asdf

Született gyilkosok

  • Szerző: P. Kristóf
Most láttuk Az éhezők viadala második részét és Woody Harrelson karaktere volt a kedvencünk, ezért Született gyilkosok című filmjét választottuk heti kedvencünknek.

A Született gyilkosok című film forgatókönyvét Quentin Tarantino írta negy szerelmespárról, akik úgy döntenek, hogy gyilkos túrára indulnak. Saját maga szerette volna megrendezni, ám nem kapta meg hozzá a félmillió dolláros anyagi támogatást, így végül túladott rajta. A sztori a Warner Brothers-hez került, ahol felfigyelt rá Oliver Stone, aki a Vietnám-trilógiájának befejező darabja, az Ég és Föld után valami sokkal egyenesebb és egyszerűbb dolgot keresett. Egyből megtetszett neki a dolog, eleinte egy igazi akciófilmként képzelte el, olyanként, amilyenre Arnold Schwarzenegger is büszke lehetne. Aztán a korszak eseményei közbeszóltak, O.J. Simpson ügye és több másik, hasonló gyilkossági per nyomán észrevette, hogy mekkora szerepe van ezekben a médiának. A párbeszédeket többnyire érintetlenül hagyták, de több helyen is átírták Tarantino eredeti történetét. Például a Robert Downey Jr. által játszott riporterről a gyilkos párra helyezték át a hangsúlyt, továbbá feltöltötték az egészet a médiát erősen kritizáló elemekkel.

Született gyilkosok

Ekkor Tarantino ki is jelentette, hogy ehhez a filmhez neki már semmi köze nincs, de sok sikert kíván a rendezőnek. A filmet mindössze 56 nap alatt leforgatták, de az utómunkálatok tizenegy hónapig elhúzodtak a szokatlanul sok vágás miatt. (A film az átlagos 5-600 helyett 3000 vágást tartalmaz!) A zenéjét a Nine Inch Nails énekese, Trent Reznor szerezte, aki saját elmondása szerint ötvenszer megnézte a filmet, mielőtt nekilátott volna a munkának, hogy megfelelő hangulatba kerüljön. A képi világa is egyedülálló, meglehetősen őrült és pszichedelikus stílusban fényképezték, fekete-fehér jelenetektől kezdve animációs részletekig minden teret kap benne. Sok helyen a színekkel is játszottak a készítők, ami egy teljesen egyedi hangulatvilágot ad az egésznek. 

Született gyilkosok

Így nem csupán a film témája különleges de maga a kivitelezés is. Azóta sem készült semmi, ami akár csak hasonlítana is a Született gyilkosokra. Az Entertainment Weekly minden idők nyolcadik legvitatottabb filmjének választotta. Bemutatásakor elég vegyes kritikákat kapott, kettéosztotta a nézőket. Valaki imádta, míg mások kifejezetten gyűlölték. Ez várható is volt egy olyan filmtől, mely ilyen nyíltan bírálja a médiát, felhasználták többek között a Coca Cola híres jegesmedvés reklámját is. Érdekesség, hogy a multicég még azelőtt engedélyt adott erre, hogy tudták volna, miről fog szólni a film, de amikor meglátták a végeredményt, teljesen felháborodtak. Azonban nem ez volt az egyetlen ilyen utalás, több korabeli reklámot is láthatunk a filmben, valamint a történet nagy részét tévésorozatok és műsorok paródiájaként tálaltak. 

Született gyilkosok

A Született gyilkosokat a brutalitása miatt érte a legtöbb támadás. A történet két főszereplője a gyermekkori traumáktól üldözött szerelmespár, akik útjuk során mindenhol esztelen vérengzésbe kezdenek, csupán egyetlen embert megkímélve, hogy elmondhassa, itt járt Mickey és Mallory. Miután börtönbe kerültek, a média szupersztárt csinált belőlük, egy riporter sikerhajhászása közben meg is szöknek onnan. A film nem ítéli el karaktereit, sőt azt mutatja be, hogy az emberek számára mennyire szimpatikusak, ami szintén kiverte jópáraknál a biztosítékot. A legnagyobb port viszont azok a gyilkosságok kavarták, melyekre állítólag a film inspirálta az elkövetőket. 

Született gyilkosok

Összességében egy olyan kultfilmről beszélünk, mely mind a mai napig teljesen egyedülálló és zseniális, ráadásul olyan mérétkben kritizálja a társadalmat uraló médiát, amilyenre még nem nagyon volt példa. Oliver Stone egyik legkiválóbb munkája, de Quentin Tarantino is megmutatta, amit azóta mindenki tud, hogy őrülten jó filmes. Persze a színészek sem elhanyagolhatók, Woody Harrelson élete alakítását nyújtotta, Robert Downey Jr. már itt is bebizonyította tehetségét, míg Tommy Lee Jones hozta a tőle megszokott formát. de Quentin Tarantino is megmutatta, amit azóta mindenki tud, hogy őrülten jó filmes. Viszont tizennyolc éven alattiaknak és agresszív hajlamokkal rendelkezőknek nagyon nem ajánlott! Mindenki másnak viszont szinte kötelező darab.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon