítsa a világ legszebb gimnazista lányának, Mikaelának (Megan Fox) a szívét.

A látványos robotos blockbuster első része Shia LaBeouf főszereplésével készült, aki a forgatókönyv lehetőségeihez képest és a saját színészi képességeihez mérten megfelelően helytállt. Jól állt neki a csetlő-botló srác szerepe. Partneréül Megan Fox-ot kapta, aki a történet szempontjából inkább csak lélegzetelállítóan gyönyörű biodíszletként funkcionált.

transformers_1_heti kedvenc_1

A Transformers annak ellenére is kasszát robbantott, hogy előzetesen talán még a Paramount sem várt tőle sokat. A 150 millió dollárból sáfárkodó első rész Amerikában megduplázta a készítési költséget (319 millióval zárt), a nemzetközi eredményekkel együtt pedig több mint 700 milliót szállított Optimusz fővezér a stúdió fejeseinek. Nem csoda, hogy a Paramount rohamtempóban hozzá is fogott a második rész előkészületeihez, amin sajnos nagyon erősen érződött már a folytatásokra jellemező gyermekbetegség, amiből még a trilógiát lezáró a Transformers - A Hold sötét oldala sem gyógyult ki teljesen.

Most pedig már a nyakunkon van a második Transformers-trilógia nyitó részének, A kihalás korának a bemutatója. A főszerepben ezúttal Mark Wahlberg lesz látható, akinek a személyében végre kaphat egy markáns, igazi hős-típusú karaktert a franchise, ami kimondottan jót is tehet a kifulladni látszó robotos történetnek. Ennek aprójából választottam heti kedvencnek az első Transformers-mozit, ami számomra a három rész közül a legtöbb szórakozató percet okozta. Ráadásul a látványvilága a mai napig is az élvonalba tartozik, hiába telt el a bemutatója óta hét év.

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon