asdf

Öncenzúra látható az új Top Gun filmben?

  • Szerző: MoziStar
  • Forrás: UIP-Duna
Sasszemű rajongók érdekes dolgot vettek észre a Top Gun: Maverick című szuperprodukció előzetesében, amely az 1986-os világsiker folytatása.
A főhős – Tom Cruise – továbbra is legendás pilótadzsekijét viseli, amelyet elhunyt édesapjától örökölt. A dzsekin különféle zászlók szerepelnek, amelyek a hős apa egykori bevetési helyszíneire emlékeztetnek. Az előző részben látható volt a dzsekin Tajvan zászlaja, most viszont már lemaradt.
topgun_jacket
A Marketplace portál megpendíti, hogy a film alkotói talán a kínai mozis piac megnyerése érdekében mondtak le a tajvani zászlóról. A szigetország, amely szembenáll Kínával, 1960-ig az USA közeli szövetségese volt, Amerika azonban lazított a kapcsolatokon, hogy normalizálja viszonyát a világ legnépesebb országával. Tajvant Kína nem ismeri el önálló államnak, szakadár tartománynak tekinti, és állandó a feszültség közöttük.

„Az a sejtésem, a változtatás indítéka az volt, hogy a film könnyebben forgalmazható legyen a kínai piacon. A kínai mozis piac az egyik legnagyobb a világon, a barátság megért egy ilyen gesztust.” – mondta Tom Secker, a Spy Culture újságírója. 

„Kínában a tajvani zászló tabunak számít. Semmilyen formában nem ábrázolható, ennyi.” – mondta Ying Zhu, a New York-i Hong Kong Baptist University filmes kutatója. 

A Top Gun: Maverick a Paramount Studios filmje, de egyik befektető és forgalmazó partnere a kínai Tencent Pictures. „Hollywood és kínai partnerei ismerik a szabályokat, tudják, milyen határokat nem szabad átlépni. Az öncenzúra a játszma szerves része.” – nyilatkozta Zhu. 
tom_cruise_jennifer_connelly
A Top Gun: Maverick visszahozza Tom Cruise-t a címszerepben, visszatér Val Kilmer is mint Iceman, a romantikus szálat pedig Jennifer Connelly képviseli.
Top Gun: Maverick – Hazai bemutató: 2020. július 16.
Megosztás facebookon