asdf

Lore nyerte a 20. Titanic Filmfesztivált

Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, Cate Shortland LORE című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. Mira Fornay KUTYÁM, KILLER című alkotását különdíjban részesítette a háromtagú nemzetközi zsűri, melynek elnöke a világhírű cseh rendező, Jiři Menzel volt. A közönségdíjat Petr Nikolaev cseh rendező LIDICE című filmje kapta.

lore05_kicsi

A múlttal való szembenézést középpontjába állító ausztrál dráma, Cate Shortland LORE című filmje nyerte a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 8000 eurós Hullámtörők díját, amelyet a fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával adott át. „A filmben Saskia Rosenthal magával ragadó alakítást nyújt egy fiatal lány megformálásával, akinek a világa, és hitrendszere összeomlik, amikor közvetlenül a II. Világháború végét követően megtudja az igazságot a szüleiről. A film hátterét a zűrzavarba taszított ország adja. A LORE egy erőteljes, szakmai mélységgel megalkotott ambiciózus léptékű, hiteles és intim film.” – nyilatkozta a zsűri egyik tagja, Morgan Bushe ír producer.

Lore_Film_still_2

A Lore egészen új nézőpontból mutatja be a második világháború hatásait, de nemcsak ezzel hívta fel magára a nemzetközi filmvilág figyelmét. Csodálatos fényképezése, lírai képei és a főszerepet játszó, az alakítás után Európa „Shooting Star”-jává választott Saskia Rosendahl lenyűgöző játéka már eddig is számos díjat hoztak az alkotásnak. A Lore a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, Stockholmban pedig a legjobb film, női főszereplő, operatőr és zene elismerését vihette haza. A rendező távollétében a Hullámtörők díjat a film főszereplőnője, az épp Budapesten forgató Saskia Rosendahl vette át. A film május 2-ától látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. 

A Morgan Bushe ír producerből (Semmit magamról), Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) filmrendezőből és Jiři Menzel elnökből álló háromtagú nemzetközi zsűri idén egy különdíjat is kiadott, melyet a Szlovákiában élő, magyar származású Mira Fornay KUTYÁM, KILLER című alkotása érdemelt, mely „egy filmnyelvileg következetesen végiggondolt, erős atmoszférájú alkotás, pontos, érzékeny színészi alakításokkal, kockázatvállaló rendezői munkával, bátor, részleteiben is gondosan kidolgozott forgatókönyvvel.” – indokolta a zsűri döntését Hajdu Szabolcs filmrendező. A KUTYÁM, KILLER amellett, hogy a mai Európa rasszistáiról és etnikai konfliktusairól szól, olyan rossz döntésekről is beszél, amiket már nem változtathatunk meg, illetve olyan lehetőségekről, melyekkel viszont nem tudunk élni.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyzett a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott Hullámtörők díjért: a két díjazott filmen túl az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy), a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did) voltak versenyben.

Idén a közönség véleménye szerint Petr Nikolaev cseh rendező LIDICE című filmje bizonyult a legjobbnak, a második-harmadik helyen megosztva Matti Kinnunen munkája, a MISS BLUE JEANS című finn alkotás és az amerikai Emmett Malloy BIG EASY EXPRESS című zenei dokumentumfilmje végeztek.

Előzetes:

Megosztás facebookon