asdf

A roninokat a halál sem állítja meg

  • Szerző: P. Kristóf
Hollywood ezúttal a japánok legismertebb történetét értelmezte újra, hogy tömegfogyasztásra alkalmas legyen.

Keanu Reeves nagy visszatérésének szánt filmjét egy részét hazánkban forgatták, ezért különösen érdekes számunkra. Pár jelenetben még vissza is köszön a magyar táj, bár ez igazából teljesen mellékes. A 47 Ronin a legősibb japán mondát meséli el, kicsit modernizálva, szörnyekkel felturbózva és nyugati igényekhez igazítva. Az előzetese alapján joggal számíthatunk egy nagyszabású fantasyra, amely A karib-tenger kalózaihoz hasonlóan akár újraírhatná a filmes igényeket és trendet. Ehhez képest azonban valami sokkal középszerűbbel van dolgunk.

47 Ronin

Pedig igazából nincs vele semmi baj, egy teljesen korrekt mozi, csupán olyannyira megpróbálták már előre eladni, hogy túl nagy elvárásokat építettek köré, ami végül csalódást okoz. Sajnos már az előzetese lelövi az összes "poént", az összes lényt, amivel dolgunk lesz a film során, ami így nem okoz meglepetést. Minden jó részt láttunk, a többi pedig egy hézagokat kitöltő szamurájtörténet, amilyennek eredetileg is lennie kéne. Tehát esetünkben a legnagyobb probléma az, hogy van egy klasszikus sztorink, amihez hozzátoldottak pár csodás elemet, majd megpróbálták eladni azt csak a toldalékokkal, melyek körülbelül az egésznek az öt százalékát képezik. 

47 Ronin

A másik nagy csalódás számomra, hogy a tetőtől talpig összetetovált Rick Genest képével reklámozták a filmet, még egy saját plakátot is kapott. Ezek alapján joggal hihetné az ember, hogy kicsit is jelentős lesz, de aki csak miatta ülne be, az csalódni fog, ugyanis egymondatos jelenete van csupán. Ha mindezeken túl tudjuk tenni magunkat és egy kicsit is érdekel a keleti kultúra, akkor viszont az elsőfilmes rendező, Carl Rinsch egy teljesen fogyasztható és szórakoztató mozit ütött össze, még az is lehet, hogy tényleg visszatér vele az ismét szomorú Keanu Reeves, viszont semmiképp sem lesz örökérvényű alkotás.

47 Ronin

Nos, ilyenkor illik említést tenni a színészi játékról, de ezesetben ez értelmezhetetlen, hiszen teljesen érzelemmentes japán arcokat látunk szinte végig, akik inkább megölik magukat, minthogy meghunyászkodjanak. Gyakorlatilag mindennél fontosabb, hogy hűek maradjanak a kulturájukhoz, ez elé semmi sem tolakodhat be, még akár a szerelem sem. Ez viszont mai európai szemmel nézve sokszor már idegesítő és gyermeki csodálkozással kiabálunk a vásznon levőknek, hogy ne tedd már ezt, könyörgöm. Levonva a konklúziót, azzal az érzelemmentességgel pont a nézőből váltanak ki érzelmeket, ami egy szokatlan, de működőképes filmes elképzelés. A 47 Ronin egy jó film, de ha valaki tényleg szórakozni akar, semmiképp se nézze meg az előzetesét, mert csalódni fog.

47 Ronin

Rendező: Carl Rinsch

Szereplők:

Keanu Reeves (Kai)
Hiroyuki Sanada (Kuranosuke Ôishi)
Kou Shibasaki (Mika)
Tadanobu Asano (Lord Kira)
Cary-Hiroyuki Tagawa (Shogun)

amerikai fantasztikus kalandfilm, 2013

Hossz: 119 perc

Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Bemutató: 2013. december 26.

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon!

Megosztás facebookon