asdf

25 történelmi esemény, amiért a mutánsok felelősek

  • Szerző: P. Kristóf
Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai nem egy egyszerű képregényfilm lesz, ez derül ki a legújabb marketinges lépésből is, hiszen nyilvánosságra hoztak 25 momentumot a múlt és a jövő történelméből, mely mögött a mutánsok állnak.

1962: Kubai rakétaválság

25 moments

A Hidegháború kulcsfontosságú pillanatában rakétákat lőttek ki Kuba közelében, ezek azonban állítólag egy egy emberfeletti képességekkel rendelkező titokzatos csoport miatt működésképtelenné váltak. Képünkről az is kiderül, hogy a támadást Magneto akadályozta meg.

1963: Erik Lehnsherr gyilkosságba keveredik

25 moments

A Magneto néven ismert mutáns állhat John F. Kennedy meggyilkolása mögött, ugyanis egy szemtanu látni vélte őt a helyszínen. Ő maga tagadja a közreműködését a merényletben és elindítja a Szabad Magneto! mozgalmat. 

1965: Charles Xavier megnyitja a tehetséges fiatalok számára működtetett iskoláját

25 moments

Xavier megnyitja magániskoláját rejtett szándékkal: biztonságos menedéket nyújt a fiatal mutánsok számára, hogy tudjanak tanulni és megismerjék képességeiket.

1967: A Trask Industries kifejleszti a mesterséges végtagokat

25 moments

A Trask Industries által kifejlesztett mesterséges végtag több millió protézissel élő ember életét változtatja meg. Bolivar Trask forradalmasítja a protézisek világáta DNS manipuláció segítségével előállított mesterséges végtagok feltalálásával. 

1972: Botrány Nixon Fehér házi szalagjáról kitörölt részletek miatt

25 moments

A Nixon elnök vesztét okozó hírhedt hangfelvételek a Watergate botrényt követően kerültek nyílvánosságra és számtalan privát megbeszélés található rajtuk, ám 18 és fél percnyi anyag hiányzik belőle. Nixon titkárnője azt állította, hogy ő követte el a hibát, amikor a szalagokat másolta, de valójában Trask és Nixon titkos megbeszélését tűntették el a felvételről. 

1973: Trask bejelenti az Őrszem 1 programot

25 moments

Nixon elnök tárt karokkal fogadja a programot, melynek értelmében a Trask Industries megkezdi a mutáns fenyegetés elleni védekezért az Őrszem 1 keretében. Bár az óriási támogatottságú rendszer növelte az ország biztonságát, a kiadások miatt csökkent az életszínvonal minősége.

1975: Xavier Washingtonba megy

25 moments

Xavier zárt ajtós védőbeszédet tart a politikusoknak a mutánsok védelmének érdekében. Szabadságot kér fajtársainak, melyben a beilleszkedés és a titoktartás is szerepel.

1977: Világrekord botrány

25 moments

Pietro Maximoff nyolc világrekordot dönt meg, ezzel felvetve a mutánsok részvételének problémáját a sportokban. A Trask Industries közreműködésével bevezetik a DNS-tesztet versenyek előtt, hogy kiszűrhessék a mutánsokat, ugyanis azok innentől fogva nem vehetnek részt hivatalos sporteseményeken. 

1984: Az emberi többség szervezet a mutánsokat isten átkának kiálltja ki

25 moments

A népszerű televíziós hittérítő, Bob Bell és szervezete, Az emberi többség támogatja az erős mutánsellenes mozgalmat. Alapelveik között található, hogy a betegségek isten átkai a mutánsok integrációja miatt.

1986: Csernobili atomkatasztrófa

25 moments

A Csernobili atomkatasztrófát követően ugrásszerűen megnő a mutáns csecsemők száma a térségben, mely több generációra is kihat.

1988: Tüntetések a berlini falnál

25 moments

Németország az első, ahol bevezetik a mutánsok elkülönítését. Pár renegát mutáns lerombol egy mérföldnyi darabot a falból tüntetésképpen, majd megölnek 23 embert és megsebesítenek 200-at. Ennek hatására nő a mutáns ellenes mozgalmak támogatottsága a város nyugati felében, így a fal továbbra is a helyén marad és hivatalosan is mutáns zónának tekintik.

1989: DNS -bizonyíték

25 moments

A Trask Industries közreműködésével az FBI bemutatja az új módszert, melynek segítségével a helyszínen talált DNS-nyomokat felhasználva azonosítani tudják a tetteseket. Titokban közben Trask elkezdi gyűjteni a mutánsok adatait, összeállítva egy jegyzéket róluk, hogy eladja gazdag kormányoknak. 

1991: Dél-afrikai reform

25 moments

Dél-Afrika belép az elfogadás és egyenlőség korszakába, ezzel biztonságos menedéket nyújtva a mutánsoknak. Miközben a világ többi országában nő az üldözésük, Dél-Afrika büszkén hírdeti, hogy mindenféle menekült számára menedéket biztosít.

1994: Zapatista flekelés mutáns segítséggel

25 moments

A zapatista gerillák bevonják hadseregükbe a mutánsokat is. Az ellenállás a segítségüknek köszönhetően harcba száll a mexikói kormánnyal és fegyveres konfliktus robban ki Dél-Mexikóban.

1996: Kitör a kergemarhakór

25 moments

Az X-gén kutatása világméretű járványhoz vezet, ugyanis a Trask Industries azon kísérletezik, hogy megtalálják a mutánsokért felelős gén ellenszerét, ám az állatokon való tesztelés balul sül el. Ennek nyomán elterjed egy rendkívül veszélyes és fertőző járvány, melyet kergemarhakórnak neveznek el. 

2001: Guantanamoi-öbölben mutáns fogolytábor nyílik

25 moments

Az amerikai kormány megbízza a Trask Industriest, hogy építsen fogolytábort a mutánsok számára a Kubában található Guantanamoi-öbölben. Ezt olyan személyeknek tartják fenn, akik a kormány szerint veszélyesek lehetnek a nemzet biztonságára.

2006: A háborúzó mutánsok lerombolják a Golden Gate hidat

25 moments

Ahogy az X-Men: Az ellenállás vége című filmben láthattuk, a mutációért felelős gént elpusztító vakcina megjelenésének következtében mutáns lázadás tör ki, a harcok során elpusztul a Golden Gate híd. Az elnök az X-Men csapat segítségét kéri az újjáépítésben és rájön, hogy rendezni kell a viszonyt a fajok között, így a Bestiát, vagyis Hank McCoy-t kinevezi az ENSZ nagykövetének. 

2008: Az USA falat emel, hogy megerősítse határait

25 moments

Az amerikai kormány kétezer mérföld hosszúságú falat emel a mexikói határ mentén. A politikusok szerint ez egy szükséges lépés az illegális bevándorlás megállításának érdekében, de valójában egy elkeseredett kísérlet az egyre növekvő számű, lázadó mexikói mutánsok távoltartására.

2009: Mutáns gátló nyakörv

25 moments

Miután több mutánsnak is sikerült megszöknie a fogolytáborból, a Trask Industries kifejleszti a mutánsok képességeit gátló nyakörvet, ezzel bebizonyítva, hogy a mutánsok ereje nem felülmúlhatatlan.

2010: A Trask Industries megszerzi Xavier professzor magániskoláját

25 moments

Miután a Trask Industries-nak sikerül megszereznie Xavier professzor iskoláját, mely menedéket nyújtott a mutánsoknak, bezáratja a létesítményt és kutatólabort csinál belőle. 

2011: Felvonulás az X birtoktól

25 moments

A mutáció ellenszerének feltalálsa miatt kirobbanó fegyverkezési verseny ellen tüntetve az X birtokról a Zuccotti parkig menetelve békés mutánsok foglalják el a Wall Street-et. Az Őrszemek megtámadják békés felvonulást, a hatalmas káoszban meggyilkolják az Angyal névre hallgató mutánst.

2012: A mutánsok megszöknek a fogolytáborokból

25 moments

Blink segítségével 30 bezárt mutánsnak sikerül megszöknie a Trask által működtetett börtöntáborokból.

2013: Trask bejelenti a Mark X programot

25 moments

A növekvő számú mutáns felkelések következményeképp Trask bemutatja az Őrszemek legújabb generációját, mely a mutáns fenyegetés végleges felszámolását ígéri. Az Őrszem X képes megváltoztatni az alakját és a környezetéhez is tud alkalmazkodni.

2015: Hank McCoy halála

25 moments

A Bestia néven ismert mutáns, aki a legtöbbet tett az emberek közé való beilleszkedésért, gyilkosság áldozatává válik. Az Emberi többség nevű szervezet pár dühös tagja elhurcolja otthonából és a házán kívül megölik.

2018: Bishop megalapítja a Szabad mutánsok nevű szervezetet

25 moments

Bishop, aki a fogolytáborból megszökők egyike, megalapítja az első katonai mutáns szervezetet, mely világméretű ellenállássá növi ki magát. 

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon