asdf

A varázsló legenda megalkotója: J. K. Rowling

  • Szerző: Medve Pál
A 3. évezred elején felcseperedő ifjúság legmeghatározóbb szépirodalmi műremeke a Harry Potter hét kötetes varázsló kalandjai voltak. J. K. Rowling a világsiker könyvsorozat szellemi megalkotója ma ünnepli a 49. születésnapját!

A brit születésű Joanne Kathleen Rowling ma már a világ legsikeresebb és leggazdagabb írói között tarthatjuk számon. A több milliárd dollár értékű Harry Potter franchise alkotója, a tipikus állom karriert futotta, a sikertelenségből az elképzelhetetlen népszerűségig tornázta fel magát. A történetmeséléshez való talentuma már kisgyermek korában megjelent, legfőképpen a fantáziadús, misztikus történetekre volt fogékony. Életútjáról egy TV filmet is készítettek A J. K. Rowling-sztori néven (Magic Beyond Words: The JK Rowling Story), ahol a főszerepet az ausztrál sorozatsztár Poppy Montgomery játszotta.

Születésnapja alkalmából egy film kontra könyv érdekesség összeállítással szolgálunk nektek. Akik a filmek előtt olvasták a regénysorozatot felfrissíthetik az emlékeiket a varázsoló élményekről, akiknek idegen volt a könyv, azok megismerkedhetnek azzal, hogy milyen változtatásokon esett át a teljes történet míg elért a mozivászonra.  További érdekesség, hogy Rowling az elmúlt hetekben kiadott egy kisebb terjedelmű novellát, ami a Dumbledore serege öt kulcsemberének (Harry, Ron, Hermione, Luna Lovegood és Neville Longbottom) korosodó történetét meséli el. A hősök visszatérnek a Kviddics világbajnokság döntőjére ahol újra egyesülnek egy rövid anekdota erejéig. A történet regisztráció után elolvasható a pottermore.com rajongói weboldalon.

 Tumblr_mdxx8wDZE81rhenvco1_400

1. Az 1997-es angol kiadvány Harry Potter and The Sorcerer's Stone-t nevét amerikában Harry Potter and The Philosopher's Stone-ra változtatták.

2. A nyolc Harry Potter-film minden idők legtöbb bevételt hozó filmszériája, megelőzve ezzel a James Bond 22 részes szériáját is.

 tumblr_inline_mu5si3ljI41qg07av

3. Ahol Harry hozzáér Mógus professzorhoz, ott a könyvben a bőre felhólyagosodik, és égési sérülések keletkeznek rajta, azonban a filmben kővé válik és elporlad. Ezt a változást valószínűleg azért eszközölték, hogy gyerekbarátabbá tegyék a filmet. Újabb következetlenség: Harry látja Mógust meghalni, így a harmadik részben látnia kéne a kocsikat húzó thesztrálokat. A könyvben elájul, így nem szemtanúja Mógus halálának. A filmben viszont akkor ájul el mikor Voldemort "átrepül" a testén.

4. A filmben Harry meglátja Peter Pettigrew nevét a Tekergők Térképén, és utánamegy, hogy megtalálja. A könyvben csak Lupin professzor veszi észre a nevet.

 giphy

5. A Harry Potter és a Bölcsek Köve rendezésére felmerült még Alan Parker (Evita, Angyalszív), Terry Gilliam (12 majom, Gyalog galopp) és Steven Spielberg is. Spielberg a Hatodik érzék Haley Joel Osmentjét képzelte el Harry szerepére, de J. K. Rowling és a Warner Bros. is ragaszkodott ahhoz, hogy angol színészek játsszák a főszerepeket. Spielberg végül azért nem vállalta a feladatot, mert nem kapott volna teljes szabadságot.

6. David Hayman a filmsorozat vezető producere nagyon szigorúan kezelte a franchise körüli változásokat, így élt meg a 8 részes varázsoló kaland 4 különböző rendezőt.

 gif01hermionedikmopre

Mike Relm a YouTube videómegosztó "filmremixelő" fenegyereke a Harry Potter szériát is a vágó munkaasztalára helyezte. A népszerű zenés montázsai a Roxfort varázslótanoncai előtt is tiszteleg.

Megosztás facebookon