asdf

A 10 legjobb repülős film

  • Szerző: P. Kristóf
Liam Neeson a héten levegőbe száll, hogy megküzdjön az igazságért, ezért összeszedtük nektek a legjobb repülőn játszódó filmeket.

10. Kígyók a fedélzeten

Kígyók a fedélzeten

Igazi trash gyöngyszerm a jobbik fajtából. A Végső állomás rendezőjének filmjében Samuel L. Jackson egy olyan ügynököt alakít, akinek Hawaii-ról kell Los Angeles-be szállítania egy maffiagyilkosság szemtanuját, aki ha tanuskodik, lebuktathatja az egész szervezetet. Mivel ilyen nagy a tét, ezért a milliárdos bűnözők halálos kígyók tömkelegét eresztik el a járaton, hogy végezzen a tanuval. Több ezer méterrel a föld felett ezúttal az állatvilág legkegyetlenebb ragadozóival kell megküzdeniük ebben a vérbeli másodvonalas akciófilmben. Igazán egyszerű darab, de szórakoztató és mindenképp a repülős filmek listáján a helye.

9. Con Air - A fegyencjárat

Con Air

A lista következő helyére ismét egy repülőgépes akciófilm került, ám ezúttal már a legnagyobb sztárokkal a fedélzeten. Nicolas Cage épp aznap szabadulna, ezért sok fegyenccel együtt felteszik egy gépre, de a legkeményebb bűnözők, akiket vele ellentétben csupán áthelyezni akartak, átveszik az irányítást. A kígyók után most az emberi gonoszság a főellenség, ami azért olyan bonyolult, mert a levegőben nincs hová menekülni a sok pszichopata elől, így mennyország helyett a poklot találja meg a főhős az égben.

8. Az elnök különgépe

Az elnök különgépe

Ezúttal a világ egyik legbiztonságosabb repülője, az Amerikai Egyesül Államok elnökének magángépe kerül bajba, amikor terroristák foglalják el. A Trója és a Viharzóna rendezőjének filmjében már nem csak a bűnözők kerülnek a képbe, hanem egy jóval globálisabb terrortámadás lehetősége is. Ráadásul Harrison Ford játssza az elnököt, aki kész harcolni is a lánya életéért Gary Oldman-nel. Politikai thriller a javából a fellegekben. 

7. Egek ura

Egek ura

A sok akció után ezúttal egy romantikus drámával van dolgunk. George Clooney egy olyan ügynököt alakít, aki repülővel járja az országot, hogy kirúgjon másokat. Mindeközben élete ijesztően sekélyessé válik, szállodákban lakik, nincsenek kapcsolatai, pedig egy élő legenda a szakmában. Olyannyira, hogy azon elit társaság tagjává fogadják, akik a legtöbbet repülték életük során. Az Egek urához hasonló őszinteséggel még sosem írták le a repülés és az ehhez kapcsolódó gondok összességét, a valaha készült legjobb repüléssel foglalkozó dráma. 

6. Airplane!

Airplane

Az Airport sorozat óriási sikerét követően a paródiák nagymesterei nem hagyhatták szó nélkül a dolgot és elkészítették saját repülős filmeket kigúnyoló alkotásukat, az Airplane!-t. Sosem volt még ilyen vicces, amikor egy repülő bajba kerül, erről gondoskodik nekünk Leslie Nielsen is. 

5. Top Gun

Top Gun

Tom Cruise, napjaink egyik legnagyobb sztárja is a levegőben vált ismertté, amikor 1986-ban beült Tony Scott katonai repülőjébe. Maverick az egyik legjobb vadászpilóta, de a legjobb akar lenni, ezért jelentkezik a Top Gun nevű elitképzőbe. A film ezúttal nem katasztrófát vagy terrortámadást mutat be, hanem azt, hogy milyen erőfeszítések árán lehet valakiből profi vadászpilóta.

4. Életben maradtak

Életben maradtak

1971-ben egy Chilébe tartó repülőgép lezuhant az Andokban. Az utasok főleg középiskolás focisták voltak, nagy részük túlélte a balesetet, de életük legnehezebb időszaka még csak ezután következett, ugyanis napokig kellett harcolniuk a túlélésért a hidegben élelem és meleg ruhák nélkül. A megrázó igaz történet ezúttal nem a repülést, hanem az ahhoz kapcsolódó legnagyobb félelmet, a zuhanást és az utána következő borzalmakat meséli el.

3. A United 93-as

A United 93-as

A szeptember 11-i terrortámadás megtörtént eseményei sem maradhattak ki a sorból, Paul Greengrass, aki legutóbb a Phillips kapitánnyal alkotott emlékezeteset, mutatta be annak a járatnak a történetét, melynek utasai felvették a harcot a terroristákkal. Ugyanis azon a bizonyos napon nem csak azokat a gépeket térítették el, melyek lerombolták a World Trade Centert, hanem egy másikat is. Ennek utasai nem hagyták magukat és végső elkeseredésükben egy mezőre irányították gépüket, hogy ha már mindenképp meg kell halniuk, akkor legalább megmentsenek másokat. A film ezeknek a hősöknek állít dokumentarista emléket.

2. Kényszerleszállás

Kényszerleszállás

A Forrest Gump és a Vissza a jövőbe rendezőjének repülős filmjében Denzel Washington egy olyan zseniális pilótát alakít, aki nem él józan életet. Ahelyett, hogy ezzel veszélybe sodorná utasait, pont az ellenkezője történik, kokainmámorban úszva egy utánozhatatlan trükkel megmenti több száz ember életét és épségben lehozza a meghibásodott gépet. Rendkívül nyomasztó és izgalmas film melyben keverednek a dráma és a thriller stílusjegyei. Egyszerűen zseniális, ha megnézted, többé nem tudsz ugyanúgy gondolni a repülésre, mint elötte.

1. Aviátor

Aviátor

Scorsese és DiCaprio második közös filmjében a legendás amerikai pilóta, filmrendező és milliárdos üzletember, Howard Hughes életét dolgozták fel. A Pokol angyalai című filmjével korának egyik leglátványosabb produkcióját hozta létre és megalkotta a repülős filmek műfaját, de forradalmasította a repülést magát is. Kalandos életének történetében a repülőkön és személyes drámán keresztül mindent láthatunk, a legsokszínűbb és legnagyszabásúbb repülős mozi a filmtörténelemben.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon! 

Megosztás facebookon