asdf

Hetedik

  • Szerző: P. Kristóf
Csütörtöktől a mozikban Morgan Freeman legújabb filmje, a Last Vegas. Nekünk ő az egyik kedvenc színészünk, így a Hetedik című alkotását választottuk heti kedvencünknek.

Az 1995-ben bemutatott Hetedik című filmet minden idők egyik legjobb sorozatgyilkos mozijaként tartják számon. Az azóta óriási elismerésnek örvendő David Fincher rendező második alkotása, előtte főleg videóklippeket készített. A főszerepben két nyomozó áll, a nyugdíjazását váró Somerset (Morgan Freeman) és újdonsült társa, a fiatal Mills (Brad Pitt). A városban egy rendkívül könyörtelen elmebeteg sorozatgyilkos tűnik fel, aki a bibliából ismert hét főbűn mintájára szedi áldozatait, az ő feladatuk elkapni őt.

Hetedik

A rendőrpáros kísértetiesen hasonlít a Halálos fegyver sémájára, a hangulat és az előttük álló nyomozás azonban már közel sem olyan szórakoztató. Vagyis ez így nem teljesen igaz, hiszen a film lebilincselő és izgalmas, de kétségtelenül nem egy akció-vígjáték, hanem egy rendkívül nyomasztó thriller. A Hetedik még a 10 legijesztőbb filmjelenetet tartalmazó listánkra is felkerült. A különböző áldozatokat a hét főbűn alapján választja ki a gyilkos és egy annak méltő befejezést készít elő számukra. A halálok különösen sokkolóak és embertelenek, kirázza tőle a hideg a nézőt. A látvány sem túlzottan visszafogott, brutalitása is hozzájárult hírnevéhez. 

Hetedik

A forgatókönyvet Andrew Kevin Walker írta a New Yorkban eltöltött évei hatására. Eleinte William Hurt-öt képzelte el az idős nyomozó szerepére, kifejezetten rá mintázta a karaktert. Aztán Al Pacino neve is felmerült, végül mégis Morgan Freeman-re esett a választás. A rendezői szék sem volt olyan egyértelmű, bár a studió felkereste az Alien harmadik részével bemutatkozó Fincher-t, de ő másfél évig el sem olvasta a forgatókönyvet, ugyanis a debütáló alkotása rossz élményeket hagyott benne a filmkészítéssel kapcsolatban. Végül egy hibának köszönhető, hogy elfogadta a felkérést, ugyanis véletlenül a forgatókönyv egy korábban elutasított változatát küldték el neki, mely a film végső befejezését tartalmazta. Ez nagyon megtetszett neki, hiszen végre nem az a szokásos nyomozós történet volt, hanem valami brutálisan új. Brad Pitt is kifejezetten úgy szerződött le a filmhez, hogy megtartják ezt a verziót a studió kérése ellenére, ugyanis előző filmje, a Szenvedélyek viharában befejezését is újra kellett forgatni, amikor a tesztvetítéseken a közönség negatívan értékelte. 

Hetedik

Már ha csak ezt a hatását tekintjük a filmnek, hogy David Fincher mégis visszakapta bizalmát a mozival kapcsolatban, akkor hálásak lehetünk neki, hiszen később olyan alkotásokat készített el, mint a Harcosok klubja, a Social Network, vagy a Benjamin Button különös élete. De a rendező és Brad Pitt közös karrierjét is a Hetedik számlájára írhatjuk, mely eddig három filmtörténeti szempontból is fontos alkotást tesz ki. Ez azonban még nem minden, gyakorlatilag újraírta a sorozatgyilkosokról szóló történetek egész stílusát és lényegét, ráadásul egy olyan undorító és bizarr látásmódot vezetett be, mely azóta is példaértékű. Sokan próbálják utánozni, vagy a nyomdokaiba lépni, de eddig senkinek sem sikerült. A Hetedik egy elképesztően nyomasztó, fordulatos és izgalmas thriller, mely nem kímél senkit. A közönség és a kritikusok is imádták, a 30 milliós gyártási költségét megtízszerezte, az 1995-ös év egyik legsikeresebb alkotása lett. 

Megosztás facebookon