asdf

Máris díjnyertes az Adele élete

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: VertigoMéida
Az Adéle élete – 1-2. fejezet az év filmje a kritikusoknál! A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI tagjai minden évben megszavazzák az év legjobb filmjét.

Adele_elete_1_2_fejezet_11

A nemzetközi filmkritikusok 245 szavazata alapján idén Abdellatif Kechiche Adéle élete – 1-2. fejezet című filmjét választották meg a legjobbnak, így ez az alkotás kapja a FIPRESCI Grand Prix díjat. Az elismerést hagyományosan az ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon adják át a nyertesnek, erre idén a szeptember 20-i nyitógálán kerül sor. A rendező, Abdellatif Kechiche és a producer, Brahim Chioua személyesen veszik át az elismerést, az Adéle élete – 1-2. fejezetet pedig a díjátadást követően le is vetítik a 61. San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon.

A FIPRESCI Grand Prix-t korábban olyan neves alkotók nyerték el, mint Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Kim Ki-duk, Aki Kaurismäki, Nuri Bulge Ceylan, JeanLuc Godard, Michael Haneke, Cristian Mungiu, Roman Polanski és Terrence Malick.

Az Adéle élete – 1-2. fejezet májusban elnyerte a világ vezető filmes eseménye, a Cannesi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, valamint a FIPRESCI-díjat.

Magyarországon először a szeptember 12-22-e között megrendezésre kerülő Jameson CineFest 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon látható a film, és a CineFesten emellett egy retrospektív összeállításban láthatók lesznek Kechiche korábbi alkotásai (Fekete Vénusz, A kuszkusz titka, A kitérés, Voltaire hibája) is.

Az Adéle élete – 1-2. fejezet két lány szerelméről szól, pikáns, explicit testiséggel fűszerezve. A Cannes-ban nagy visszhangot kiváltó alkotást sokan máris Oscar-esélyesként tartják számon a legjobb külföldi film kategóriában.

Az Adéle élete – 1-2. fejezet a francia premierrel egy időben, október 10-től látható országszerte a magyar mozikban.

Megosztás facebookon