asdf

A nyolcadik utas: a Halál

  • Szerző: P. Kristóf
Már biztosan észrevettétek, hogy a heti kedvencünk kiválasztásakor mindig figyelembe vesszük az aktuális mozipremiereket. Mivel Ridley Scott legújabb filmje, A jogász a héten kerül a mozikba, ezért most A nyolcadik utas: a Halál című alkotását szemeltük ki magunknak.

Ridley Scott második rendezésével filmtörténelmet írt 1979-ben, A nyolcadik utas: a Halál című alkotása napjaink egyik legnagyobb rendezőjévé tette. Bár sikeréhez hozzájárult az őt két évvel megelőző Csillagok háborúja is, valójában azért lett ennyire népszerű, mert úttörő szerepe volt a sci-fi és a horror műfajának összekeverésében. A Star Wars franchise első része nem csupán az űrben játszódó filmek iránti érdeklődést nyitotta meg előtte, de végül a stúdió is csak azért fogadta el a forgatókönyvet, mert ezt látva részesedést akartak a sikerből és akkoriban A nyolcadik utas: a Halál forgatókönyve volt az egyetlen, ami a rendelkezésükre állt.

A nyolcadik utas: a Halál

Az eredeti címén szimplán csak Alien-re keresztelt alkotás a XXII. században játszódik a Nostromo nevű teherszállító űrhajón, mely hosszú küldetése után éppen a Földre tart visszafelé. A legénység hét emberből, egy macskából, valamint a hajót irányító számítógépből áll. Amikor az Anya névre keresztelt intelligens rendszer rádiójeleket fog egy közeli bolygóról, felébreszti a hibernációban alvó legénységet, akiknek kötelessége megvizsgálni minden olyan planétát, mely idegen életet tartalmazhat. A problémák akkor kezdődnek el, amikor leszállnak erre a rejtélyes bolygóra.

A nyolcadik utas: a Halál

A film effektjei a korához képest zseniálisak, még a mai napig megállják a helyüket. A közönség és a kritikusok egyaránt imádták, még a szakma is elismerte, a látványvilágért Oscar-díjat kapott. Az a jelenet például, amikor az étkezőben az egyik férfi hasából váratlanul előtör a kicsi Alien, a hetedik helyre került a legijesztőbb filmjeleneteket tartalmazó listánkon. Érdekesség, hogy a jelenet azért lett ennyire hiteles, mert a színészek nem tudták előre, hogy a szörny óriási vérfürdővel fog előmászni, így valóban megijedtek. Aznapra le is kellett állítani a forgatást, ugyanis olyan stresszes állapotba került tőle az egyik szereplő, hogy nem akarták kockáztatni az egészségét. Az Alien azóta igazi mítoszt teremtett maga köré, sokan műfaja legjobbjának tartják. Tagadhatatlan, hogy egy igazi mesterművel van dolgunk, amely sokban hozzájárult a sci-fi ma ismert jellegéhez, de itt nem áll meg az erényeinek sora. Ez volt az egyik első olyan alkotás, melyben egy nő játszotta az akcióhős szerepét. 

A nyolcadik utas: a Halál

Eredetileg nem Ridley Scott rendezte volna a filmet, hanem Walter Hill, aki végül visszamondta a felkérést. Ezután a stúdió több rendezőt is megkeresett, de a forgatókönyvírók Scott mellett döntöttek, ugyanis nagyon tetszett nekik első filmje, a Párbajhősök. Attól tartottak, hogy a többiek egy közönséges b-kategóriás szörnyfilmet csináltak volna a történetükből, így végül a fiatal feltörekvő rendezőt bízták meg vele, aki bebizonyította, hogy jól döntöttek. A film később négy részesre bővült, ráadásul 2012-ben Ridley Scott készített hozzá egy előzményfilmet is Prometheus címmel. Ezen kívül számtalan könyvben, videójátékban és két spin-off filmben (Alien vs. Predator 1-2) is visszaköszönt a rovarszerű, rendkívül vérszomjas űrlény, mely mostanra a popkultúra egyik legikonikusabb földönkívüli alakjává vált. 

 

Az Alien azóta igazi mítoszt teremtett maga köré, sokan műfaja legjobbjának tartják. Tagadhatatlan, hogy egy igazi mesterművel van dolgunk, amely sokban hozzájárult a sci-fi ma ismert jellegéhez, de itt nem áll meg az erényeinek sora. Ez volt az egyik első olyan alkotás, melyben egy nő játszotta az akcióhős szerepét. 

Megosztás facebookon