asdf

Sztárépítész dolgozott Dwayne Johnson új filmjében

  • Szerző: Csákó Zsuzsi
  • Forrás: UIP-Duna
A Felhőkarcoló című akciófilmben Dwayne Johnson a világ legmagasabb épületében üldözi a terroristákat – igaz, ez az épület fiktív, mert 1067 méter magas, 240 emeletes függőleges várost még senki nem mert építeni.
Viszont a sztori valószerűségének érdekében, a film alkotói azt az embert kérték fel szakértőnek, aki a világ legmagasabb – és létező – épületét, a dubaji Burdzs Kalifát tervezte. Ő Adrian Smith és a következő legmagasabb épületet is ő alkotta, ez pedig az épülőben lévő szaúdi Dzsedda Torony, amely hamarosan túlszárnyalja méreteiben a Burdzs Kalifát. A filmet egyébként már kritizálják építész körökben, amiért megkérdőjelezi a felhőkarcolók biztonságát: például miután felgyújtják a terroristák, nehéz eloltani.
AldemSmith_BurjKhalifa
Adrian Smith annyira ügyelt a hitelességre, hogy a filmbeli kínai felhőkarcolónak két nyílást is tervezett, hogy a sárkányok könnyen eljuthassanak a vízhez. A feng shui tanítása szerint ugyanis a nagy épületek akadályozzák a sárkányokat a közlekedésben, ami rosszat jelent, ezért nagy lyukakat terveznek nekik a felhőkarcolókban.
skyscraper-movie2018
Dwayne Johnson számára egyébként összeállítottak egy építészetről szóló könyvet, amit meg kellett tanulnia, mert a filmben a felhőkarcolók szakértőjét alakítja (aki persze egykori kommandós). Az építészeti gyorstalpalóval a háta mögött Johnson hitelesebben tud szakérteni nagy nyilvánosság előtt, vélték a film alkotói.
Felhőkarcoló/Skyscraper – Hazai bemutató: 2018. július 12.
Megosztás facebookon