asdf

Hivatalossá vált a CineFest kitekintő filmjeinek listája

  • Szerző: P. Kristóf
Nyilvánosságra került az idei CineFest kitekintő filmjeinek listája, melyeket megtekinthet a közönség, de a versenyen nem vezsnek részt.

A filmvetítéseket számos érdekes program, buli, koncert kíséri. A kerekasztal-beszélgetések során filmkritikusok, producerek, rendezők, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoznak egymással.

Egyre komolyabb a fesztivál közép-európai jelentősége is. Néhány éve Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé kerültünk, és jogosultak vagyunk a "kiváló művészeti fesztivál" cím viselésére. A Művészetek Háza ad otthont a filmeseknek - az új, legkorszerűbb, immár DCI technikával felszerelt, három vetítőhellyel rendelkező helyszín 2013-ben, a 10. Jameson CineFestenis fesztiválközpontként működik majd. Ezzel a hagyományok előtt is tiszteleg a Jameson CineFest: a Művészetek Háza, korábbi nevén Béke mozi, az ország egyik legjelentősebb filmszínháza volt a rendszerváltás előtt.

A programok ingyenesek!

LE PASSÉ / THE PAST / A MÚLT (2013)

D: Asghar FARHADI

Cast: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa

(France/Iran) 130 min

A mű atmoszférájában, problémafelvetésében számos ponton kapcsolódik Farhadi korábbi filmjéhez, a Nader és Simin – Egy elválás történetéhez. Tulajdonképpen klasszikus háromszög-dramaturgiával dolgozik a rendező, elképesztő drámai mélységgel. Tragikus események sorát okozó élethazugságokkal olyan feszültséget teremt, hogy azt még egy thriller is megirigyelhetné. A sztori három emberre fókuszál. Ahmed négy év különélés után tér vissza Párizsba, hogy elváljon francia feleségétől, Marie-tól, aki időközben már egy másik férfival él. Később kiderül, hogy ez az ember házas, és a felesége kómában fekszik, mivel öngyilkosságot követett el. A rendező nagyon izgalmas módon kapcsolja össze a figurákat.

IRON SKY: DIRECTORS CUT / IRON SKY: RENDEZŐI VÁLTOZAT (2012)

D: Timo VUORENSOLA

Cast: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier

(Finland/Germany/Australia) 119 min

Az Iron Sky 2018-ban játszódik. Már a felütés is remek: egy amerikai űrhajó leszáll a Holdon, s a személyzet legnagyobb meglepetésére egy náci várost talál a sötét oldalon, ahol Udo Kier a Führer. Az invázióra készülő „holdiak”, akik az 1945-ben odamenekült nácik leszármazottjai, rádöbbennek: itt az idő, hogy elfoglalják a Földet. Nos, ez nem vicc: tényleg ez volt a tavalyi Berlinale egyik nagy durranásának kiindulópontja. A rendező, Timo Vuorensola minden idők legdrágább finn produkcióját hozta tető alá, méghozzá a mintegy 7,5 millió eurós büdzséből egymilliót a rajongók dobtak össze a hosszú ideje üzemelő Iron Sky Store honlapon.


LA VIE D’ADÈLE - CHAPITERE 1 & 2 / ADELE: CHAPTERS 1 & 2 / ADÈLE ÉLETE - 1-2. FEJEZET (2013)

D: Abdellatif KECHICHE

Cast: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche

(France) 179 min

A tunéziai származású francia direktor, Abdellatif Kechiche mozija – fikció lévén – úgy is működne, ha egy hetero kapcsolatról lenne benne szó, a szerelem megszületését, szárnyalását, majd fájó hiányát is olyan természetességgel ábrázolja, hogy igen nagy szavakra biztatja e sorok íróját: nem tudjuk elképzelni, hogy erről a témáról tökéletesebb mozgókép készülhetne. A cannes-i Arany Pálma abszolút jogos. A mű jelentősége miatt retrospektív válogatást is vetítünk Abdellatif Kechiche eddigi filmjeiből.

JEUNE & JOLIE / YOUNG AND BEAUTIFUL / FIATAL ÉS GYÖNYÖRŰ (2013)

D: François OZON

Cast: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot

(France) 95 min

Francois Ozon felfedezte az új Brigitte Bardot-t. A Fiatal és gyönyörű főszerepét alakító, egyébként modell Marine Vacth valóban elragadó jelenség: a műben Isabelle-t alakítja, aki tizenhét évesen modern, XXI. századi prostituáltként fedezi fel a szexualitását és a felnőtté válás egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető folyamatát. Pozitív kicsengésű mese önmagunk felfedezéséről. Ezzel a filmmel tért vissza - tíz év kihagyás után - a francia film fenegyereke a cannes-i fesztivál versenyprogramjába.

SUGAR / EGY DOMINIKAI SPÍLER (2008)

D: Anna BODEN, Ryan FLECK

Cast: Jose Rijo, Walki Cuevas, Algenis Perez Soto

(USA/Dominican Republic) 114 min

Évtizedekkel ezelőtt fehér hollónak számított egy-egy latin-amerikai játékos az amerikai profi baseball-ligában, de 2008-ban a játékosok több mint huszonöt százaléka már latin-amerikai származású volt. Közéjük tartozik a tizenkilenc éves dobó, Miguel "Sugar" Santos is, aki a Dominikai Köztársaságból érkezik az egyik csapathoz. Egy iowai farmercsaládnál helyezik el. Itt kezdődnek az igazi nehézségek: az anyjától és a barátnőjétől távol, idegen környezetben, kultúrában kell élnie. Szembesül a rasszizmussal, sérülés hátráltatja, tiltott szerekkel próbálkozik. Vajon megtalálja-e a helyét Santos ebben a világban, sikerül-e bekerülnie a ligába?

FRANCES HA (2012)

D: Noah BAUMBACH

Cast: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Esper

(USA) 86 min

Az íróként, rendezőként és színészként is jegyzett Noah Baumbach folytatta a Greenberg című mozival kezdődő kooperációt Greta Gerwig színésznővel, olyannyira, hogy mostani filmjük forgatókönyvét is közösen hozták tető alá. Gerwig alakítja a címszereplőt, aki egy kedves bolond. Gyakornokként dolgozik egy tánctársulatnál, totálisan csóró, még lakása sincs, albérletről albérletre ugrál. Sophie nevű barátnőjével ugyan bensőséges a kapcsolata, ám az egyensúly felbomlik, mikor az összeköltözik a barátjával. Ettől fogva minden kudarccal végződik, amihez Frances hozzáfog, legyen szó karrierről vagy magánéletről, s közben még az ártalmatlannak tűnő szituációkban is csak úgy záporoznak a hihetetlen életigazságok.

THE WORLD’S END / A VILÁGVÉGE (2013)

D: Edgar WRIGHT

Cast: Rosamund Pike, Simon Pegg, Martin Freeman

(UK) 109 min

Összetartás, könnyed humor, nagy ivászat, megkérdőjelezhető választások, némi verekedéssel és robbanó ajándékkal fűszerezve – ez jellemzi Edgar Wright új filmjét, melyben ismét felbukkan Simon Pegg és Nick Frost. A történet 1990. június 22-én kezdődik Newton Havenben, ahol öt tini srác kocsmatúrával akarja megünnepelni az iskola végét. Hiába azonban a lelkesedés, a lista végén álló kocsmába - a Világ Végébe - már nem jutnak el. Húszegynéhány évvel később az „öt muskétás” visszatér, hogy egy újabb pohármaraton keretében befejezzék, amit egykor elkezdtek. Árnyak és arcok bukkannak fel a múltjukból, míg végül rájönnek, hogy a jövő a tét. Nem csak az övék, hanem az egész emberiségé.

NEBRASKA (2013)

D: Alexander PAYNE

Cast: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb

(USA) 110 min

Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. Bruce Dern alakítását Arany Pálmával ismerték el Cannes-ban és sokan már a jövő évi Oscar-gálán való díjazását is lefutott meccsnek tekintik. 

Ha valaki nem talált magának való filmet a versenyző alkotások között, akkor is érdemes ellátogatni idén szeptemberben Miskolcra, ugyanis a kitekintő filmek listája rendkívül színes. Ráadásul a legtöbb alkotás hazánkban csak itt lesz megtekinthető, úgyhogy filmrajongóknak kötelező!

Megosztás facebookon