asdf

30 dolog, amit nem tudtál a Ponyvaregényről

  • Szerző: Simon
Húsz évvel ezelőtt mutatták be Amerikában, Quentin Tarantino emblematikus filmjét: a Ponyvaregényt. Már mindenki látta, mindenki megismerte Tarantino nevét. Íme 30 olyan dolog, amit biztosan nem tudtál a filmről.
1. Azt a jelentet, amiben Vincent belevágja az adrenalinos fecskendőt Mia mellkasába, fordítva vették fel, azaz John Travolta kihúzta a tűt Uma Thurmanból.
ponyvaregény_tarantino_00
2. Mia és Marcellus Wallace egy mondatot sem beszél egymással a filmben
ponyvaregény_tarantino_01
3. A történet középpontjában álló táska tartalma örökké rejtély marad. Tarantino úgy döntött, hogy a nézőnek magának kell eldöntenie mi is van a táskában. Kritikusok egy része azt mondja Marcellus Wallace lelkét rejti a táska és ezért volt egy sebtapasz Marcellus tarkóján.
ponyvaregény_tarantino_02
 4. Mindig valami rossz történik Vincent Vegaval (John Tarvolta) a filmben, amikor kimegy a mellékhelyiségbe: Mia véletlenül túl lövi magát droggal, rablás áldozatai lesznek az étteremben, kinyírja Butch.
ponyvaregény_tarantino_03
 5. Butch Hondája ugyanaz a Honda, amit a Jackie Brownban és a Kill Bill második részében is használtak.
 6. Eredetileg Samuel L. Jackson haja egyszerű afro frizura lett volna. De amikor Jackson kipróbálta a jheri curl stílust (ez az a bongyor fazon amit a filmben látunk), Tarantinonak megtetszett és megtartotta.
ponyvaregény_tarantino_04
 7. Matt Dillon és Sylvester Stallone is esélyes volt Butch szerepére, amit végül Bruce Willis kapott meg.
 8. Marcellus Wallace tarkóján lévő sebtapasznak semmilyen jelentősége sincs a filmben. Csak azért került rá, hogy eltakarjon egy heget a nyakán.
ponyvaregény_tarantino_06
 9. Mia Wallace szerepére esélyes volt még Halle Berry is. Uma Thurman kezdetben visszautasította a szerepet.
 10.  Az a jelenet, amikor Marcellus megáll az úttest közepén és Butch-csal szemeznek, egy az egyben a Psyhoból van átvéve. 
 11. Bruce Willis 18 napot forgatott összesen a filmben.
 12. A "fuck" szó és annak változatai 256 szor hangzik el a filmben. Egyébként Samuel L. Jackson szereti ezt a kifejezést!
ponyvaregény_tarantino_07
 13. Jules bibliai idézetét eredetileg az Alkonyattól Pirkadatigban szereplet volna, amit Samuel L. Jackson és Tarantino írt, csak az utolsó két sort vették Ezékieltől.
 14. Ahhoz a jelenethez, amikor Vincent belövi magát, Travolta megívott egy jó pár adag tequilát és beült egy kád forró vízbe, hogy szimulálni tudja a heroin hatását.
ponyvaregény_tarantino_12
 15. Az a híres Chevelle Malibu, amit Travolta használt a filmben, eredetileg Tarantinoé volt, de a forgatás alatt ellopták. Az autót pár évvel ezelőtt találták meg.
ponyvaregény_tarantino_13
 16. A híres BAD MOTHERFUCKER pénztárca Tarantinoé volt és a hetvenes évek híres sorozatára, a Shaftre utal. Később Samuel L. Jackson alakította Shaft-et a remake filmben.
ponyvaregény_tarantino_11
 17. Uma Thurman eredetileg ellenezte a Jack Rabbit Slim twist verseny zenéjét, azt mondta nem hangzik jól. Tarantino viszont kitartott emellett és azt mondta neki: "Hidd el tökéletes lesz"! És a zene azóta ikonikussá vált. 
 18. Az ikonikus Travolta - Uma tánc egyben tisztelgés Federico Fellini 8 1/2 filmje előtt. Mia és Vincent a táncos jelenet után, amikor haza érkeznek a kezükben van a táncverseny trófeája, így mindenki azt gondolja megnyerték a versenyt. De később egy alig észrevehető hirdetésben keresik a trófeát. Tehát Mia és Vincent ellopták azt! :)
ponyvaregény_tarantino_08
 19. Jules a filmben vándor akar lenni. A Kill Bill második részében Samuel L. Jackson egy ilyen alakként jelenik meg. Ő Rufus, a vándor, aki zongorázik a templomban.
ponyvaregény_tarantino_10
 20. Amikor Butch lelövi Vincent-et, akkor azt nem Vincent fegyverével teszi. Ekkor már Jules visszavonult a történet szerint, így az ő fegyvere nem lehet. Ugyan nem derül, ki de Marcellus hagyta ott a fegyvert, aki kávét és fánkot ment el venni. 
ponyvaregény_tarantino_09
 21. Tarantino habozott, hogy Jimmie-t vagy Lance-t játssza el. De végül Jimmie szerepét választotta, mert Mia túladagolós jeleneténél a kamera mögött akart lenni. 
 22.  Azon a helyen, ahol Butch box mérközése volt, a hirdetőtáblán a következő jelenik meg: Coolidge vs. Wilson és Vossler vs.  Martinez. Calvin Coolidge és Woodrow Wilson az USA két elnöke, míg Russel Vossler és Jerry Martinez Tarantino két barátja még a videótékás korszakából.
ponyvaregény_tarantino_14
 23. Amikor Butck kiszabadul a zálogház pincéjéből, a háttérben látszik egy neon felirat: Killian's Red, amiből kiégtek betűk, így csak annyi olvasható "Kill ed". Majd Butch megtalálja Zed "Z"  betűs kulcstartóját, és összeolvassa a kettőt. Kill Zed (Öld meg Zedet)! Ezt követően megy vissza és szabadítja ki Marcellust.
ponyvaregény_tarantino_15
 24. Tarantino Jules szerepét Samuel L. Jacksonra írta, azért mert Samuel kimaradt a Kutyaszorítóból. Ám a válogatások alatt Tarantino meghallgatta Paul Calderont is és annyira megtetszett neki, hogy neki akarta adni a szerepet. Mikor ezt meghallotta Samuel L. Jackson, azonnal repülőre ült és új meghallgatást kért Tarantinotól. Végül ő kapta meg, míg Paul csak egy kisebb szerepet kapott. 
 25. A film 8 millió dollárba került, amiből 5 millió dollár volt a szereplők gázsija. Végül 210 millió dollár bevételt hozott. 
 26. Vincent Vega szerepét eredetileg Michael Madsen kapta volna, aki Vic Vegát játszotta a Kutyaszorítóban. Ehelyett Madsen úgy döntött hogy Virgil Earp-öt fogja eljátszani a Wyatt Earpben. Ezek után Tarantino egy vitatható döntést hozott, azzal hogy Travoltát választotta, aki addig csak a Greaseből és a Nicsak kibeszélből volt ismert. Travolta kevesebb mint 150 ezer dollárért vállalta a szerepet, de ezzel elnyerte az Oscar-on A legjobb férfi színész díját. 
 27. A film egyik megválaszolatlan kérdése (a sok közül), hogy ki fújta le Vincent autóját. A film megjelenése után pár évvel Tarantino bevallotta, azt tervezte, hogy ez Bruce Willis egyik jelenete lesz. 
 28. A film kronologiája szerint a legutolsó jelenet, amikor Butch és Fabienne lehajt a motorral és utoljára a motor hangját halljuk. A film legelső hangja szintén ez a motor hang.
ponyvaregény_tarantino_05
 29. Amikor Butch elhajt a panzióból vissza az órájáért, a háttérben The Statler Brother Flower on the Wall című száma szól és Bruce azt dudolja: "Smoking cigarettes and watching captian kangaroo" (Cigizem és nézem a kenguru kapitányt). A Die Hard harmadik részében  Samuel L. Jackson megkérdezi John McClane-t mit csinál és azt válaszolja: "Smoking cigarettes and watching captian kangaroo"
 30. A film címe a a Pulp magazinból származik, ami igen kedvelt volt a durva erőszakos rajzaival és szókimondó szövegével. A film ezt a stílust tükrözi. 
Megosztás facebookon