asdf

A vihar előtti csend - Trónok Harca kritika

Megértem, hogyha sok rajongónak kicsit keserű volt a száj íze a negyedik epizód megtekintése után. Kicsit oly érzetem volt, mintha egy töltelék részt néznék, ami csak arra kellett, hogy ki tudják tölteni valamivel az évad összes részét.

Persze, a Trónok Harca esetében nem beszélhetünk ilyen filler epizódokról, mert minden apró rezdülés, elejtett mondat vagy egy aprónak tűnő gesztus akár évadokkal később fontos tényezővé válhat a történet további alakulásában. Ezúttal is voltak kiemelkedő pillanatok, ami miatt ez a sorozat egy középszerű rész után is bőven a többi sorozat fölé tud nőni. Figyelem! A kritika spoilereket tartalmazhat, amit csak saját felelősségetekre „fogyasszatok”.

Trónok Harca SO4E04_01

Daenerys Targaryen újabb sikeres „ostroma”

Ha már a Sárkányok Anyjával ért véget az előző epizód, stílszerű vele kezdeni a sort. Miután kellőképpen feltüzelte a város rabszolgáit és minket is, egy kicsit harciasabb nyitójelenetet vártam. Ellenben nagyon okosan, vér és ember veszteség nélkül – ha a Mestereket nem vesszük ide – sikerült begyűjtenie az újabb trófeáját. Mára már félelmetes hadvezérré vált az első évadban megismert, akkor még törékeny lány, aki rájött arra, hogyha a kard mellett a szabadság lehetőségét adja a rabszolgák kezébe, akkor nincs azaz Isten ,Sárkány vagy bármilyen mágia, ami megtudná fékezni a láncaiktól megszabadulni vágyó tömegeket. A számítása be is jött: könnyedén elfoglalta a várost. A nagy kérdés, hogy mikor fog végre Westeros felé fordulni, hiszen olyan sereget tudhat a háta mögött, amivel jelentősen megtudná változtatni az erőviszonyokat a Hét Királyságban. Nagyon bízom benne, hogy az évad végére meg fog ez történni. 

A látványt még illendő lenne kiemelni. Egyszerűen remek munkát végeznek az HBO-nál. A nagy totálban mutatott látványképp, ahogyan Daenerys végig néz az új városán, egyszerűen lejön a képernyőről.

Trónok Harca SO4E04_03

Nincsen rózsa tövis nélkül

Igaz, hogy úgy vezettem fel a kritikát, hogy többnyire egy középszerű részt láthattunk, ettől eltekintve bőven akadtak kiemelkedő pillanatok. De még milyenek! Fényderült ugyanis arra, hogy ki illetve kik a felelősek a Hét Királyság uralkodójának, Joffrey-nak a haláláért. Lord Baelish és az Égikert Úrnője, Olenna Tyrell! Nekem, aki nem olvasta a könyveket, ez óriási meglepetést okozott. Kicsit elhúztam volna még ezt a szálat pár rész erejéig, de mivel nagyon összetett a könyv és nagyon sok mindent kell még bemutatniuk a rendelkezésre álló további hat epizódban, ezért érthető okokból gyorsan pontot tettek a mondat végére. Már, ami a nézők tájékoztatását illeti, hiszen Királyvárban még csak most készülődnek Tyrion Lannister tárgyalására, ami biztosan tartogat még néhány nagy meglepetést és fordulatot.

A merénylet kitervelői közül Olenna Tyrell indoka valahol érthető volt. Nincs az a nagymama, aki a szeretett unokáját egy olyan szörnyeteghez adná, mint, amilyen Joffrey. Talán még akkor sem, ha ezzel a házasság a családja a legbefolyásosabb házak közé emelkedhetne. De ami nem ment a nagytestvérrel, az mehet a kisebbel. Tommen ugyanis mindenben különbözik a bátyjától. Sajnos egyéniségben is, mert Joffrey-t ugyan szinte mindenki utálta, de az tagadhatatlan, hogy a karakter üde színfolt volt a sorozatpalettán. Őt nem lehetett irányítani, szemben Tommen-nel, aki nem csak, hogy az anyja és a nagyapja bábja lesz, de Margaery is nagyon ügyesen szövi azt a hálót, amibe előbb-utóbb a fiatal uralkodó bele fog ragadni. Igazi Fekete Özvegy!

Ami pedig Lord Baelish-t illeti: továbbra is azt állítom, hogy a Pók mellett a másik legveszélyesebb játékos a westerosi sakktáblán. Hiába kapott címet és birtokot az aranysörényű oroszlánoktól, mégis elárulta őket. Egy házhoz sem hű, csak és kizárólag a saját céljai érdekében szövi a terveit.  És milyen mesterien csinálja! Hol van ő már az első évadban megismert bordélyházat üzemeltető férfitól? A hatalom éhsége nem ismer határokat. Ahogyan Sansa-nak mondta: Lord Baelish mindent akar!

Apropó Sansa: úgy tűnik, hogy ezúttal sikerül biztonságos helyre menekülnie. Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy Cersei a fejét akarja. Már pedig, amit akar, azt rendszerint meg is kapja.

Jaime az egyik legszimpatikusabb Lannister!

Jaime búcsúja Brienne-től a szebb és érzelmesebb Trónok Harca pillanatok egyike lett. Jól tudjuk, hogy min mentek együtt keresztül a harmadik évadban. Hogy milyen rögös út vezetett Robb Stark-táborából a királyvári pompába és kényelembe. Gyönyörű íve van a kettőjük kapcsolatának: a masszív ellenszenvet, amivel viseltettek egymás irányába az idő és az átélt kalandok barátsággá szelídítették. Brienne oldaláról ugyan lehet, hogy ennél többről is van szó, de az biztos, hogy törődnek egymással. Jó volt látni, ahogyan Jaime a legjobb valyriai acélból kovácsolt karddal és teljes új, minőségi páncéllal ajándékozta meg a korábbi „börtönőrét”. Ezzel a közös történetünk egy időre valószínűleg véget ért, hiszen Brienne-nek Pod-dal az oldalán új küldetése van: meg kell védeniük Sansát, míg Jaime-nek egy teljes új életet kell felépítenie. Gyakorolni, edzenie és feldolgoznia azt, hogy a szerelme, akiért oly sok viszontagságon keresztül ment, nagyon távol van már tőle. 

Trónok Harca SO4E0_02

Nem elhanyagolható adalék az sem, hogy Jaime az egyetlen, aki hisz az öccse ártatlanságában. Annyira jó volt látni egy tényleg valódi testvéri köteléket a Trónok Harcában. Annyi ármánykodás van, annyi barátnak hitt szereplő fordul a másik ellen, hogy ez a pillanat olyan érzés volt nekem, mintha oázist találtam volna a száraz sivatagban.

Élet a Falon és azon túl

A történet cselekménye most inkább a messzi és fagyos észak felé, a Falhoz tolódott el. Most először érzem azt, hogy két egymástól mérföldekkel elszakadt szereplő, újra egymásra találhat. Havas Jon-ra és a Brandon Stark-ra gondolok, akik jelenleg északon „pihennek”.

Trónok Harca SO4E04_04

Előbbi a Fekete Várban próbálja felvenni újra a ritmust, de jól láthatóan nehezen viseli azt, hogy újra az Intézők közé került, miközben harcolt már vadakkal, megmászta a Falat és találkozott a Falontúli Királlyal is. Abszolút jogosan gondolja azt, hogy többet érdemelne annál, mint amennyit jelenleg kap. A kívánsága úgy fest, hogy valósággá vált. Csak hát nem azért kapta meg küldetésül azt, hogy fogja el a Craster „várában” portyázó lázadókat, mert bárki is bízna a felsőbb vezetés közül abban, hogy élve abszolválja ezt az öngyilkos kalandot. Likvidálni akarják, mert a barátságos mivolta miatt idővel minden varjú követné őt. Újfent bebizonyosodott az, amit annyiszor láthattunk már George R. R. Martin világában: azért, mert valaki testvérnek mondja magát, nem jelenti azt, hogy új is érez.

Brandon Stark viszont jelenleg óriási pácban van. Egyelőre nem tudom, hogy mit keres vagy hova akar pontosan eljutni. De egy biztos: csapdába esett Hodor-ral, a barátaival és a rémfarkasokkal együtt.

Ezt leszámítva számomra a legmeglepőbb jelenetet az epizód lezáró Mások feltűnése okozta. Amióta csak először suttogtak róluk, nagyon égett bennem a kíváncsiság, hogy megtudjam: vajon honnan jöhetnek, mit csinálnak, amikor nem „csak” sétálgatnak a jeges pusztaságon és hova tűnnek azok a fiú babák, akiket Craster feláldozott a számukra. Most végre lehullott a lepel és ezzel a tv-történelem legbizarabb adoptálási folyamatát nézhettük végig. 

Összegezve a kiemelkedő pillanatokat leszámítva ezúttal egy közepesebb epizódot szállítottak nekünk a Trónok Harca készítői, de afelől egy szemernyi kétségem sincs, hogy pár részen belül ismét nagy dolgokat fogunk látni. Tartsatok velünk a továbbiakban is.

Trónok Harca SO4E03

Trónok Harca SO4E02

Trónok Harca SO4E01

Lájkold vagy oszd meg ismerőseiddel. 
Csatlakozz közösségünkhöz 
a Facebookon! Csekkold videóinkat a Youtube-on.

Megosztás facebookon