asdf

A reneszánsz történész professzora: Harrison Ford

  • Szerző: Medve Pál
A 70-es évek fiatal űrgengsztere és macsó filmtörténésze a hollywoodi sci-fi filmgyártás egyik legkarakterisztikusabb szereplője volt Harrison Ford. Ma ünnepli 72. születésnapját, amelynek alkalmából ismét egy kultikus szerep összeállítással kedveskedünk Nektek!

Han Solo – Csillagok háborúja

hansolo

A csillagközi szökevény, űrcowboy-a a Star Wars univerzum legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát az elmúlt 40 év során. Han Solo a megtörhetetlen macsó a vuki Chewbaccával párosulva akaratlanul belecsöppen a Lázadok és a Birodalom párharcába. A szerelemtől vezérelve elkötelezi magát a Leia Organa vezette felkelők oldalán. Az első epizód szerencsétlenkedő Luke-ja mellett az igazi maszkulin férfi szerepet képviselte, amellyel a 70-es évek női és férfi Star Wars rajongók kedvencévé vált. Jóban, rosszban szőrös pajtásával, és a felejthetetlen egysoros beszólásaival az űroperák komikus szereplőinek a királyaként vonult be a hollywoodi sci-fi történelemben

Indiana Jones

tumblr_n1y6afcdtS1s7m12po1_500

Főszerepével a kalandor régész professzor 4 teljes epizódot készített az elmúlt bő 30 évben. A veszélyeket nem ismerő „badass” történész a fiatalok példaképeként szerepelt a mozivásznakon. A nők hálójában kéjelgő, misztikus miliőkben kalandozó hős feldobta az unalmasnak vélt régész-történész szakma megítélését. Steven Spielberggel rendezővel karöltve az elveszett frigyláda kutatására indul, majd Indiában egy mágikus kő kutatásába kezd, valamint a Szent Grál legendáját keresi, továbbá egy Kristály koponya földöntúli erejével ismerkedik meg.

Rick Deckard – Szárnyas fejvadász

0819-ford_full_600

Ridley Scott a hollywoodi sci-fi reneszánsz legnagyobb alkotója az egyedi vizualitású Szárnyas fejvadászában ismét egy kultfilmet rakott össze. Harrison Ford 3 ilyen szerepet is eljátszhatott. Han Solo és Indiana Jones karakterét minden ember ismeri. Rick Deckard bár nem olyan ismert mint a két előző úriember de hogy van olyan kultikus és fontos szerep az egészen biztos. Ford remekül hozza a macsó kiégett zsaru szerepet. Arcizmának egyetlen rándulásában több színészi játék van mint a mostani Hollywoodi színészek egész pályafutásában.

Dr. Richard Kimble – A szökevény

Dibujo5

A sci-fi és fantasy műfajok után a már lassan öregedő Ford a krimi világában is főszerepet vállalt. Dr Richard Kimble jóhírű neves doktor akinek egy pillanat alatt gyökerestől megváltozik az élete amikor a feleségét megölik. Kimble lesz az első számú gyanusított perbe fogják és halálra ítélik. Richardnak azonban sikerül megszöknie és a valódi gyilkos nyomába ered közben a sarkában lohol Samuel Gerard rendőrbíró. Richard így kénytelen versenyt futnia az idővel és az igazsággal. A melodráma karakter is kiválóan passzolt Ford színészi képességeihez, így más zsánerben is megállta a helyét.

Dr. Richard Walker – Őrület

Frantic 2

Roman Polanski 80-as évek végi thrillere a szökevény drámai karaktere után ismét hibátlanul Harrison Fordhoz. Az amerikai sebész Dr. Walker Párizsba érkezik feleségével egy kongresszusra. Neje nyomtalanul eltűnik a szállodai szobájukból, ami egy drámai hajszát kezdeményez. A hős és társ régi hollywoodi toposz itt is elengedhetetlen volt, azonban a Polanski a férfi főszerep mellé - akkor újdonságként ható – szexis Emmanuelle Seigner-t szerződtette. A szökevényhez hasonlóan a krimi és thriller kliséit követte a 88-as mozi, azonban Ford játéka és Polanski zsenialitása emlékezetessé vált a filmtörténelemben is.

Megosztás facebookon